Z dýně se dá vykouzlit spousta dobrot. Z hokaida tedy určitě. Už jenom ta polévka, co dokáže dokonale prohřát (hlavně když do ní přihodíš „tak akorát“ chilli). Nebo pečená dýně s další zeleninou. Dýňový koláč! A zapomenout nesmíme na dýňové latté! Pokud už tě ani to ale neuspokojuje, je čas vytáhnout slaďoučké eso z rukávu. Dýňový džem!
Dýně a zdraví: co tahle tykev obsahuje?
Je sice pravda, že se dost vitamínů a minerálů ze všeho, co tepelně zpracujeme, ztrácí. I tak je ale třeba říct, že dýně dodá pěknou dávku draslíku. Pak je tu taky vápník, hořčík a trošku železa. Z vitamínů je pak ve hře hlavně vitamín A, vitamín C a v menší míře i vitamíny skupiny B.
Co ti ale dýně poskytne tak jako tak, to je vláknina. Ta se – jak jistě víš – stará o pocit sytosti, ale hlavně o zdravé zažívání. Její dostatek tě chrání třeba před nepříjemnou zácpou (ale na druhou stranu přespříliš vlákniny s sebou nese projímavé účinky).
Na 100 g má dýně průměrně 105 kJ (25 kcal), řadí se tedy mezi nízkokalorické potraviny. Zhruba z 90 % ji tvoří voda.
Z jaké dýně udělat džem?
Dobrá zpráva je, že na dýňový džem nemusíš zpracovávat jen hokaido, ale i máslovou a muškátovou dýni.
shutterstock_2058595016.jpg
Dýňový džem se skořicí a pomerančovou šťávou: recept, který se stane tvou legendou
Než se do přípravy džemu pustíš, ujisti se, že máš všechny potřebné ingredience. Pak hurá do toho a nezapomeň průběžně ochutnávat. Bez toho to nejde!
Co potřebuješ: 1,2 kg dýně (čisté váhy, po umytí, zbavení semínek a slupky), 1 kg cukru (můžeš přidávat klidně až do 1,2 kg, podle chuti), 5 kousků celé skořice, 6 lžiček mleté skořice, šťávu z celého citrónu, šťávu z ½ pomeranče (stačí z menšího) a špetku soli
Jak na to?
- Dýni zbav slupky, stopky a semínek. Dužinu nakrájej na menší kousky.
- Ty dej do širokého kastrolu, nalij na ně 1,5 litru vody, přidej celou skořici a špetku soli.
- Tohle všechno dej společně vařit. Dýně asi po 20 minutách změkne a voda se zčásti vypaří.
- Rozmačkej dýni, aby vznikla kaše. Můžeš ji taky rozmixovat ručním mixérem, pak bude připomínat spíš pastu.
- K rozmačkané dýni přidej šťávu z citrónu a pomeranče a taky cukr a dál vař.
- Poctivě míchej a vař, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Jakmile se tak stane, vyndej celou skořici, vmíchej tu mletou a ještě chvilku vař, dokud džem hezky nezhoustne.
- Pak ho přelij do připravených čistých sklenic a skladuj ho v chladu, ideálně v ledničce (ten otevřený určitě).
Žádná věda, a přitom taková dobrota! Zkusíš si letos připravit dýňový džem, nebo zůstaneš u klasiky, jakou je třeba dýňová polévka?
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- nzip.cz/clanek/999-dyne
- tastejourney.cz/2015/10/absolutni-hit-sezony-dynovy-dzem-se-skorici-je-dokonalou-konspiraci-chuti/
- fresh.iprima.cz/recepty/dynovy-dzem-se-skorici