Angína: krk v jednom ohni a horečka i bolesti k tomu. Jak ji poznat a léčit?

Shutterstock
|
08. 08. 2023
|
Angína je časté onemocnění, které se nevyhýbá žádné věkové kategorii. Víme, že dokáže pěkně potrápit. A proto jsme pátraly, jak na ni a jak jí ideálně předejít.

Angína neboli tonzilitida je zánět krčních mandlí, za který můžou ve většině případů bakterie (streptokoky). Jen zhruba v 10 % případů je virového nebo mykotického původu. 

Kde jsem to zas chytila?

Angína je nakažlivá a přenáší se vzduchem. Můžeš ji tedy chytit ze slin a kýchání nemocného. Když někde angínu dostaneš, projeví se to zhruba za 1–3 dny.

Tohle onemocnění je sezónní, nejčastěji se vyskytuje v zimě a na jaře. Výjimkou není ale ani letní angína. V létě je na vině hlavně nevyvážený poměr tepla a zimy. Ochlazování příliš ledovými nápoji a zmrzlinou, klimatizace a následný přechod do horkého dne nebo náhlé výkyvy počasí. Rizikem je i oslabená imunita nebo stres (což spolu i souvisí).

Jak poznat angínu? Zbystři, pokud máš:

  • silnou bolest v krku při polykání
  • zarudlé krční mandle potažené bílými povlaky
  • horečku nebo zimnici
  • bolest hlavy a uší
  • nutkání ke kašli
  • zvětšené mízní uzliny v oblasti čelisti a krku
  • nechuť k jídlu
  • ucpaný nos a nevolnost

Když domácí léčba nestačí

Angínu se můžeš pokusit vyležet doma bez antibiotik, ale pokud se po 3 dnech nic nezlepší, určitě upaluj k doktorovi. Ten na základě výtěru z krku a po pozitivním bakteriálním nálezu předepíše antibiotika, nejčastěji penicilin. S antibiotiky přestaneš být infekční po 24–48 hodinách. Bez nich můžeš být nakažlivá i 2 týdny.

Pozor na zmrzlinu: s doporučovanou konzumací zmrzliny opatrně. V menší míře pomůže zmírnit otok, ale nadměrné chlazení může vést k vytvoření a zapouzdření se vředu na mandli.

shutterstock_1104530192.jpg

S angínou se šetři, odpočívej a posiluj imunitu.
Shutterstock
Jestli tě angína trápí často, možná jde o psychosomatický problém.

Odpočívej, kloktej a dopuj se vitamíny

Léčbu angíny v žádném případě nepodceňuj a hlavně ji nepřecházej. Mohly by tě pak potrápit komplikace v podobě srdečních, kloubních i ledvinových potíží.

Součástí léčby antibiotiky je i tlumení horečky a bolesti. Jednoduše k tomu můžeš použít léky z lékárny. Od bolesti v krku ti uleví pastilky, kloktání slaného roztoku nebo šalvějového čaje.

Velmi důležitý je klid na lůžku, spánek a dostatečný pitný režim. Zvlhčuj vzduch, pravidelně větrej, a střevní mikroflóru podpoř probiotiky. Dopuj se vitamíny a nezapomeň na dobrý, poctivý vývar.

Na bolavý krk můžeš přikládat i Priessnitzův obklad. Jak na něj? Namoč kus látky do studené vody, vyždímej, přilož na krk a překryj igelitem. Zábal připevni na krk suchým ručníkem nebo šátkem. Až látka zteplá, zábal vyměň. 

Angína očima psychosomatiky

S angínou bojuješ každou chvíli? Zkus se na ni podívat i jinak, z úhlu psychosomatiky. Krk je brána mezi hlavou a srdcem. Angína je tedy spojena s momentem, že něco nechceš, ale bojíš se to vyslovit. Dusíš v sobě něco, s čím nesouhlasíš. Odpověz si na otázky: mlčíš o svých pocitech nebo je potlačuješ? Předstíráš, že je všechno v pořádku, i když to tak necítíš?

Posiluj imunitu a angína nebude mít šanci

Aby si tvé tělo s angínou pro příště poradilo snáz, vsaď na prevenci. Posiluj imunitu – pravidelně se hýbej, otužuj, zdravě jez a nauč se líp zvládat stres. Taky dodržuj hygienické návyky a pozor na výkyvy mezi teplem a zimou.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články