5 nejdůležitějších lifestylových trendů obyvatel Toronta v roce 2023

Unsplash
|
27. 09. 2023
|
Žijeme v turbulentní době ekonomické inflace a technologických změn. Toronto jako největší město Kanady dopad téhle transformace také pociťuje a tamní obyvatelé mají s rychlým životním tempem, které je pro velkoměsta typické, co dělat.

Jak se v tom shonu orientovat? Určitě stojí za to sledovat trendy, které se na nás v současnosti podepisují. Ať už se jedná o nejnovější módní výstřelky, nebo závažnější behaviorální problémy. Díky tomu zůstaneme informovaní a nové realitě dynamického městského prostředí se snáze přizpůsobíme.

Po nezbytném úvodu se ale už pojďme podívat na pět torontských trendů, které se v roce 2023 do životů lidí promítají.

Do módy se propisuje eklektika

Torontská módní scéna se v roce 2023 připravuje na eklektickou směsici trendů. Ústředním motivem se zdá být koncept „mix-and-match“ (ladící kombinace). Mnozí se rozhodli zkombinovat pletené oblečení z vlny, jako je Pella, s barevnými doplňky v podobě klobouků a bot.

Odborníci mají za to, že hybnou silou trendu je upcyklace a snaha dát průchod vlastnímu já. A samozřejmě nesmíme zapomínat ani na „avantgardní“ módu, což je trend, který vyniká kreativními a neobvyklými styly.

Jedním z cool retro trendů současnosti je i devadesátkové rave oblečení a vracejí se také oděvy, jako jsou třeba oversized cargo kalhoty. Za to vděčíme renesanci rave scény a trendu devadesátkového retra, které nabírají na síle po celém světě.

Móda bývá často odrazem charakteru města a kreativní styly roku 2023 jsou proto jasným důkazem lásky Toronta k neobvyklým věcem.

Sázení zadělávající na problém

Z nedávného průzkumu společnosti iGaming Ontario vyplynulo, že Toronťané rekordně sázejí. Jen ve druhém čtvrtletí roku 2023 vsadili v online kasinech přes 250 mld. Kč, což převyšuje objem kurzového sázení až pětkrát.

Pro místní iGamingové firmy je to sice výhodné, ale poukazuje to na riziko problémového hráčství, které jde podle odborníků s nárůstem objemů sázek ruku v ruce.

Trendu možná neprospívá ani široká nabídka kasin, která je nám v dnešní době k dispozici. I když nás sázení zpočátku nemusí stát nic, pokud v online kasinu využijeme bonus bez vkladu, časem se můžeme dopracovat k tomu, že do hry vložíme spoustu peněz, které pak prohrajeme. Proto je třeba mít se na pozoru.

Ochlazování trhu s nemovitostmi

Móda a sázení jsou v Torontu na vzestupu, ale ceny nemovitostí nabírají opačný kurz.

Trh s nemovitostmi vykazuje známky ochlazování, což je patrné z měsíčních i meziročních oficiálních statistik. Měsíční zásoba (tzv. Months of Inventory), která ukazuje míru prodeje nemovitostí v regionech, se v červenci více než zdvojnásobila, což znamená, že prodej nemovitostí v Torontu trvá dvakrát delší dobu. Ceny nízkopodlažního bydlení mezitím podle statistik klesly o 8 %, což je v příkrém kontrastu se situací v roce 2022.

Důvodů může být hned několik. Někteří prodávající chtějí ze svých nemovitostí dostat maximum, ale kvůli vyšším úrokovým sazbám a změnám na trhu mají často problém na očekávané ceny dosáhnout.

Zda bude tento trend pokračovat, závisí na nabídce a poptávce, ale pravda je taková, že torontský realitní trh prochází těžkými časy.

Čím dál zelenější a „otevřenější“ design interiérů

V Torontu působí řada předních odborníků na interiérový design a město hostí významné akce včetně festivalu DesignTO a přehlídky Interior Design Show.

Mezi designové trendy pro rok 2023 patří otevřené půdorysy, které se dále rozvíjejí s důrazem na transparentnost a multifunkčnost. Toronťané v současné době upřednostňují prostory s plynulými přechody, které pracují s přirozeným světlem a podporují flexibilní využití.

K vidění jsou i unikátní kombinace podlahových materiálů a výzvy spojené s otevřenými dispozicemi překonávají kreativně řešené úložné prostory.

V interiérech převládají neutrální a tlumené pastelové barvy, ale do hry se vracejí i odvážnější a teplejší tóny. Zvýšený fokus na klimatickou situaci dále přiměl řadu lidí k integraci zeleně a obratu k biofilnímu designu. Tím se do interiéru přenáší kus přírody a navozuje se uklidňující atmosféra.

Z hlediska vybavení a zařízení jsou skvělými designovými volbami velké pohovky, skulpturální LED osvětlení a důraz na dřevo. Co se týče koupelen, z těch se stává útočiště podobné lázním a v kuchyních jsou preferována celostěnová uspořádání nabízející spoustu dobře vypadajícího úložného prostoru.

A slyšeli jste už o stylu japandi? Tento trend kombinuje japonské a skandinávské vlivy a oblíbilo si ho mnoho obyvatel Toronta. Domácnostem totiž dodává jedinečný ráz.

Vzestup cestování

Obyvatelé Toronta už zase po pandemii vášnivě cestují. Podle kanadské organizace Conference Board of Canada vedla tahle naakumulovaná touha Kanaďanů po cestování k tomu, že výlety, ideálně mimo Kanadu, plánovalo loni v zimě podniknout 60 % obyvatel. U Čechů je tomu podobně a o letní dovolenou se také nenechají připravit. Mezi Kanaďany hrají prim zejména slunné destinace, jako je Karibik, Mexiko a USA, a to navzdory inflaci a rostoucím cestovním nákladům.

Pozoruhodnou charakteristikou trendu je nárůst „rebelských výdajů“, což je zkratka pro spotřebitele vyhledávající pozitivní zážitky a případně utrácející nad rámec svých možností. Špičková letoviska nabízející all-inclusive pobyty vycházejí požitkářům vstříc a nabízejí skvělou přidanou hodnotu, čímž se snaží vybalancovat luxus s cenovou dostupností.

Vrací se i trend cestování po městech. Vysoké poptávce ze strany Kanaďanů se těší zejména velká města, včetně takových „alf“, jako je New York, Bangkok a Paříž. To svědčí o návratu kosmopolitního poznávání.

A v poslední řadě je třeba také podotknout, že pandemie přiměla Kanaďany uvědomit si, co je v životě skutečně důležité. Pro řadu lidí začalo být velmi zajímavé cestování spojené s nostalgií a utužováním rodinných vztahů. Návštěvy přátel a rodiny jsou tedy pořád klíčovým motivem. A s tím, jak získává na popularitě testování DNA, se očekává, že velký boom zažije i „DNA turistika“.

 

Související články