Wu Wei jako cesta z přetížení k harmonii. Nauč se zasahovat, jen když je to nutné

Shutterstock
|
22. 06. 2024
|
Wu Wei není žádné abrakadabra pro štíhlý pas a čárymáryfuk na podbradek. Nene. Volně si tuhle filozofii můžeme přeložit jako „netlač vodu, teče sama“. Pěkně tak, jak má, a bez kontraproduktivního úsilí.

Není to ale jen tak ledajaká filozofie, která se jen dobře čte na papíře. Je snadno aplikovatelná i v běžném životě. Díky Wu Wei se pomalinku, ale jistě naučíš žít v souladu s přírodou a sama se sebou. Zkus ji začlenit do běžných dnů a zažij na vlastní kůži i duševní pohodu, jaký klid, přirozenou efektivitu a spád věcí, rovnováhu, energii i úspěch může přinést. Tam, kde je Wu Wei, totiž ani stres nebere.

Podstata Wu Wei

V dnešní uspěchané době, kdy se každý snaží zvládnout co nejvíc úkolů a dosáhnout co největšího počtu cílů, se snadno zapomíná na klid a harmonii. Jedním z fascinujících konceptů, který může do tvého života ten tolik potřebný klid a rovnováhu přinést, je starověká čínská filozofie taoismu – Wu Wei.

Tenhle princip nezasahování nebo „nedělání“ nám připomíná, že ne vždycky musíme aktivně zasahovat do běhu věcí, abychom dosáhli úspěchu a spokojenosti. Tenhle jemný a přirozený přístup může obohatit každodenní život všech, kteří jsou ochotni přestat tlačit na pilu.

Pozor na špatný výklad

Wu Wei je často nesprávně interpretováno jako pasivita nebo nečinnost. Ve skutečnosti je to ale mnohem hlubší koncept, který zdůrazňuje jednání v souladu s přirozeným tokem života. Znamená „nezasahování“ nebo „nedělání“, to je fakt. Takové nezasahování si ale nemůžeme představovat tak, že si složíme ruce do klína a budeme čekat, jak parádně se nám bude dařit. Vůbec ne. Dokonce je tomu spíš přesně naopak. Jen jinak, než jsme zvyklí.

V praxi jde o to, že bychom se měli naučit jednat spontánně a efektivně, bez zbytečného úsilí a napětí. Je to stav, kdy naše akce vycházejí z přirozeného rytmu a harmonie. Podobně jako voda, která plynule obtéká překážky, aniž by se je snažila přetlačit nebo překonat silou. Tahle filozofie je o tom, abychom byli v souladu s přírodním řádem a jednali v pravý čas správným způsobem. Nevyčerpávali se zbytečnými výpady a zásahy do všeho, po čem je nám nic.

Není to tak výzva k lenosti nebo k nicnedělání. Dá se pojmout spíš jako uvědomění si, že někdy je nejlepší nechat věci plynout a jednat jen tehdy, kdy je to skutečně nutné a přínosné. A byť se to na první dobrou nezdá, jde o poměrně těžkou disciplínu.

shutterstock_2093780476.jpg

Wu Wei může i do tvého života navrátit přirozený řád.
Shutterstock
Wu Wei není výzva k lenosti a nečinnosti, pozor na to!

Komu Wu Wei sedne?

Ne každý bude do tohohle směru umět zaplout, to je jasné. Ale nutno podotknout, že při dnešní míře stresu by se každému hodil. Obzvlášť vhodný je pro jedince, kteří se cítí přetíženi neustálým tlakem na výkon a úspěch. Výjimkou tak nejsou manažeři, rodiče, studenti nebo zkrátka kdokoli, kdo je zahlcený povinnostmi, které neberou konce. Asi se tak nenajde nikdo, kdo by z principů Wu Wei nemohl těžit. Koncept samozřejmě osloví i každého, kdo hledá hlubší spojení s přírodou a slyší na přirozený řád světa.  

Jak Wu Wei praktikovat?

