Veselá velikonoční nádivka s muškátovým oříškem
Co potřebuješ: 4 rohlíky, 150 ml polotučného mléka, 3 vejce, 120 g másla, 120 g zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice), petrželovou nať a další zelené bylinky, mletý černý pepř a muškátový oříšek.
Jak na to?
- Rohlíky si nakrájej na kolečka a zalij je mlékem.
- Vedle si připrav změklé máslo, které rozmícháš se třemi žloutky, osolíš a opepříš.
- Do směsi přidej nasáknuté rohlíky a důkladně promíchej.
- Z bílků ušlehej sníh a zlehka ho vmíchej do připravené směsi.
- Přidej zeleninu, přistrouhej muškátový oříšek, přisyp nakrájené bylinky a nádivku přendej do zapékací mísy.
- Peč v předehřáté troubě zhruba 30-35 minut.
Exotická velikonoční nádivka
Co potřebuješ: 400 mletého vepřového masa, 2 lžíce čerstvého zázvoru, mletý černý pepř, sůl, 3 ks jarní cibulky s natí, hrst čerstvých bylinek, 200 ml kokosového mléka, 1 lžíci mexické kořenící směsi, 6 - 8 stroužků česneku, 6 ks vajec a 7 rohlíků.
Jak na to?
- Rozehřej si pánev a přidej na ni trochu oleje.
- Podus na něm mleté maso a nech vychladnout.
- Oloupej si cibuli a tu nakrájej na jemná kolečka.
- Očisti a oloupej česnek a zázvor a obojí nastrouhej na jemném struhadle.
- Bylinky omyj a nasekej.
- Rohlíky nakrájej na kostky a žloutky odděl od bílků.
- Rohlíky pak zalij kokosovým mlékem a nech nabobtnat.
- Jakmile se rohlíky nasáknou, přimíchej do nich vychladlé maso, žloutky, cibuli, česnek a zázvor.
- Směs dochuť kořením, osol, opepři a nech půl hodinky uležet.
- Do nádivky vmíchej bylinky a bílkový sníh.
- Peč v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova.
A co takhle mazanec? Vyzkoušej tenhle tradiční postup!
Cuketová velikonoční nádivka
Co potřebuješ: 500 g cukety, 100 až 150 g strouhaného tvrdého sýra, 1/2 hrnku oleje, 5 vajec, 1 velkou cibuli, 1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 6 stroužků česneku, grilovací koření, sůl, pepř a čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, pažitka apod.)
Jak na to?
- Oloupej si cuketu a nastrouhej ji najemno.
- Přisypej k ní mouku, kypřící prášek, strouhaný sýr, vejce, najemno nakrájenou cibuli a přidej i olej.
- Ochuť nastrouhaným nebo rozetřeným česnekem, grilovacím kořením, solí a pepřem.
- Nakonec přidej najemno nasekané bylinky.
- Hotovou nádivku vlož do zapékací misky a v předehřáté troubě peč asi 30-35 minut.
bigstock-crepes-with-spinach-and-ricott-355411484.jpg
Velikonoční nádivka s telecím masem, kachními játry a vínem
Co potřebuješ: 200 g telecího masa, 100 g kachních jater, 1 lžíci oleje, 2 lžíce červeného vína, jednu cibuli, špetku červené papriky a čerstvé jarní bylinky (bazalka, petržel, medvědí česnek, pažitka).
Jak na to?
- Játra pokrájej na malé kousky.
- Očisti cibuli, nakrájej ji na malé kostičky a ty pak osmaž na oleji.
- Následně k cibulce přidej pomleté maso, sůl, papriku, posekané bylinky, přilij víno a nakonec přimíchej játra.
- Všechno nech zhruba pět minut restovat.
- Takto připravenou nádivkou můžeš plnit jarní kuřátka nebo kachnu. Případně jí můžeš naplnit kapsu z listového těsta.
Nádivka s kopřivami a uzeným masem
Co potřebuješ: 600 g starších rohlíků nebo veky, 250 g vepřového uzeného masa, 3 vejce, 150 ml mléka, čerstvě natrhanou kopřivu, plátky mandlí, sůl, pepř a muškátový oříšek k dochucení.
Jak na to?
- Starší veku nebo rohlíky společně s masem nakrájej na kostky.
- Kostičky nasypej do větší mísy a zalij mlékem.
- Žloutky odděl od bílků a z bílků vyšlehej sníh.
- Do mísy přidej uzené maso, žloutky a nasekané kopřivy.
- Osol, opepři a přidej muškátový oříšek.
- Nakonec přimíchej sníh z bílků.
- Směs přemísti do vymazaného pekáče a peč na 170 °C asi 30 minut.
Máš nějaký svůj vlastní recept pro přípravu té nejlepší velikonoční nádivky? Poděl se o něj v diskuzi pod článkem a inspiruj ostatní!