Jarní závitky jsou jednou z laskomin čínské kuchyně. Tenké těstíčko plněné smaženou zeleninovou směsí má svůj počátek v Číně mezi lety 618-907, kdy byla u vlády dynastie Tang. Tehdy se závitky se zeleninou nebo ovocem dělávaly u příležitosti svátku jara (čínský Nový rok), proto je dneska známe jako jarní závitky. Postupem času se receptura měnila až do dnešní podoby.
S jarními závitky se ale nesetkáš jen v Číně. Hojně je znají i lidé tam, kde žije čínská komunita – třeba v Japonsku, USA, nebo dokonce na Mauriciu. Můžeš si je dopřát skoro po celém světě v asijských bistrech a Česko není výjimkou.
Jarní závitky se sice plní smaženou zeleninou, nicméně existuje i varianta s masem a vytvořené těsto můžeš naplnit prakticky čímkoli, co ti v téhle kombinaci bude chutnat!
bigstock-springrolls-1665054.jpg
Jarní závitky jen se zeleninou
Co potřebuješ: těsto na jarní závitky (dá se koupit chlazené i mražené), 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 10 lusků hrášku, 3 houby shiitake, 100 g bílého zelí, 50 g skleněných nudlí, 2 lžíce světlé sójové omáčky, lžíci ústřicové omáčky, sůl a pepř; na zahuštění a dokončení ještě 5 lžic vody, lžíci škrobu a olej na smažení
Jak na to?
- Těsto nech chvíli zabalené na lince, aby mělo pokojovou teplotu. Bude se ti s ním líp pracovat.
- Pokud nemáš čerstvé houby, namoč ty sušené do vody a nech je máčet aspoň 15 minut. Stejně tak namoč skleněné nudle.
- Očisti stroužky česneku a nakrájej je na drobné kostičky. Omyj a očisti mrkve a nakrájej je na drobné nudličky.
- Na nudličky nakrájej i zelí a hráškové lusky.
- Houby a nudle sceď, nudle několikrát překroj, aby byly dlouhé plus mínus 5 centimetrů. Houby nakrájej na nudličky.
- Na pánvi orestuj česnek na oleji, přidej mrkev, zelí a hráškové lusky. Nech všechno asi 5 minut prohřívat. Pak přidej ještě nudle a houby a prohřívej další 3 minuty.
- Jakmile zelenina změkne, kápni k ní sójovku, ústřicovou omáčku a dochuť solí a pepřem.
- Zelenina bude potřebovat ještě trochu zahustit, protože bude pouštět vodu. Stačí přidat směs z 5 lžic vody a lžíce škrobu. Polovinou směsi zahusti zeleninu, druhou polovinu si nech na později.
- Připrav si jeden plátek těsta na závitky, polož ho do pozice kosočtverce a do spodní poloviny nanes trošku zeleniny. Zespodu ji přiklop, dvakrát zaroluj, přiklop pravý a levý roh, znovu dvakrát zaroluj a zbylý cíp potři troškou škrobové směsi. Tak se nebude odlepovat.
- Když už máš závitky připravené, rozpal si v hrnci olej a smaž 3-4 minuty, pěkně dozlatova. Závitky musí být celé ponořené.
Jarní závitky s masem
Co potřebuješ: těsto na závitky, 100-150 g mletého masa (1:1 vepřové a hovězí), větší cibuli, mrkev, skleničku bambusových výhonků, 100 g bílého zelí, chilli papričku, sůl a pepř
Jak na to?
- Postupuj jako v předchozím receptu – zeleninu očisti, nakrájej ji na nudličky a smaž ji 5 minut.
- Pak do zeleniny vmíchej mleté maso a co nejvíc ho rozruš, aby v něm nezůstaly hrudky.
- Směs opepři, osol a přidej chilli papričku. Jakmile maso zhnědne, je hotovo.
- Připrav si těsto na závitky a naplň ho podle návodu výš.
- Závitky smaž v hrnci s rozpáleným olejem 3-4 minuty.
Máš ráda jarní závitky?