Zapomeň na pověry
Že sousedka Lenka dává kafe do ledničky, kde vydrží klidně i několik měsíců? Hloupost! Kávě nedělá dobře chlad, vlhkost ani pach, který může (a vezmi jed na to, že se to taky stane) v lednici nachytat. Stejně tak je hloupost uchovávat kávu mletou, ta totiž vyčichne raz dva.
Kávě nesvědčí ani teplé místo na přímém světle. Nechávat bys ji taky neměla ani v původním (otevřeném) obalu nebo plastikovém sáčku. Nesvědčí jí ani průhledné sklenice nebo nádoby s průsvitným víčkem. Kávě nedělá dobře ani střídání teplot. Jednotlivá zrnka se totiž můžou orosit, nasát vlhkost a ztratit svoji typickou chuť i vůni.
Zajímej se o to, kdy byla káva upražená
Ještě před tím, než si začneš dělat starosti, jak a kde kávu uložíš, věnuj čas a péči jejímu výběru. V obchodech se snaž vybírat co nejčerstvější kávu, což ale občas může být pořádný oříšek. Naprostá většina káv je totiž opatřena výlučně datem minimální trvanlivosti. Z obalu se ale už nedozvíš, kdy byla káva upražená.
bigstock-coffee-and-coffee-beans-18918065.jpg
To ti nicméně ochotně sdělí v nejrůznějších kavárnách a kávových speciálkách, které jsou ideální útočištěm kávových gurmetů a milovníků tohohle voňavého moku. Kvalitní, chutná a aromatická káva by měla být pražená maximálně několik dnů před tím, než si ji v kavárně nebo prodejně koupíš.
Vsaď na vakuum
Pokud kávu doneseš v papírovém nebo plastikovém sáčku, raději ji přesypej do vakuové nádoby. Jestli máš doma vakuovačku, zrnkovou kávu nasypej do speciálního sáčku a přebytečný vzduch z něj vakuovačkou vysaj. Jakmile část kávy odebereš, můžeš sáček znovu zavakuovat.
Některé pražírny prodávají kávu ve speciálním obalu s jednostranně propustným ventilem. Ten umožňuje, aby se plyny uvolňující se z kávy po pražení dostaly ven. Žádný vzduch ale nepropustí dovnitř. V takovém balení může káva vydržet čerstvá klidně i několik týdnů.
Kávu ve vakuovací dóze nebo sáčku zbaveného vzduchu ulož na stinné a suché místo, kam nedopadají sluneční paprsky. Pokud chceš kávu uložit na delší dobu, zkus trik s mrazničkou. Kávu po vytažení nemusíš rozmrazovat. Zpátky do mrazáku už ale zbytky nevracej. Opětovným zmrazením by totiž její chuť vzala za své.
Jaké kávě dáváš přednost? Boduje u tebe espresso, „turek“, překapávaná káva nebo docela jiná kávová specialita?