Co potřebuješ:
- máslo nebo sádlo
- asi 5 větších brambor
- domácí vývar
- 1 velkou cibuli (nebo dvě menší)
- 2 větší mrkve
- čtvrtku celeru
- 1 celou petržel
- 4 stroužky česneku
- trochu mouky na zahuštění
- sušené houby (asi jedna hrst)
- sůl
- pepř
- majoránku
- mletý kmín
- zakysanou smetanu
- vejce
bigstock-potato-leek-soup-5157970.jpg
Jak na to?
Houby namoč do vody a nech nabobtnat. Připrav si větší hrnec, do kterého přidej pořádnou porci másla nebo poctivého domácího sádla. Cibulku nakrájej na malé kostičky.
Přidej stroužek česneku, který můžeš rozetřít čepelí nože nebo ho najemno nastrouhat na struhadle.
Mrkev, celer a petržel očisti a nastrouhej na hrubém struhadle nebo nakrájej nožem na menší kostičky. Cibuli s česnekem a kořenovou zeleninou přidej k rozpuštěnému tuku a nech pořádně osmažit.
Jakmile se kuchyně naplní jedinečnou vůní smažené zeleniny, zapraš ji moukou a po promíchání a orestování zalij zchladlým vývarem.
Vedle si nakrájej brambory na větší kousky a společně s okapanými houbami je přidej do polévkového základu. Vař až do té doby, než budou brambory hotové.
Před koncem vaření přidej do bramboračky rozmíchané vajíčko. Po vypnutí sporáku nastrouhej do polévky zbývající stroužky česneku, přidej sůl, čerstvě namletý pepř, kmín a pořádnou porci v dlaních nadrcené majoránky.
Podávat můžeš s osmaženým chlebem a lžící zakysané smetany, která dodá polévce jemnost.
Máš svůj tradiční recept na poctivou bramboračku? Dej nám o něm vědět v diskuzi pod článkem!