Malou bílou kostku sójového tvarohu, tedy tofu, známe z asijské kuchyně jako plnohodnotnou alternativu masa. Někteří ji milují, jiní se ji bojí jen ochutnat. Tofu je vyhledávanou potravinou zejména u lidí, kteří se chtějí stravovat zdravě a pestře.
Je velmi lehce stravitelné a bezlepkové, obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, železo, hořčík, aminokyseliny a další cenné látky. Navíc jeho výroba není nijak složitá a klidně se do ní můžeš pustit i sama doma.
Kde se tofu vzalo?
Jeho domovinou je Čína, kde se tofu vyrábělo už dvě století před naším letopočtem. Díky jeho oblibě se výroba následně rozšířila i do okolních asijských zemí a ve 20. století tofu konečně dobylo i západní svět.
Jak se tofu vlastně vyrábí?
Základní výchozí surovinou pro výrobu tofu je kvalitní sója. Každá fáze výroby má pak svou důležitou roli.
Začíná se důkladným propláchnutím sójových bobů, které se potom namočí a nechají bobtnat. Když jsou sójové boby dostatečně nabobtnalé, umixují se společně i s vodou v hladkou kaši co nejjemnější konzistence.
Následuje vaření při teplotě vyšší než 100 °C. Pasírováním vznikne sójový nápoj (surovina pro výrobu tofu), který je potřeba ještě vysrážet (pomocí vhodného syřidla). Vysrážený sójový nápoj se vloží do nádoby a zatíží, aby vytekla přebytečná voda. Výsledkem je tofu natural.
Proč zařadit tofu do svého jídelníčku?
Nespornou výhodou tofu je jeho vysoký obsah bílkovin. Ve 100 g najdeš 12 g bílkovin, třeba u kuřecího masa je to 23 g. Sója navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, a tak má pozitivní vliv na cukrovku. Navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi, stimuluje látkovou výměnu a podporuje správnou činnost nervové soustavy. Díky vysokému obsahu fytoestrogenů pomáhá tofu ženám zmírnit potíže provázející menopauzu.
Tofu a jiné sójové produkty mají pozitivní účinky při prevenci rakoviny prsu. Bylo zjištěno, že riziko rakoviny u žen, které konzumují sójové produkty jednou týdně, je nižší o 48–56 %.
bigstock-195474187_0.jpg
Na co si dát pozor?
Už si na tofu děláš zálusk? Tak pozor, sója patří k velmi častým alergenům. Proto by lidi alergičtí na sóju rozhodně tofu neměli pokoušet.
Samotné pěstování sóji je spornou otázkou. Sója bývá dnes pěstována převážně geneticky, takže její produkty jsou geneticky modifikovány. Zdravotní rizika geneticky modifikovaných potravin jsou přitom pořád sporné. Žádný výzkum však nepotvrdil, že by měly tyto potraviny přímý negativní dopad na naše zdraví. Jejich používání je ale poměrně nové a lidi se jim vyhýbají spíše z opatrnosti.
Pokud se chceš zbavit všech pochybností, doporučujeme v obchodě pořádně pročíst etiketu a zaměřit se na tofu s označením, že se nejedná o GMO.
Tofu a štíhlá linie? No jasně!
Hubnout s tofu se rozhodně vyplatí. Jeho energetické hodnoty jsou totiž velmi příznivé. Ukázkových 100 g tofu natural obsahuje 12 g bílkovin, 2 g sacharidů, 8 g tuku a 124 kcal (521 kJ).
bigstock-vegan-tofu-cheesecake-on-a-whi-416563237.jpg
Tvrdé, nebo měkké tofu?
V regálech nákupních řetězců najdeš několik druhů tofu sýra. Natural tofu je měkké a bude potřebovat, abys ho dochutila a trošku prohřála, jinak ti nebude moc chutnat. Oproti tomu uzené tofu má pevnější strukturu a nemusíš ho už nijak upravovat. Můžeš ho jíst rovnou z obalu, ale možná ti bude víc chutnat, když ho zlehka osmahneš (tady ti bezvadně poslouží malý kontaktní kuchyňský gril).
Podobnou službu ti udělá marinované tofu. To je taky určeno k okamžité konzumaci, ale osmahnuté prostě chutná líp. Bylinkové tofu je chuťově méně výrazné a dobře uděláš, když si ho dochutíš pořádně sama.
Tofu u tebe v kuchyni: zkus ho dát třeba do koláče!
Recepty s tofu jsou jednoduché a příprava je poměrně rychlá a snadná. Tofu nabízí širokou škálu využití. Můžeš ho marinovat, strouhat, opékat, grilovat, smažit i péct. Můžeš ho připravit nejen naslano (mimochodem nejčastější kombinací je právě tofu sýr, zelenina a rýže), ale využiješ ho i do sladkých receptů na koláče a pudinky.