O tom, co do bramborového salátu vlastně patří, se vedou vášnivé diskuze. Každá rodina má ten svůj „nejlepší“ bramborový salát, do kterého přidává naprosto tajnou ingredienci a vyšperkovaný recept se tak mnohdy předává z generace na generaci. Vyzkoušej našich 5 variací!
Kořeny českého bramborového salátu sahají do carského Ruska
V 19. stoleté v Moskvě fungovala luxusní restaurace Hermitage s francouzským šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Ten vymyslel pokrm z vařených brambor, majonézy, vajec, kyselých okurek ale taky například z křepelek, aspiku, kaviáru a uzeného jazyka.
Po jeho smrti se ostře střežený recept rozšířil do francouzské, španělské a italské kuchyně. Jen původní receptura se měnila s ohledem na finanční možnosti těch, kteří si ho připravovali.
Začátky bramborového salátu u nás? Zbytky smíchané s bramborami
První náznak pokrmu, který dostal pojmenování bramborový salát, najdeš ve slavné Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. Recept se jmenoval „míchaný salát zemčátkový“, ale mohl by se také jmenovat zbytkový salát, protože: „Když jsou rozličné zbytky, kupř. studená telecí pečeně, uzený jazyk, šunka, kapouni, i třeba koroptve...“
Pokračovat nemusíme, že? Zbytky nakrájené na malé kousky doporučovala Rettigová smíchat s majonézou, za tepla pokrájenými brambory a cibulí.
Na vánoční stůl se pak bramborový salát dostal spolu s kaprem ve 20. letech minulého století. Pod recept se podepsala Marie Janků Sandtnerová v roce 1924. Šlo o jídlo, které bylo možné považovat za slavnostní, ale přesto nezruinovalo často napjatý rodinný rozpočet.
Pár fíglů od šéfkuchařů, aby byl tvůj salát TOP
Co radí profíci, aby sis na salátu opravdu pochutnala?
- použij salátové brambory typu A (líp drží tvar, jiné by se mohly rozpadat)
- salát nech odležet v lednici (ideálně přes noc)
- brambory je lepší uvařit den dopředu, aby byly úplně vychladlé a zachovaly si tvar (u vídeňského salátu to samozřejmě neplatí)
- vař podobně velké brambory kvůli stejné době vaření
A teď už těch pět variací, které určitě vyzkoušíš jednu po druhé…
Vídeňský bramborový salát
Vídeňský bramborový salát je bez majonézy, ale přesto je neuvěřitelně krémový. Celá finta spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, teplý hovězí vývar, ocet a olej. Všechno se krásně promísí a zhoustne. Budeš překvapená, jak něco tak jednoduchého může být tak lahodné.
Co potřebuješ: kilogram brambor typu A, 3 jarní cibulky, 8 menších nakládaných okurek, 300 ml vývaru (ideálně hovězího, ale můžeš zkusit i zeleninový), 2 lžíce jemného vinného octa, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl a pepř
Jak na to?
- Omyté a neoloupané brambory uvař v osolené horké vodě nebo ještě líp na páře doměkka.
- Připrav si zálivku: smíchej ocet, olej, sůl a pepř.
- Ohřej vývar (musí být horký, ale ne vřít) a přidej ho ke směsi.
- Důkladně promíchej a zkontroluj, zda je tvoje zálivka dost slaná.
- Ještě horké brambory oloupej, víme není to moc příjemné, ale musí to být. Jen tak totiž dokážou nasát hodně zálivky. Zkus vychytávku a vezmi si na ruce latexové rukavice.
- Brambory nakrájej na 1 cm tenké plátky a postupně je přidávej do horké zálivky.
- Promíchej a přidej ještě na hrubo nakrájenou cibulku a nakládané okurky.
- Brambory za chvíli nasají tekutinu a zbytek který nepojmou bude onen fantastický sós.
shutterstock_760445134.jpg
Fit bramborový salát
Jestliže jsi zrovna v dietním režimu, nemusíš se o tuhle dobrotu ochudit. Jen vyzkoušej lehký bramborový salát. Brambory vařené ve slupce jsou vhodným zdrojem sacharidů a i díky vejcím má salát nezanedbatelný obsah bílkovin. Tučnou majonézu nahraď bílým jogurtem. Je to jednoduchá změna, která udělá velký rozdíl.
