Králík je famózní jídlo, to bez diskuze. Ale je taky fakt, že králičí maso trochu toho dochucovacího rozmazlování vyžaduje. Přece jen to není buřt, kterého nařežeš na ježka a mrskneš na pánev.
A sametově jemná omáčka vyladěná do absolutní chuťové harmonie? Ta se lehce podobá nafoukané paničce. Musíš si s ní dát práci, nadbíhat jí a věnovat jí maximální pozornost i svůj drahocenný čas. Omáčka takového charakteru se nebude bez povšimnutí sama čmuchtit někde v koutku sporáku. Když ale splníš její nároky, euforie tvoje chuťové buňky nemine.
Aby ses ale nemusela trápit s nějakým komplikovaným recepisem Magdaleny Dobromily, spěcháme ti na pomoc. Králíka na smetaně si totiž rozhodně musíš udělat. Obzvlášť v případě, kdy chceš potěšit rodinu nebo odzbrojit tchyni. A jestli snad ani tohle nejsou důvody, které by tě k přípravě téhle lahodné bašty přiměly, opři se o benefity králičího masa. Je jich poměrně dost a na králíkovi si můžeš pochutnat i tehdy, když jedeš v dietním režimu.
Výhody králičího masa
Když si králíka srovnáme s ostatními položkami na masovém jídelním lístku, jeho bílé maso obsahuje nejmíň cholesterolu. Stejně tak se vyznačuje nízkým podílem tuku, který je navíc vysoce kvalitní.
Pokud si pak do sloupku s plusovými body připíšeme ještě snadnou stravitelnost, nezatěžování organismu, vitamín B, zinek, hořčík a vyšší obsah bílkovin, máme jasno. Podtrženo, sečteno, králík je prostě jeden z nejzdravějších druhů masa. Není proto divu, že to potvrzuje i Světová zdravotnická organizace.
Jednoduchý recept, který nedáš z ruky
To, že je něco tradiční, ještě neznamená, že jde zároveň taky o pracnost a nudu na talíři. Vůbec ne. Konkrétně u tohohle králíka na smetaně je to přesně naopak. Postup zvládneš hravě a olizovat se budeš ještě týden po posledním soustu.
Co potřebuješ: zhruba kilo králičího masa, pár bobkových listů a pár kuliček nového koření, celer podle chuti, 3 větší mrkve, větší petržel, větší cibuli, kelímek smetany ke šlehání, olej, sůl, pepř, mletý kmín a sušený česnek
Jak na to?
- Začneš tím, že si cibuli nakrájíš najemno.
- Zbytek zeleniny stačí rozkrájet na velké kusy.
- Do velkého hrnce kápneš trochu oleje a lehce osmahneš cibuli.
- Na cibulovém základu zprudka osmažíš králičí maso, které osolíš, opepříš, okmínuješ a těsně před zalitím maso zasněžíš sušeným česnekem.
- Rychle promícháš a přihodíš veškerou zeleninu.
- Velmi krátce všechno ještě jednou promíchej.
- Teď přichází na řadu voda. Tu do hrnce doplň pár čísel pod okraj.
- Přihoď nové koření a bobkové listy.
- V téhle chvíli máš padla, protože budeš čekat na uvaření masa. Musí být krásně měkké a snadno oddělitelné od kosti.
- Když máme maso uvařené, vyjmeme králíka z hrnce a odložíme na talíř.
- Než maso na talíři vychladne, pustíme se do přípravy omáčky.
- Nejdřív z hrnce vytáhneme bobkový list a nové koření.
- Na zbylý obsah hrnce vytasíme tyčový mixér a jedeme. Ale poctivě a za častého promíchávání. Všechno v hrnci rozmixujeme na kaši.
- Pokud je konzistence extrémně hustá, můžeš dolít vodu (to ale většinou není potřeba).
- Přesuneme se k masu. Králíka obereme a podle potřeby si kusy masa pokrájíme.
- Maso vrátíme zpátky do hrnce k rozmixované zelenině.
- Krátce společně povaříme a ke směsi pošleme smetanu.
- Znovu společně krátce povaříme a už jen doladíme. Můžeme tak podle potřeby zahustit světlou jíškou, dosolíme, dopepříme, dokmínujeme.
- Naposledy energicky promícháme a máme hotovo.
- Králíka na smetaně už pak jen stačí nandat na talíř, přidat knedlíky nebo těstoviny a můžeš si začít pochutnávat.
A co ty? Vyzkoušíš náš recept, nebo se s ostatními podělíš o svůj vlastní?
Autorka článku: Bára Klímová