Předně je nutno říct, že naše tipy nebudou nejspíš vyhovovat všem. Považujeme totiž večer za důležitou složku jídla zeleninu, která ale nemusí každému na noc dělat dobře. Zároveň budeme apelovat na večerní umírněnou konzumaci sacharidů, ovšem vždycky záleží hlavně na tom, kolik jsi jich přijala během dne. Pokud hodně, k večeři už je nevol. Pokud málo a podle výpočtu máš ještě rezervu, klidně si dej. To samé se týká tuků a bílkovin.
# V hlavní roli tvaroh a tvarohový sýr
Tvaroh milují mlsné ženy i nabušení kulturisti. Není divu, obsahuje spoustu bílkovin, které jsou důležité pro ochranu a udržení svalové hmoty. K večeři si tak můžeš dopřát třeba nízkosacharidové pečivo (nebo jiné, záleží na tvých preferencích) s tvarohovou pomazánkou a zeleninou. Kouzlo této inspirace spočívá v tom, že tvarohová pomazánka se dá pravděpodobně do nekonečna variovat a záleží jen na tom, na co máš zrovna chuť.
shutterstock_721332166.jpg
# Kombinace masa a mozzarelly
Miluješ maso? Tak jo, dej si ho. Pokud k tomu nedáš dopustit na mozzarellu, rozhodně zkus kuřecí závitky právě s tímhle druhem sýra. Naboucháš se potřebnými bílkovinami a tepelně zpracovanou zeleninou, takže to třeba nebude takový problém na noc.
Co potřebuješ (na 2 porce): 250 g kuřecích prsou, trošku strouhanky, lžíci strouhaného parmazánu, pár lístků čerstvého baby špenátu, stroužek česneku, olivový olej, lžíci ricotty, vyšlehaný bílek, dva nešlehané bílky, 20 g mozzarelly nakrájené na tenké plátky, ¼ omáčky marinara a bazalku.
Jak na to?
- Kuřecí prsa rozděl a naklepej.
- Smíchej strouhanku s parmazánem a nech si tuhle suchou směs na straně.
- Baby špenát trošku pokrájej a dej ho s česnekem restovat na olivovém oleji, potom přimíchej ricottu, parmazán a vyšlehaný bílek.
- Vymaž si zapékací mísu a předehřej troubu na 200 °C.
- Kuřecí plátek polož a naplň ho připravenou sýrovou směsí. Pak z něj udělej rolku.
- Vytvořenou rolku ještě namoč do dvou nevyšlehaných bílků a obal ji ve strouhance.
- Do zapékací mísy dej vytvořené rolky spojem dolů. Peč 25 minut.
- Pak potři rolky omáčkou marinara a poklaď na ně plátky mozzarelly.
- Peč ještě pár minut, dokud se mozzarella nerozpustí.
- Na závěr posypej rolky bazalkou.
shutterstock_2125481738.jpg
# Míchaná zelenina s cottagem sýrem
Spěcháš, ale chtěla by sis dát teplou večeři? Žádný problém. Stačí mít v mrazáku mraženou zeleninu, ideálně kombinaci hrášku, mrkve a kukuřice, která se skvěle chuťově doplňuje. Tu si připrav na trošce másla na pánvičce, přidej oblíbené koření, a až bude hotovo, stačí přidat cottage sýr. Ten si mimochodem taky můžeš dochutit – třeba solí, pepřem, bylinkami nebo česnekem!
# Šunkové a sýrové rolky s česnekovou pomazánkou
Pokud máš ráda česnekovou pomazánku, udělej si ji – třeba z tvarohového sýra. K tomuhle evergreenu pak přidej ještě kvalitní šunku (s aspoň 80 % masa) nebo oblíbený plátkový sýr. Vytvoř plněné rolky a dopřej si k nim třeba trošku zeleniny. Jednoduchá bašta, kterou si určitě ráda zopakuješ!
shutterstock_2167518797.jpg
# Cuketové placky s parmazánem
Je to fofr a výsledek je ohromující. Pojďme na to!
Co potřebuješ (na 2 porce): 350 g cukety, půl lžičky soli, hladkou mouku, trošku strouhaného parmazánu, stroužek česneku, vejce, lžíci olivového oleje, sůl a pepř.
Jak na to?
- Cuketu oloupej a nastrouhej, osol a dej jí 15 minut, ať se zbaví přebytečné vody.
- Nastrouhanou cuketu pak smíchej s ostatními ingrediencemi. Mouky a parmazánu přidej takové množství, aby se vytvořilo těsto, které bude v pohodě držet pohromadě.
- Vytvořené placky se dají udělat jak na pánvi, tak v lívanečníku, aby byly všechny stejné.
- Placky můžeš servírovat teplé i studené, samotné nebo třeba s troškou kysané smetany.
Kterému z našich tipů dáš přednost? A co nejradši večeříš?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5
Autor článku: redakce