Co potřebuješ: 500 g brambor typu A, 4 vejce, 100 g čerstvé mrkve, 100 g mraženého hrášku, menší cibuli, 100 g sterilovaných okurek, lžíci plnotučné hořčice, kelímek bílého selského jogurtu, sůl a pepř
Jak na to?
- Brambory omyj a uvař i se slupkou v osolené vodě doměkka.
- Současně uvař i vejce natvrdo, nech je vychladnout a oloupej.
- Mražený hrášek nech rozmrazit.
- Mrkev uvař doměkka a společně s okurkami ji nakrájej na drobné kostičky.
- Vychladlé brambory oloupej a přes sítko protlač do mísy. To samé udělej s vejci.
- Přidej mrkev, hrášek, okurky, nadrobno nakrájenou cibuli, bílý jogurt a hořčici.
- Opatrně promíchej, dochuť solí, pepřem a podle potřeby lákem z okurek.
Tradiční bramborový salát
Jak už padlo výš, o tom, co je tradiční, se vedou sáhodlouhé spory. Každopádně tohle je asi ta nejrozšířenější verze českého bramborového salátu. A moc dobrá.
Co potřebuješ: 500 g brambor typu A, 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g sterilovaného hrášku, velkou cibuli, 200 g okurek, 3 lžíce hořčice, 300 g majonézy, 3 vejce, sůl a pepř
Jak na to?
- Omyté brambory uvař ve slupce ve slané vodě doměkka, a jakmile vychladnou, oloupej je.
- Uvař vejce, oloupanou mrkev a celer.
- Brambory nakrájej na kostičky, přidej oloupaná a nakrájená vejce, mrkev, celer, scezený sterilovaný hrášek, pokrájenou cibuli a okurku.
- Ochuť majonézou, hořčicí, osol, opepři a podle potřeby zalij lákem z okurek.
- Důkladně všechno promíchej a dej salát uležet do lednice.
Bramborový salát s jablky, kapary a koprem
Chceš experimentovat a přidat do salátu i nějaké netradiční suroviny? Máme pro tebe výtečný recept, se kterým jistě sklidíš úspěch. A bramborový salát bez majonézy? Kdo by ho nebral?
Co potřebuješ: 400 g brambor typu A, červené jablko, červenou cibuli, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 lžíce olivového oleje, lžíci plnotučné hořčice, lžičku vinného octa, 150 g crème fraîche (nebo smetany), lžíci medu, 100 g rukoly, 4 lžíce kaparů, hrst kopru, sůl a pepř
Jak na to?
- Omyté brambory uvař ve slupce ve slané vodě doměkka, nech vychladnout a oloupej je.
- Nakrájej je na plátky a přesyp do mísy.
- Cibuli oloupej a nakrájej na tenká kolečka, červené jablko zbav jádřince a nakrájej na menší kostičky.
- Dva stonky řapíkatého celeru omyj a nakrájej na tenké plátky.
- Cibuli, jablko a řapík přidej k bramborám a opatrně promíchej.
- V misce smíchej olej, ocet, hořčici, med, crème fraîche, osol a opepři.
- Zálivku dobře promíchej, aby se všechno spojilo v hladký krém.
- Do mísy s bramborami přidej rukolu, kapary a nasekaný čerstvý kopr.
- Vše zalij připravenou zálivkou a dobře promíchej.
shutterstock_292411298.jpg
Bramborový salát se šunkou, eidamem a kukuřicí
Klasický bramborový salát vylepšený o šunku, kukuřici a sýr. Proč ne? Salátu to dodá šmrnc, a navíc je to k zbláznění dobré.
Co potřebuješ: 500 g brambor typu A, 100 g drůbeží šunky vcelku, 100 g eidamu, 100 g sterilované kukuřice, 100 g bílého jogurtu, 100 g majonézy, 2 vejce, 2 menší mrkve, 2 kyselé okurky, sůl a pepř
Jak na to?
- Brambory uvař ve slupce doměkka a po vychladnutí je oloupej.
- Nakrájej je na kostičky a přesyp do mísy.
- Eidam a uvařená vajíčka nastrouhej na hrubém struhadle k bramborám do mísy.
- Šunku, vařenou mrkev a kyselé okurky nakrájej na kostičky a přisyp k bramborám.
- Přidej scezenou kukuřici, osol a opepři.
- Majonézu smíchej s bílým jogurtem, přelij do mísy a důkladně promíchej.
- Hotový salát dej uležet do lednice.
Tak co, vyzkoušíš letos nějaký nový recept, nebo zůstaneš u své osvědčené klasiky?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5
Autor článku: redakce