Můžou se klidně zařadit mezi tvoje nejoblíbenější jídla. Stačí si na nich dát záležet, použít kvalitní suroviny a bude to větší dobrota, než si možná zatím připouštíš.
Jednoduchý postup, famózní výsledek
Co potřebuješ: 1 kg brambor vařených ve slupce, 250 g uzeného masa nakrájeného na kostičky, 2 lžíce sádla, 5 vajec uvařených natvrdo a nakrájených na plátky, 2 vejce na zapečení, 200 ml 31% smetany, 4 cibule, pepř a sůl, trošku strouhanky na vysypání pekáčku
Jak na to?
- Pekáček vymaž troškou sádla a vysypej strouhankou.
- Brambory oloupej a nakrájej na plátky.
- Cibuli pokrájej na půlměsíčky a nech ji zesklovatět (klidně trošku zkaramelizovat) na sádle.
- Do pekáčku pak vrstvi brambory, maso, vařená vejce a cibuli. Vrstvu brambor vždycky trochu osol a opepři. Brambory musí tvořit poslední vrstvu.
- Vyhřej si troubu na 160 °C a dej dobrotu zapéct.
- Po 10 minutách ji zalij smetanou promíchanou s vejci, solí a pepřem.
- Peč ještě 30-40 minut. Hotovo!
bigstock-potato-gratin-fresh-baked-che-396017420.jpg
Nutno podotknout, že tohle jsou takové počeštěné francouzské brambory. Ty originální, které mají svůj původ ve francouzské části Alp, totiž obsahují slaninu (lardon), sýr (reblochon nebo hermadur), smetanu, víno a olivový olej. Navíc se tahle mňamka podává s typickou francouzskou bagetou a/nebo se zelným salátem.
Ať už se rozhodneš pro jednu, nebo druhou verzi, určitě si pochutnáš. Důležité je, že si můžeš francouzské brambory ochutit přesně podle sebe.
Miluješ francouzské brambory a máš na ně nějakou tu vychytávku? Poděl se o ni s námi v diskuzi pod článkem!