Americké cookies: luxusní záležitost, které absolutně propadneš

Shutterstock
|
04. 05. 2024
|
Zvenčí krásně křupnou a pak se ti vnitřek rozplyne na jazyku. Vynikající těsto s čokoládovými pecičkami. To jsou cookies. A získají si (snad) každého.

Dobrá zpráva je, že naprosto perfektní cookies si můžeš upéct i doma. Chce to trošku citu, ale jinak to nic extra složitého není. Máme pro tebe vymazlený cookies recept, ale samozřejmě i pár zajímavostí ze života téhle laskominy.

Co by byl svět bez sušenek za místo? Patří snad ke každé kultuře a zemi. Jako by skoro každá měla svoje sušenky (třeba my legendární esíčka). Jenže americké cookies? Ty nad všemi stále tak nějak vyčnívají. A my se tedy nedivíme!

Sušenky, které měly jen doplňovat zmrzlinu

Původ sušenek jako takových se ale datuje až do 7. století, do Persie! Sušenky, o kterých bude řeč, ovšem mají předchůdce v Nizozemí. I jejich název, cookies, se je odvozen holandského výrazu koekje (v překladu koláček).

Ve 30. letech 20. století stvořila v americkém státě Massachusetts z normy vybočující delikatesu zkušená pekařka Ruth Wakefieldová, provozovatelka oblíbené restaurace ve městě Whitman. V roce 1938 pak svět dostal recept černý na bílém – vyšel totiž v její kuchařce Tried and True. Hned nato se o sušenkách začalo mluvit v rádiu a bylo jasno. Americké cookies nezůstanou jen doplňkem ke zmrzlině, jak tomu mělo původně být.

Ačkoli o původu amerických cookies koluje hned několik pověstí, tahle dobrota nevznikla náhodou ani nějakým zběsilým nahrazováním chybějících surovin. Ruth moc dobře věděla, co dělá. Vždyť její podnik stál na vyhlášených dezertech! Dá se tak předpokládat, že než cookies spatřily světlo světa, strávila Ruth spoustu času nad jejich vylepšováním, ať už šlo o chuť, nebo konzistenci.

Cookies: recept na chuťově nadpozemskou záležitost

Americké cookies se dají připravit různě. My jsme pro tebe máme recept, který jsme samy vyzkoušely. A fakt se to povedlo!

Co potřebuješ: 180 g hladké mouky (můžeš použít i špaldovou), balení vanilkového cukru, špetku soli, lžičku kypřicího prášku, 90 g másla, 90 g třtinového cukru, 100 g vysokoprocentní čokolády (aspoň 70%)

Jak na to?

  • Rozpusť si máslo, smíchej ho se třtinovým a s vanilkovým cukrem.
  • Jakmile jsou cukry skoro rozpuštěné, přihoď vajíčko a vymíchej směs do pěny.
  • V jiné misce smíchej mouku se špetkou soli a kypřicím práškem.
  • Vzniklou sypkou směs pomalu přimíchávej do té tekutější.
  • Z obou směsí si vypracuj těsto.
  • Do něj přidej drobné kousky čokolády – spoustu práce ti usnadní čokopecičky.
  • Pořádně těsto promíchej a dej ho minimálně na 30 minut odpočinout do ledničky.
  • Pak z těsta vytvoř menší kuličky a na plechu každou jemně přitlač lžící.
  • Jestli už máš předehřátou troubu na 180 °C, dej do ní plech s těstem a peč 15 minut.
  • Zhruba v polovině téhle doby vytáhni plech. Těsto určitě trošku povyrostlo, tak na něj ještě jednou trošku zatlač a vrať do trouby.
  • Sušenky dopeč podle plánu a podle zkušeností s troubou.

Náš tip: Pokud chceš sušenky trošku odlehčit od cukru, nahraď ho část erythritolem. Ozvláštnit je zase můžeš vlašskými nebo pekanovými ořechy!

Jednoduché, ale výsledek je božský. Cookies by měly být zvenčí křupavé a uvnitř dokonale vláčné. Povedlo se? Dobrou chuť!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • sugar.org/blog/the-history-of-the-chocolate-chip-cookie/
  • en.wikipedia.org/wiki/Chocolate_chip_cookie
  • aktin.cz/americka-klasika-ktera-nikdy-nezklame-spaldove-cookies-s-cokoladou
Související články