Cuketa se řadí mezi plodovou zeleninu z čeledi tykvovitých. Obsahuje až 91% vody a právem je považována za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. V létě ji najdeš nejen v obchodech, ale taky na českých zahrádkách, kde hojně roste. Naštěstí má v kuchyni bohaté využití, takže se jí jen tak nepřejíš. Využít ji můžeš na spoustu způsobů a vychutnat si ji s několika ingrediencemi nebo s ní třeba vyladit svoje pečené laskominy.
Superzdravá zelenina
Cuketa je obzvlášť ceněná pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B, vitamínu A a vitamínu C. S přibližně 19 kcal na 100 g je cuketa velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninou. Takže pokud si hlídáš figuru, bát se jí rozhodně nemusíš.
Co všechno cuketa umí?
Málo toho není, tak pozorně sleduj, čím ti může prospět:
- aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
- zvyšuje výkon mozku a schopnost soustředit se
- posiluje svaly a srdce
- působí na vylučování vody, odpadních látek a kyselin z těla
- pomáhá při ochablosti střev
- posiluje všechny sliznice v těle
- příznivě působí na únavu a oči
V chladu je jí fajn
Cukety skladuj v mírném chladu. K tomu je vhodná přihrádka na zeleninu v ledničce, kde se teplota drží mezi 7–10 °C. Čerstvě sklizené cukety vydrží v lednici 2–3 týdny. Podmínkou je ale neporušená slupka a přítomnost stopky. Při nákupu dbej na to, aby slupka byla pevná a neporušená, narušená místa totiž snadno podlehnou plísním.
shutterstock_1096855457.jpg
Cuketová polévka s feta sýrem
Jestli pořád hledáš nová a nová využití cukety v kuchyni, vyzkoušej tuhle znamenitou polévku. Díky souhře cukety a sýru feta zažiješ dokonalou symfonii chutí.
Co potřebuješ (na 2 porce): ½ lžíce přepuštěného másla, ½ lžíce olivového oleje, menší bílou cibuli (nasekanou najemno), stroužek česneku (utřeného), 300 g cukety (nakrájet na kolečka), 350 ml zeleninového vývaru, 100 g sýru feta (nahrubo nastrouhaného), sůl a pepř
Jak na to?
- Přepuštěné máslo s olivovým olejem rozehřej v hrnci.
- Přidej najemno nasekanou cibulku s utřeným stroužkem česneku a opékej na středním plamenu asi 6 minut.
- Do hrnce přidej cuketu nakrájenou na kolečka a opékej dalších 10 minut.
- Všechno zalij zeleninovým vývarem a přiveď k varu.
- Sniž na mírný plamen, hrnec přiklop pokličkou a polévku vař do změknutí cukety (trvá to 10–15 minut)
- Pak polévku odstav, nech vychladnout a rozmixuj tyčovým mixérem.
- Hotovou polévku dochuť solí a pepřem, rozděl do 2 talířů a podávej s nahrubo rozdrobeným sýrem feta.
Vylepšit ji můžeš ještě nasucho opraženými slunečnicovými semínky. Pak už je to vážně dokonalé.
Přejeme dobrou chuť!
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
Autor článku: redakce