Abeceda brambor: nejen A, B a C, ale taky Annabelle, Charlotte nebo Marabel

Shutterstock
|
26. 03. 2025
|
Brambory jsou základní a hlavně veleoblíbenou surovinou české kuchyně. My Češi jsme vyloženě bramboroví. Vaříme je, pečeme, smažíme, přidáváme do polévek i salátů. Přestože je jíme téměř každý den, dost možná nám uniká, že ne všechny jsou stejné. Každá odrůda se hodí na něco jiného. Možná si říkáš, že brambora je prostě brambora, tak co se s ní asi tak dá zkazit?

Inu, budeš se možná divit. Takový vánoční bramborový salát se může v mžiku proměnit v rozměklou kaši, když sáhneš po špatném druhu. A tady se vsadíme, že by ti rodina v žádném případě neodpustila. To by se to u vánoční tabule rozesmutnilo… Jak tedy poznat, která brambora se hodí na co? Odpovědi najdeš v našem bramborovém rozcestníku.

Základní dělení brambor

Určitě jsi už někdy slyšela, že brambory se dělí podle varného typu, což zní sofistikovaně, ale úplně obyčejně to znamená, že brambory se dělí do tří hlavních kategorií podle toho, jak se chovají při vaření.

Typ A: pevné a lojovité

Po uvaření zůstávají brambory pevné, nerozpadají se a mají jemnou, krémovou konzistenci. Skvěle se hodí do salátů, jako gratinované brambory nebo jako příloha k masu. Mezi oblíbené odrůdy patří Annabelle nebo Charlotte.

Typ B: polopevné, univerzální

Jsou něčím mezi typem A a C. Částečně se sice rozváří, ale zároveň si drží tvar. Používají se na bramborovou kaši, do polévek, gulášů nebo na pečení. V téhle kategorii najdeme například odrůdy Marabel nebo Laura.

Typ C: moučné a snadno se rozvaří

Po uvaření jsou nadýchané, lehce se rozpadají a mají vysoký obsah škrobu. Ideální jsou na kaši, bramborové knedlíky, hranolky nebo bramboráky. Typickými odrůdami jsou Agria nebo Krasa.

Speciální odrůdy – aby to nebylo tak jednoduché

Kromě běžných brambor pak ale najdeš i speciální odrůdy, které mají unikátní vlastnosti.

Fialové brambory

Mají výraznou barvu a jemně oříškovou chuť. Obsahují hodně antioxidantů a na talíři vypadají excelentně až skvostně.

Malé baby brambory

Ideální na pečení vcelku. Jsou sladší a mají tenkou slupku, takže se s loupáním se vůbec nebudeš zdržovat.

Brambory na grilování

Existují i odrůdy, které mají pevnou strukturu a při vysokých teplotách nepopraskají.

shutterstock_2520006639.jpg

Varné typy brambor je maximálně vhodné zpracovávat tak, jak se doporučuje.
Shutterstock
Typy brambor rozhodně nezaměňuj. Mohlo by se ti to vymstít.

Pozor na správný výběr. Nezaměňovat!

Když v obchodě kupujeme navážené brambory v sáčku, detektivní vlohy nejsou potřeba. Na sáčku je totiž napsáno, o jaký varný typ jde. Pátračka nastává ve chvíli, kdy kupujeme brambory volné. Tam nevyčteme nic. Proto musíme jít po slupce a struktuře. Z nich se toho dozvíme nejvíc. 

  • Pevné brambory (typ A) mají hladkou slupku, jsou tvrdé a lesklé.
  • Univerzální brambory (typ B) jsou lehce hrubší a při zmáčknutí trochu pruží.
  • Moučné brambory (typ C) mají drsnou slupku, jsou měkčí a při stlačení se ti trochu poddají.

Pokud už s tebou holt brambory nějakou dobu bydlí a ty vůbec netušíš, co jsi to tehdy kupovala za typ, jdi na to jednoduše. Prostě jednu uvař a podívej se, jak se pak chová

Jak skladovat brambory?

V souvislosti se skladováním jsou brambory tak trochu jako namyšlené paničky. Nelze je pohodit jen tak někam, kam se nám zrovna zachce. V otázce skladování si brambory žádají spíš styl Hilton než motel u přejeté kočky.

  • Brambory správné skladování potřebují především kvůli klíčení. Když je neskladuješ dobře, klíčí neskutečnou rychlostí. Můžou měknout, nebo dokonce zezelenat. A to rozhodně nechceš. Máme pro tebe několik základních pravidel, díky kterým se všemu nechtěnému vyhneš.
  • Uchovávej je v suchu, temnu a při teplotě 4–6 °C.
  • Nikdy je nedávej do lednice, jinak se škrob začne měnit na cukr a brambory budou mít nepříjemně sladkou chuť.
  • Vyhni se plastovým sáčkům. Brambory potřebují dýchat, proto je nejlepší skladovat je v papírovém pytli nebo v dřevěné bedýnce.
  • Zelené brambory nejez. Nikdy! Obsahují solanin, který může být toxický. Stačí pár dní na světle a brambory začnou zelenat, takže je buď vyhoď, nebo pořádně oloupej. Přikláníme se ale k likvidaci, pro jistotu.

Zajímavosti o bramborách

Brambory jsou jednou z nejrozšířenějších plodin na světě vůbec, a tak je jasné, že jejich historie nebude zrovna nejchudší. Naopak. Co se pozoruhodností a zajímavostí týče, bramborový fond vůbec nezeje prázdnotou. My pro tebe máme ty, které jsi určitě neznala.

  • Původem jsou z Jižní Ameriky. Pocházejí z Peru a Bolívie, kde se pěstovaly už před víc než 7 000 let. Do Evropy je přivezli španělští dobyvatelé v 16. století.
  • Když se brambory poprvé dostaly do Evropy, lidi je nechtěli jíst. Věřilo se, že brambory jsou jedovaté. Rostlina patří do stejné čeledi jako jedovatý rulík zlomocný, proto se jich mnoho lidí bálo.
  • Odrůda La Bonnotte, která se pěstuje na francouzském ostrově Noirmoutier, patří mezi nejdražší brambory na světě. Kilogram může stát i 500 eur, protože se sklízejí ručně a rostou v půdě bohaté na mořské řasy. Z těch asi salát nebudeš chtít připravit…
  • Věděla jsi, že brambory byly ve vesmíru? NASA pěstovala brambory na Mezinárodní vesmírné stanici a zkoumala, jestli by mohly sloužit jako potrava pro budoucí mise na Mars.
  • Další zajímavou kuriozitou je bramborová elektřina. Brambory dokážou vést elektrický proud. Když do nich zapíchneš dva různé kovy (například měď a zinek), můžeš vytvořit jednoduchou baterii, která rozsvítí i LED diodu.
  • A než zazvoní zvonec a článku bude konec, dejme si světový rekord. Ten drží brambora vypěstovaná na Novém Zélandu, která vážila neuvěřitelných 7,9 kilogramů.

Na jaký způsob máš nejraději brambory ty?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • potatogoodness.com/nutrition
  • health.com/healthiest-potatoes-8391131
  • healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes
  • farmafans.com/rostliny/odrůda-brambor-krasa-popis.html
  • feelgoodpal.com/cs/blog/potatoes-diabetes

Související články