Dýňový džem: připrav si z přebytků slaďoučkou dobrotu, která pohladí chuťové buňky!

Shutterstock
|
24. 09. 2024
|
Taky ti přebývá nějaká ta dýně a už moc nevíš, jak s ní naložit? Připrav si luxusní dýňový džem, po kterém se olízne i ten nejmlsnější jazýček!

Z dýně se dá vykouzlit spousta dobrot. Z hokaida tedy určitě. Už jenom ta polévka, co dokáže dokonale prohřát (hlavně když do ní přihodíš „tak akorát“ chilli). Nebo pečená dýně s další zeleninou. Dýňový koláč! A zapomenout nesmíme na dýňové latté! Pokud už tě ani to ale neuspokojuje, je čas vytáhnout slaďoučké eso z rukávu. Dýňový džem!

Dýně a zdraví: co tahle tykev obsahuje?

Je sice pravda, že se dost vitamínů a minerálů ze všeho, co tepelně zpracujeme, ztrácí. I tak je ale třeba říct, že dýně dodá pěknou dávku draslíku. Pak je tu taky vápník, hořčík a trošku železa. Z vitamínů je pak ve hře hlavně vitamín A, vitamín C a v menší míře i vitamíny skupiny B.

Co ti ale dýně poskytne tak jako tak, to je vláknina. Ta se – jak jistě víš – stará o pocit sytosti, ale hlavně o zdravé zažívání. Její dostatek tě chrání třeba před nepříjemnou zácpou (ale na druhou stranu přespříliš vlákniny s sebou nese projímavé účinky).

Na 100 g má dýně průměrně 105 kJ (25 kcal), řadí se tedy mezi nízkokalorické potraviny. Zhruba z 90 % ji tvoří voda.

Z jaké dýně udělat džem?

Dobrá zpráva je, že na dýňový džem nemusíš zpracovávat jen hokaido, ale i máslovou a muškátovou dýni.

shutterstock_2058595016.jpg

Dýňový džem si zamiluješ, jen to chce umět ho chuťově vyladit.
Shutterstock
Budeš-li chtít zaexperimentovat, můžeš do džemu přidat oblíbené koření. Třeba hřebíček nebo kardamom.

Dýňový džem se skořicí a pomerančovou šťávou: recept, který se stane tvou legendou

Než se do přípravy džemu pustíš, ujisti se, že máš všechny potřebné ingredience. Pak hurá do toho a nezapomeň průběžně ochutnávat. Bez toho to nejde!

Co potřebuješ: 1,2 kg dýně (čisté váhy, po umytí, zbavení semínek a slupky), 1 kg cukru (můžeš přidávat klidně až do 1,2 kg, podle chuti), 5 kousků celé skořice, 6 lžiček mleté skořice, šťávu z celého citrónu, šťávu z ½ pomeranče (stačí z menšího) a špetku soli

Jak na to?

  • Dýni zbav slupky, stopky a semínek. Dužinu nakrájej na menší kousky.
  • Ty dej do širokého kastrolu, nalij na ně 1,5 litru vody, přidej celou skořici a špetku soli.
  • Tohle všechno dej společně vařit. Dýně asi po 20 minutách změkne a voda se zčásti vypaří.
  • Rozmačkej dýni, aby vznikla kaše. Můžeš ji taky rozmixovat ručním mixérem, pak bude připomínat spíš pastu.
  • K rozmačkané dýni přidej šťávu z citrónu a pomeranče a taky cukr a dál vař.
  • Poctivě míchej a vař, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Jakmile se tak stane, vyndej celou skořici, vmíchej tu mletou a ještě chvilku vař, dokud džem hezky nezhoustne.
  • Pak ho přelij do připravených čistých sklenic a skladuj ho v chladu, ideálně v ledničce (ten otevřený určitě).

Žádná věda, a přitom taková dobrota! Zkusíš si letos připravit dýňový džem, nebo zůstaneš u klasiky, jakou je třeba dýňová polévka?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • nzip.cz/clanek/999-dyne
  • tastejourney.cz/2015/10/absolutni-hit-sezony-dynovy-dzem-se-skorici-je-dokonalou-konspiraci-chuti/
  • fresh.iprima.cz/recepty/dynovy-dzem-se-skorici
Související články