Krémová česnečka: lahodné teplé pohlazení, které v zimě skutečně oceníš

Shutterstock
|
28. 11. 2023
|
Jestli miluješ česnek, rozhodně ti nestačí mít ho v pomazánce, na pizze nebo rozetřený na topinkách. A zima vyloženě volá po husté polévce, která zahřeje.

Proto pro tebe máme recept na naprosto luxusní krémovou česnečku, kterou si okamžitě zamiluješ. Krásně tě prohřeje, zasytí a dá se neustále vylepšovat. Navíc česnek, byť sice o některé cenné látky během tepelné úpravy přijde, je nesmírně zdravý. Co všechno dokáže?

  • snižuje vysoký krevní tlak
  • mírně i hladinu cukru v krvi a údajně i cholesterol (závěry výzkumů se ale v tomhle ohledu dost liší)
  • je prevencí kornatění tepen a hodí se i jako doplněk léčby
  • snižuje šanci, že se na tebe přisaje klíště (když budeš česnek jíst dlouhodobě a pravidelně)
  • podporuje imunitu
  • antioxidační účinky
  • pomáhá odbourávat stres
  • normalizuje činnost jater a kardiovaskulárního systému

Ale pozor, s česnekem se to dá i přehnat! Pak hrozí nejen nadýmání nebo nevolnost, ale taky nízký tlak a závratě, alergické reakce, bolesti svalů nebo ztráta chuti k jídlu.

shutterstock_1129406843.jpg

Česnek je zdraví ohromně prospěšný a jeho pravidelná konzumace se vyplatí.
Shutterstock
Podle statistik je polévka tím, kam celosvětově dáme česnek nejvíc a nejčastěji!

Recept na krémovou česnečku: stačí chvilka a potěšení je na světě

Během půlhodinky můžeš stvořit neskutečně lahodnou dobrotu, kterou si budeš chtít určitě brzy zopakovat.

Co potřebuješ: 2 paličky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, velkou cibuli, 4 brambory, 500 ml zeleninového vývaru, 150 ml plnotučného mléka, 3 snítky tymiánu, pepř, sůl a případně petrželku na dozdobení

Jak na to?

  • Oloupanou cibuli nakrájej nadrobno a orestuj ji na másle, aby změkla.
  • Oloupej česnek a prolisuj si ho do misky.
  • Pak česnek a tymiánem přidej k cibuli a opékej asi minutu a půl, aby se tymián hezky rozvoněl.
  • Připrav si vývar a tuhle směs jím zalij. Přihoď oloupané brambory nakrájené na malé kostičky, dochuť solí a pepřem.
  • Směs vař asi 15 minut na mírném plamenu, dokud brambory nezměknou.
  • Potom hrnec odstav z plotny a směs v něm rozmixuj ručním mixérem. Mléko přidávej podle toho, jak hustou nebo řidší chceš mít konzistenci polévky.
  • Ještě můžeš přidat pepř a sůl podle toho, jestli polévce něco chybí.
  • Před podáváním dozdob polévku nasekanou petrželkou.

K polévce doporučujeme připravit si i krutony – nakrájej si pečivo na kostičky a opeč ho na másle dozlatova. Můžeš ho při tom posypat sýrem, ať je to dokonalé. Pak vhoď krutony do polévky nebo servíruj zvlášť.

Nic složitého, za chvíli je hotovo a polévka je vynikající. V zimě se vždycky hodí. Tak dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články