Kuřecí pad thai si zamiluješ. A zvládnou ho i začátečníci

bigstockphoto.com
|
09. 09. 2020
|
Thajská kuchyně je úžasná! Zamilují si ji především vyznavači pikantních a kořeněných jídel, kteří milují rýži a nudle na stovky způsobů. Jedním z typických thajských pokrmů je i pad thai. Máme pro tebe luxusní recept na to s kuřecím masem.

Jídlo, které dostaneš v luxusní restauraci i na ulici

Pokrm z širokých rýžových nudlí je v Thajsku nesmírně populární. Pochutnat si na něm můžeš jak v luxusních restauracích, kde za večeři pro dva necháš půlku výplaty, tak na ulici ve stáncích rychlého občerstvení. Tohle oblíbené jídlo navíc existuje v mnohých obměnách. Připravit si ho ale můžeš snadno doma, a to během několika mála minut. Recept je neskutečně jednoduchý a časově nenáročný. Ve finále ti totiž nejvíce času zabere příprava masa a krájení surovin, pak už je všechno otázkou chviličky.

Na smažené nudle pad thai budeš potřebovat:

  • 1 porci rýžových nudlí (cca 250 g)
  • 1 kuřecí prso
  • 4 lžíce teriyaki omáčky
  • 4 lžíce kvalitní sójové omáčky (shoyu nebo tamari)
  • 1 chilli papričku
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou mrkev
  • 1 jarní cibulku
  • 1 plechovku sójových (nebo jiných) klíčků
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíci másla
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 limetku
  • 1 vejce
  • nesolené buráky
  • sezamová semínka
  • čerstvé bylinky (např. koriandr, thajská bazalka apod.)

bigstock-thai-drunken-noodles-or-pad-ke-352605872.jpg

Pad thai je v Thajsku hodně oblíbené.
bigstockphoto.com
Pad thai nezklame, když si na něm dáš záležet.

Postup přípravy nudlí pad thai

Maso umyj, očisti a nalož (ideálně na několik dní) do marinády ze sójové omáčky a chilli papričky nakrájené na kolečka. Jakmile bude maso namarinované, vyndej ho z lednice a nech na lince temperovat.

Mezitím si připrav rýžové nudle (ideálně ty určené přímo na přípravu pokrmu pad thai) a namoč je do horké vody. Nudle nemusíš vařit, stačí je nechat změknout. Mysli totiž na to, že v pánvi je budeš společně s ostatními surovinami smažit a vaření by z nich proto udělalo rozblemcané a blíže neidentifikované amarouny.

Oloupej si cibuli a nakrájej ji na malé kostičky. Mrkev očisti a nakrájej na velmi jemné nudličky (tzv. julienne). Pomoct si můžeš speciální škrabkou, a pokud nemáš ji ani trpělivost, jednoduše mrkev nastrouhej na hrubém struhadle. Zelenou cibulku očisti a nakrájej šikmo na tenká kolečka. Limetu rozkroj na čtyři měsíčky, ze dvou vymačkej šťávu a zbylé dva nech k servírování.

Sójové klíčky (můžeš variabilně vyměnit za jiný druh) přeceď, propláchni a nech okapat. Vyloupej burské oříšky a nadrť je v hmoždíři nebo rozsekej v robotu na malé kousíčky. Koriandr, společně s dalšími bylinkami zbav stonků a natrhej na větší kousky.

Do větší pánve (ideálně pánve wok) nalij olej, přidej lžičku másla a nech rozehřát. Jakmile bude pánev rozpálená, přidej do ní marinované maso a zprudka opékej.

Ve chvíli, kdy bude maso opečené, přidej všechnu cibuli a mrkev. Společně restuj až do chvíle, dokud mrkev nebude měkká na skus. Celý postup by neměl trvat déle, než pět minut.

K masu a zelenině přidej vymačkanou šťávu z limetky, teriyaki omáčku, cukr a důkladně promíchej. Směs odhrň stranou a na pánev vyklepni vejce. Nech ho pár vteřin smažit a několikrát promíchej asi jako, když chystáš omeletu. Smažené vejce pak smíchej se zbytkem ingrediencí v pánvi.

Nakonec přidej scezené a okapané nudle a klíčky které se směsí důkladně promíchej. Pánev vypni a ke směsi přidej jarní cibulku. Hned servíruj posypané nadrcenými oříšky a čerstvými bylinkami ve společnosti dílku limetky.

Zkoušela jsi kuřecí pad thai podle našeho receptu? Dej nám vědět do diskuze pod článkem, jak se ti povedlo.

Související články