Tradiční selská polévka je dozajista zapomenutým pokladem naší kuchyně. Vaří se hojně v restauracích, odkud jí určitě znáš taky. Houbová pochoutka s širokými nudlemi tě pohladí po duši, a navíc její příprava je děsně jednoduchá. S naší pomocí ji zvládne i naprostá začátečnice. A výsledek fakt stojí za to. Vsaď na selskou pochoutku a ohromíš všechny hosty.
Celá příprava ti nezabere více než 45 minut a cenově získáš večeři za hubičku. Tak pojď do toho!
Co potřebuješ: 4 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1 litr hovězího vývaru, 1 hrst předem namočených lesních hub, 3 dcl mléka, sůl, pepř, libeček a petrželovou nať podle potřeby, široké nudle (fleky).
Jak na to?
- V hrnci rozehřej olej a zapraš hladkou moukou.
- Připrav si světlou jíšku a za soustavného míchání ji zalévej vlažným vývarem.
- Přiveď k varu a provař alespoň 20 minut.
- Mezitím si vedle v hrnci uvař široké nudle. Po uvaření je sceď a propláchni.
- Pokud místo sušených hřibů použiješ čerstvé žampióny, podus si je vedle v hrnci na trošce tuku.
- Pokud používáš sušené hřiby, uvař je vedle v hrnci doměkka.
- Uvařené houby sceď a nakrájej na menší kousky.
- Do provařené polévky přidej mléko a krátce provař.
- Pak přidej houby a opět krátce provař.
- Nakonec polévku dochuť solí, pepřem a libečkem.
- Ozdob petrželovou natí.
- Servíruj s širokými nudlemi.
Máš ráda selskou polévku, nebo ti vůbec nic neříká?