Jasmínový čaj: čínský poklad pohladí nasládlou chutí a potěší množstvím zdravotních benefitů

Shutterstock
|
06. 09. 2024
|
Je až neuvěřitelné, jak dokáže jasmínový čaj pohladit na těle i na duši. Musí být ovšem kvalitní a správně připravený. Pojď na něj s námi!

Když si jasmínový čaj koupíš někde u nás v marketu, moc chuťové parády s ním neuděláš. V čajových velmocích, jako je třeba Čína, by s tím snad ani nevytřeli podlahu. Jakmile ale narazíš na opravdovou kvalitu (která se nechá zaplatit), ba dokonce si takový poklad přivezeš právě z některé země, kde se čaj pěstuje, sklízí a zpracovává s péčí a láskou, tvoje chuťové buňky se rázem ocitnou v nebi.

Co je jasmínový čaj?

Abychom to uvedly na pravou míru, jasmínový čaj je aromatizovaný čaj. Jako základ se nejčastěji používá zelený čaj, ale může jít i o bílý a černý čaj nebo oolong.

Květy jasmínu, ideálně sklízené v největším rozkvětu, v noci, se přidávají k čajovým lístkům, aby se smísily vůně, načež vznikne čaj s jemnou květinovou chutí, který nabízí pestrou škálu zdravotních benefitů.

Proces, kdy se sbírají jasmínové květy a pak na sebe vzájemně působí s čajem, je ale na moderní dobu samozřejmě zdlouhavý. Spousta výrobců proto přidává do základu spíš jasmínové aroma a éterické oleje. To už ale není ono.

Na skok do historie jasmínového čaje

Zmíněná Čína je zemí, díky níž o nezaměnitelné chuti a přínosech jasmínového čaje víme. Jeho historie se datuje do 5. stol. n. l., kdy byla v zemi u moci dynastie Ming, jejíž členové jasmínový čaj naprosto zbožňovali.

Původně byl proto určen jen pro královskou rodinu – pro obyčejné smrtelníky bylo takové lahůdky škoda. O tom, jak je báječný, svědčí to, že si ho nejen Číňani, ale i další národy užívají dodneška.

Jasmín, seznamte se

Květy jasmínu zaujmou nejen svou vůní, ale na první pohled i svým vzhledem. Jsou totiž tak nádherné a křehké, že si rostlinku nakonec zamiluješ, i kdybys nechtěla. Jde o kvetoucí popínavý keř, jehož typicky vonící květy se rozevírají jen v noci. Vůně jasmínu je nezaměnitelně nasládlá a kromě čaje se s ním setkáš třeba i v aromaterapii.

Zdravotní benefity jasmínového čaje: s čím ti pomůže?

Důvodů, proč si pravidelně dát kvalitní jasmínový čaj, je dost. Tady jsou některé z nich, stačí si vybrat:

  • Jasmínový čaj je nabitý antioxidanty. Těm můžeš poděkovat za to, že tvoje buňky předčasně nestárnou a například tvoje pleť vypadá krásně. Jejich boj s volnými radikály taky představuje prevenci vzniku a rozvoje rakovinného bujení.
  • Protože je jeho základem nejčastěji zelený čaj, můžeš počítat i s mírným zrychlením metabolismu. To ti pomůže při hubnutí – spalování tuků může být o 10–16 % efektivnější.
  • Obsažené polyfenoly pomáhají chránit před některými srdečními onemocněními, a dokonce působí preventivně před rozvojem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
  • Katechiny zabraňují vzniku zubního kazu.
  • Tenhle čaj pomáhá i tam, kde se objevuje zápach z úst (ten ale nesmí být způsoben vážným onemocněním).
  • Jasmínový čaj, ať už na bázi černého, nebo zeleného čaje, tě pěkně nakopne a podpoří tvůj mentální výkon.
  • Pravidelná konzumace jasmínové čaje (na bázi toho zeleného) taky chrání organismus před rozvojem diabetu 2. typu. Sloučenina EGCG, kterou obsahuje, totiž pomáhá tělu efektivně využívat inzulin a snižovat hladinu cukru v krvi.

Benefity plynou hlavně ze zeleného čaje, ale věř, že jasmín mu dodává naprosto božskou a unikátní chuť.

Jak správně připravit jasmínový čaj?

Pokud máš skutečně kvalitní čaj, budou ti stačit 2–3 g na 250–300 ml vody. Kromě toho mysli na to, že kvalitní čaj můžeš klidně přelít 3–4x! První nálev naopak znalci vůbec nepijí, je to jen pomyslná „dezinfekce“ lístků.

Voda, kterou použiješ na přelití, nesmí být úplně vroucí. Ideální teplota je 70–80 °C. Čaj louhuj ideálně 3 minuty, dá se i 5 minut.

Jasmínového čaje si můžeš „naordinovat“ 2–3 šálky denně. Tak z něj dostaneš maximum benefitů. Nepij ho později odpoledne a večer, pokud nechceš celou noc koukat do stropu.

shutterstock_2324956909.jpg

Jasmínový čaj příjemně osvěží, když si ho dáš na ledu.
Shutterstock
Jasmínový čaj je skvělý i ledový. A pokud ti samotný tak úplně nechutná, zkus do něj dát trošku medu a citrónu!

Kdy jasmínový čaj nepít?

Jasmínový čaj není vhodné pro těhotné a kojící ženy. I když se tě to netýká, sleduj, jak na tebe čaj působí. Rozhodně bys ho například neměla pít nalačno, protože obsažené kyseliny můžou dráždit žaludeční sliznici.

Dobrou chuť!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • cajova-zahrada.cz/blog/jasminovy-caj/
  • zdravoslav.cz/blog/sypany-jasminovy-caj-a-jeho-vlastnosti
  • cs.wikipedia.org/wiki/Jasm%C3%ADnov%C3%BD_%C4%8Daj
  • healthline.com/nutrition/jasmine-tea-benefits
Související články