Zrod vaječného likéru nedokážou odborníci přesně datovat, ale má se za to, že vznikl ve středověké Anglii. Jeho předchůdcem byl nápoj zvaný posset, který se připravoval z vína nebo piva, smetany, cukru, vajec a chleba nebo ovsa na zahuštění. Zřejmě díky obsahu vajec mu byly přisuzovány regenerační a posilující účinky. Angličtí mniši si tuhle tekutou dobrotu ve 13. století připravovali z vajec a fíků.
Postupem času se do receptu začalo přidávat koření jako skořice či muškátový oříšek. A protože suroviny na vaječný likér byly drahé, mohla si ho dovolit jen ta nejvyšší vrstva. Díky tomu se z něj stalo luxusní a sváteční pití.
V Americe se zrodil eggnog
Od 17. století se víno a pivo začalo nahrazovat sherry. Kolonisti pak recept přivezli do Ameriky a tam sáhli po levnějším, zato silnějším karibském rumu. Vaječný likér tak dostal říz, a ještě k tomu lihovina zničila všechny bakterie.
Nápoj se následně rozšířil po celém světě a každá země si recept na něj upravila podle svých zvyklostí. Ve Spojených státech používali taky whiskey nebo bourbon. První prezident George Washington dokonce doporučoval směsici brandy, whiskey, rumu a sherry.
Jak se pije vaječňák ve světě?
Kdepak, ne všude se tomu říká vaječňák!
- Na Jamajce se vaječný likér jmenuje Koquito a připravuje se z rumu, čerstvé kokosové šťávy nebo kokosového mléka.
- V Mexiku bychom vaječný likér hledaly pod názvem Rompope, k výrobě se používá mexická skořice a třtinový rum.
- Ve Francii v regálech hledej Lait de Poule.
- V Holandsku je to hustý smetanový nápoj pojmenovaný Advocaat, podle toho, že právníci musí hodně mluvit a vajíčka působí blahodárně na hlasivky.
- V Německu koukni na Eierpunsch. Vyrábí se ze žloutků, cukru, bílého vína a vanilky.
Vaječný likér slouží taky jako přísada do sladkých krémů, polev a jako součást alžírské kávy.
Receptů na domácí vaječný likér najdeš mraky, často se taky dědí z generace na generaci. My přinášíme jeden TOP recept.
shutterstock_334280591.jpg
Vaječný likér: recept, který si zopakuješ
Co potřebuješ: 4 žloutky, 25 g cukru krupice, 250 ml mléka, 250 ml smetany ke šlehání (min. 30%), plechovku salka, vanilkový lusk a 300 ml rumu (nebo tuzemáku)
Jak na to?
- V hrnci vyšlehej žloutky s cukrem do pěny (až zesvětlají).
- Přidej mléko, smetanu ke šlehání, sladké kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku.
- Směs za stálého míchání přiveď k varu a sleduj, jak houstne (měl by to být takový řidší pudink).
- Hrnec odstav a nech likér vychladnout.
- Po vychladnutí vmíchej rum a máš hotovo.
- Vaječný likér přelij do lahve a skladuj v lednici (v chladu vydrží zhruba měsíc).
Vaječný likér ze salka můžeš taky rozlít do menších skleněných lahviček, ty pak ozdobit a obdarovat s nimi blízké. Chutný DIY dáreček potěší!