Pokud se do téhle filozofie budeš chtít pustit, pak se ti můžou hodit naše letem světem tipy.  Běda ale každému, kdo zatouží po dokonalé aplikaci Wu Wei do života. O tom tohle smýšlení právě vůbec není. Má nás svým způsobem odnaučit po dokonalosti prahnout. Jde o to být flexibilní, laskavý sám k sobě a k ostatním, chtít vnímat a nechtít nemožné.

  • Nauč se pozorovat situace kolem sebe a naslouchej svým instinktům. Místo okamžité reakce, kterou bys běžně vystřelila, si dej čas na pozorování a pochopení situace.
  • Nech věci plynout přirozeným tempem a nesnaž se násilně prosazovat svou vůli. Prostě přijmi, že některé věci jsou mimo tvou kontrolu.
  • Přizpůsob se změnám a překážkám bez odporu. Nebojuj, netlač, ale spíš zkoumej.
  • Wu Wei neznamená úplnou nečinnost. Jednej tehdy, když je to opravdu nutné a efektivní. Vyhýbej se ale zbytečnému úsilí, které ve většině případů nikam nevede.
  • Zkus neřešit emoce ostatních. Tedy alespoň ne tak, aby tě ovlivňovaly. Každý má na své emoce právo, ale ty máš právo nenechat se jimi ovlivnit.
  • Dělej dechová cvičení, která ti pomohou zpomalit a soustředit se na přítomný okamžik.
  • Vyhýbej se multitaskingu a soustřeď se vždycky na jednu věc, kterou děláš. A to s plnou pozorností.
  • Sleduj přírodu a inspiruj se jejími cykly a plynutím. Například změnami ročních období.
  • Uč se z chyb a vnímej je jako přirozenou součást života, ne jako selhání.
  • Eliminuj zbytečné úkoly a závazky. Vnes si do života jednoduchost.
  • Poslouchej své tělo a respektuj jeho potřeby, jako je odpočinek a relaxace.
  • Hledej harmonii ve vztazích a snaž se vyhýbat konfliktům.
  • Využívej momenty klidu k reflexi a zvažování dalšího postupu místo impulzivního jednání.
  • Praktikuj vděčnost a zaměř se na pozitivní aspekty svého života.
  • Buď otevřená novým zkušenostem a přístupům, které mohou rozšířit tvé vnímání a porozumění.

Příkladů si můžeme uvést třeba bambilión. Vždycky ale nakonec bude nejlepší, když přidáš něco vlastního. Něco, co ladí vyloženě s tebou.

Přínosy Wu Wei: co to s tebou udělá?

Přijetí téhle filozofie do tvého života může přinést mnoho pozitivních změn. Nemine tě například snížení stresu, který z přetlaku pramení. Harmonické a spontánní jednání taky zlepšuje komunikaci a vztahy s ostatními. Když se totiž nesnažíš kontrolovat všechno a všechny kolem sebe, vztahy nebudou tolik napjaté.

Těšit se můžeš taky na větší a opravdovější spokojenost. Přijde nakonec i vnitřní klid a pocit naplnění. Když jednáš v souladu se svými skutečnými potřebami a okolnostmi, ve finále tomu zkrátka ani nemůže být jinak. A když se soustředíš na to, co je opravdu důležité? Pak dosáhneš i lepších výsledků, a to s vynaložením menšího úsilí.

Jak to vidíš ty? Zkusíš být při nejbližším konfliktu zdrženlivější?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • whatnews.cz/beauty/znate-wu-wei-taoisticky-princip-vas-nauci-plynout-zivotem-bez-zbytecneho-usili-a-namahy/
  • learnreligions.com/wu-wei-the-action-of-non-action-3183209
  • unbrokenself.com/wu-wei/
  • theenlightenmentjourney.com/understanding-wu-wei-taoist-principle/
  • lui.cz/wellbeing/19971-jak-dosahnout-uspesneho-zivota-vymysleli-v-cine-uz-pred-2000-lety-koncept-wu-wei-spociva-v-nicnedelani
Související články