Co je to karezza? Mazlicí technika prohlubuje intimitu ve vztahu

Shutterstock
|
04. 09. 2024
|
Zatímco tradiční pojetí sexu často zdůrazňuje fyzické uspokojení prostřednictvím orgasmu, karezza se zaměřuje na emocionální spojení a pocit sounáležitosti mezi partnery.

Slovo karezza pochází z italského carezza, což znamená pohlazení. A právě v tom tkví jádro celé téhle intimní techniky, která má blízko k tantrickému sexu – jde o jemné, láskyplné doteky, které mají posílit intimitu a emocionální pouto mezi tebou a tvým protějškem.

Jaká je podstata karezzy?

Na rozdíl od tradičního přístupu k sexu, kde je středobodem dosažení orgasmu, se karezza soustředí na cestu, nikoli na cíl. V praxi to znamená, že se partneři vzájemně věnují svým tělům a svému propojení jako celku, nezaměřují se výhradně na intimní partie a nestresují se vidinou dosažení orgasmu. Díky tomu je intimní zážitek uvolněnější, romantičtější a víc o prožívání aktuálního okamžiku.

Proč vyzkoušet karezzu?

Pro některé skupiny lidí (například pro seniory nebo páry s tělesným handicapem) může jít o realistický (proveditelný) způsob milostného aktu. Pokud jsi v dlouhodobém vztahu, ze kterého se vytrácí jiskra a intimita, karezza je může pomoct znovu oživit skrz zpomalení a zaměření se na tělesné pocity – to vám s partnerem umožní prožívat hlubší emocionální spojení, což může posílit váš vztah na mnoha úrovních.

Ideální je i pro muže s erektilní dysfunkcí, protože neklade důraz na sexuální výkon. V neposlední řadě, pokud upadáš do rutinního sexu, který tě přestává bavit, jde o příjemné zpestření, které navíc prohloubí tvůj vztah s partnerem.

Jak na to?

Pokud tě karezza zaujala a chceš ji vyzkoušet se svým partnerem, začni pomalu – vyžaduje trpělivost, komunikaci a vzájemnou důvěru. I když nemá jasně daná pravidla, máme pro tebe několik základních tipů, jak začít:

  • Vytvořte si prostor pro intimitu: Najděte si klidné místo, kde se budete oba cítit pohodlně a uvolněně. Odložte mobily a další rušivé elementy, abyste se mohli plně soustředit jeden na druhého.
  • Zpomalte: Během karezzy jde o pomalé, láskyplné doteky a pohyby. Nepospíchejte a užívejte si každý okamžik. Dejte si čas na vzájemné mazlení, polibky a doteky bez toho, aby byl váš cíl jednoznačně fyzický.
  • Komunikujte: Během karezzy je důležitá otevřená komunikace. Sdílej své pocity, potřeby a přání se svým partnerem. Mluvte o tom, co vám přináší potěšení a co naopak ne. Komunikace je klíčovým prvkem k úspěchu této techniky.
  • Buďte přítomni: Karezza učí tomu, abychom byli přítomni v daném okamžiku. Soustřeďte se na doteky, dýchání a vzájemné spojení. Zapomeňte na budoucnost, minulost nebo tlak na dosažení cíle. Prostě buďte tady a teď.
  • Cvičte trpělivost: Karezza je o trpělivosti a budování spojení. Není to něco, co se stane přes noc. Může trvat několik týdnů nebo měsíců, než si zvyknete na nový způsob intimity, ale výsledky můžou být mimořádně uspokojující.

Karezza je otevřená i nejrůznějším hračkám – rozdíl je ale v tom, že místo na orgasmus se s nimi soustředíš na své a partnerovy potřeby a prožitek.

Nevhodné pro one-night-stand

Ze své podstaty praktiky zaměřené na emoční hloubku a intimitu není karezza vhodná při sexu na jednu noc, kde se nevyplatí emočně investovat. Potřebuješ mít správné nastavení mysli, být uvolněná, a toho dosáhneš spíš s dlouhodobým partnerem.

Ohlasy na karezzu jsou pozitivní

Přestože karezza není zaměřena na dosažení orgasmu, spousta lidí, kteří tuhle techniku praktikují, hlásí, že se po čase cítí víc sexuálně naplnění. To může být způsobeno tím, že namísto hledání okamžitého uspokojení partneři investují do hlubšího, dlouhodobého propojení. Navíc absence orgasmu může vést k pocitu větší energie a vitality, což přináší další benefity do každodenního života.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • vibratory.net/magazin/karezza-tipy-a-triky
  • novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-karezza-nova-metoda-jak-ozivit-milostny-zivot-162879
Související články