O účincích kvalitní čokolády moc dobře věděli už jihoamerické civilizace. Aztékové, Mayové, Inkové – ti všichni tuhle pochoutku konzumovali a vyvažovali ji zlatem. Paradoxně dnes mnozí čokoládu a kakao řadí mezi nezdravé potraviny, jež jsou podepsané pod obezitou a zdravotními problémy.
„To je ale velký omyl – opravdu kvalitní čokoláda totiž tělu neškodí – právě naopak. Má pozitivní účinky na náš psychický, ale i zdravotní stav,“ tvrdí v Cukrárně Viktoria v Praze, která se pyšní titulem cukrárna roku 2012 a kde vyrábějí právě z kvalitní čokolády luxusní pralinky, ale i luxusní tabulkové čokolády.
Tak si počtěte o pozitivních účincích čokolády a šupem do cukrárny pro tabulku nějaké opravdu kvalitní, abyste její účinky mohli ověřovat v praxi.
S každou kostičkou čokolády se zamiluješ!
Podle vědců prý konzumace čokolády v našem mozku vyvolává podobné pochody a následně pocity a stavy, jako když potkáme osobu, která se nám líbí. Při uzobávání čokoládových kostiček tak vlastně tak trochu randíme!
kolazz.jpg
Do těla se nám v tom okamžiku vyplavují hormony, které vyvolávají štěstí, a naopak prokazatelně klesá hladina stresových hormonů. Konzumace kvalitní čokolády tak odbourává stres, snižuje psychické napětí a naopak vede k uvolnění a pocitům pohody a štěstí. Už holky chápete, proč do sebe po každém rozchodu ládujeme čokoládu po tunách? Bojujeme tím proti depce!
Čokoládou za lepší sex!
Dobrou zprávu ale máme i pro šťastně zadané. Kvalitní čokoláda a její pravidelné uzobávání má vliv i na náš sexuální život. Ne nadarmo byla už kdysi dávno považována za silné afrodiziakum! Dámy, které si pravidelně dopřávají pár kostiček kvalitní čokolády, mají prý intenzívnější a především kvalitnější sexuální život!
Mimo to snižuje čokoláda riziko vzniku srdečních i mozkových příhod. Už jen jeden čtvereček kvalitní čokolády denně snižuje krevní tlak a šance na to, že vás v budoucnu porazí mrtvice nebo infarkt, klesá o 39 %. Tyhle údaje si z prstu navíc nevycucali prodejci čokolády, ale přišli na ně vědci z Harvardovy university, kteří se čokoládovým fenoménem seriózně zabývají.
Díky kvalitní čokoládě snáz zhubneš!
Říkáš si: „Fajn, ale před létem do sebe čokoládu fakt rvát nebudu“? Možná tě zlomí další z Harvardských výzkumů, podle kterého pravidelná konzumace kvalitní čokolády během diety při hubnutí dokonce pomáhá! Skupina dívek, která hubla a každý den malinko zhřešila, shodila víc kilogramů a novou váhu si udržela. Naopak ty slečny, které se čokolády vzdaly úplně, hubly pomaleji a byly náchylnější k jojo efektu.
Pamatuj ale na to, že čokoláda musí být opravdu kvalitní – taková jakou přímo ve své provozovně na Žižkově vyrábí šéfkuchař Cukrářství Viktoria Martin Polanecký. Ostatně, přijď se přesvědčit a ochutnej třeba čokoládu z plantáže Mangaro na Madagaskaru. Chutná po tropickém ovoci, má přídomek bio a obsahuje 50 % kakaa.
Vychutnejte si kvalitní čokoládu, ale i luxusní čokoládové pralinky a skvělé zákusky v Cukrářství Viktoria. Tým šéfcukráře Martina Polaneckého peče i nádherné svatební dorty a dorty na dětské oslavy.