Pondělí: Hrachová kaše, po které se zapráší
Luštěniny jsou plné bílkovin, minerálů a vlákniny. Skvěle tě proto zasytí a dodají energii na delší dobu. Jak na tradiční „hrachovku“ jako od babičky?
Co potřebuješ:
- 500 g žlutého půleného loupaného hrachu
- 200 ml mléka
- 4 větší bílé cibule
- 2 stroužky českého česneku
- 50 g másla
- 6 lžic oleje
- lžíci majoránky
- sůl
- párek nebo jinou uzeninu
- chleba
Jak na to?
Hrách prober a opláchni. Nasypej ho do hrnce, kde ho zaliješ vodou tak, aby byl ponořený na 2 prsty, a necháš zhruba 45 minut vařit na mírném plamenu. Hrách během vaření pořádně osol. Jakmile se bude rozpadat, je hotový.
Vedle si připrav pánvičku, na které orestuješ oloupanou a na kolečka nebo kostičky nakrájenou cibuli. Přebytečnou tekutinu z hrachu slij, přidej k němu máslo, teplé mléko a rozmixuj na hladkou kaši. Na konci vmíchej prolisovaný česnek a dochuť solí. Podávej s uvařeným a opečeným párkem a čerstvým chlebem.
Úterý: Brokolice, kterou si zamiluješ
K brokolici se váže řada zbytečných mýtů. Že ti tahle zelenina nesmí přes práh? S následujícím receptem zaručeně změníš názor!
Co potřebuješ:
- jednu větší brokolici
- brambory
- dvě lžíce tatarské omáčky
- menší kelímek bílého jogurtu
- snítku kopru
- kmín celý
- sůl a pepř
- jeden až dva stroužky česneku
Jak na to?
Ve větším hrnci si nech vařit vodu. Jakmile bude probublávat, přihoď do ní opranou brokolici rozdělenou na menší růžičky. Vař pár minut do změknutí, přesuň na sítko a nech okapat.
Vedle si uvař nakrájené brambory, které osolíš a okmínuješ. Než se brambory dovaří, připrav si dip z tatarské omáčky, bílého jogurtu, soli, pepře, nasekaného kmínu a prolisovaného česneku.
Středa: Guláše je třeba
Ve středu připrav dokonalý guláš. Drahé hovězí maso můžeš vyměnit za brambory. Příprava ti zabere mnohem kratší dobu a výsledek bude i přesto dokonalý.
Co potřebuješ:
- dvě velké bílé cibule
- dva stroužky česneku
- slunečnicový olej
- brambory
- vodu nebo zeleninový vývar
- hladkou mouku
- majoránku
- sladkou papriku
- chilli dle chuti
- točený salám
- čerstvý chleba
shutterstock_607757186.jpg
Jak na to?
Na oleji osmahni nakrájenou cibulku a rozetřený česnek a po orestování vše zasypej paprikou. Rychle promíchej, aby nezhořkla a do základu přisypej hladkou mouku. Promíchej, zalij studenou vodou a metličkou rozmíchej dohladka.
Přidej nakrájené brambory a vař tak dlouho, dokud nezměknou. Vedle si na pánvi orestuj na kousky nakrájený točený salám, který přihodíš ke guláši. Chvilku povař, stáhni z plotny a vmíchej sůl, pepř a drcenou majoránku. Podávej s čerstvým chlebem.
Čtvrtek: Sladká tečka
Pokud miluješ sladká jídla, pak se ti čtvrtečním receptem určitě zavděčíme. Připrav si slaďoučké nudle s mákem, které příjemně zahřejí a ve vzpomínkách tě vrátí do bezstarostného dětství.
Potřebovat budeš:
- 200 g těstovin (široké nudle, tagliatelle, ...)
- 60 g mletého máku
- 40 g moučkového cukru
- 50 g másla
- špetku soli
Jak na to:
Mletý mák smíchej s moučkovým cukrem. Nudle uvař ve vroucí osolené vodě podle návodu a sceď. V menším kastrůlku si rozpusť máslo. Uvařené nudle smíchej se sladkým mákem a na talíři polij rozpuštěným máslem. Ochutit je můžeš špetkou skořice nebo strouhaného tvarohu.
Pátek: Špagety pomodoro si zamiluješ
Italská pochoutka je nesmírně jednoduchá na přípravu i množství surovin. Její příprava ti zabere zhruba půlhodinku, takže se na tenhle recept můžeš vrhnout i ve chvíli, kdy tě tlačí čas.
Co potřebuješ:
- 200 g špaget
- 250 g rajčat (v zimě můžeš vyměnit ta čerstvá za konzervovaná)
- stroužek česneku
- pár lístků čerstvé bazalky (můžeš nahradit tou sušenou)
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- strouhaný parmazán (můžeš vyměnit za levnější sýr)
- sůl
- pepř
Jak na to?
Pokud používáš čerstvá rajčata, nařízni je do kříže, spař (na cca 20 sekund) horkou vodou a oloupej. Nakrájej je na menší kousky, česnek na plátky, bazalku nadrobno.
Špagety uvař v osolené vodě al dente podle návodu na obalu. Mezitím si na pánvi rozehřej olej a nech na něm asi 30 sekund rozvonět česnek. Přidej rajčata, osol, opepři a dus, až se rajčata rozvaří na omáčku.
Přidej čerstvou bazalku, podle potřeby zřeď trochou vody ze špaget a smíchej s uvařenými těstovinami. Na talíři ozdob hoblinami parmazánu.
Sobota: Bramborákové hody
Nesmírně vděčným a jednoduchým jídlem jsou i poctivé bramboráky. Pochutnávat si na nich můžeš jen tak, případně je doplnit o dušené zelí a plátek uzeného vepřového nebo masovou směs.
Co potřebuješ:
- 2–3 stroužky česneku
- 150 ml oleje
- 2 vejce
- 1 kg brambor
- 10 ml mléka
- 120 g hladké mouky
Jak na to:
Syrové brambory oškrábej, omyj a nastrouhej na struhadle. Nech je vykapat v cedníku a ochuť solí a pepřem. Přidej vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko tak, aby těsto nebylo tuhé. Do tuku rozpáleného na pánvi nalij bramborovou směs, kterou rozetřeš po stranách. Placky smaž z obou stran dozlatova a podávej ještě teplé.
Neděle: Soba nudle na asijský způsob
Tuhle netradiční dobrotu si zamilují všichni, kteří podlehli dokonalým chutím Asie. Pohankové nudle tě příjemně zasytí a ozvláštní tvůj stávající jídelníček. Tak co? Dáš jim šanci?
Co potřebuješ:
- oříšek másla
- 2 velké cibule
- balení soba nudlí
- 2 stroužky česneku
- chilli
- 2 větší palce zázvoru
- 2 lžíce medu
- nasekaný koriandr
- sójovou omáčku Shoyu nebo Tamari
- sezamová semínka
- nadrcené arašídy nebo pistácie
Jak na to?
Cibuli oloupej, nakrájej na malé kostičky a nech zpěnit ve větší pánvi na másle. Vedle si připrav misku, do které naliješ zhruba dvě lžíce sójové omáčky, přidej dvě lžíce medu, chilli, očištěný a nastrouhaný zázvor a utřené stroužky česneku.
Soba nudle uvař podle návodu a nech okapat. Vsypej na pánev a promíchej s cibulkou. Zalij připravenou marinádou a chvíli orestuj. Nakonec vmíchej sezamová semínka na talíři ozdob drcenými oříšky a nasekaným koriandrem.