Jídlo, které dostaneš v luxusní restauraci i na ulici
Pokrm z širokých rýžových nudlí je v Thajsku nesmírně populární. Pochutnat si na něm můžeš jak v luxusních restauracích, kde za večeři pro dva necháš půlku výplaty, tak na ulici ve stáncích rychlého občerstvení. Tohle oblíbené jídlo navíc existuje v mnohých obměnách. Připravit si ho ale můžeš snadno doma, a to během několika mála minut. Recept je neskutečně jednoduchý a časově nenáročný. Ve finále ti totiž nejvíce času zabere příprava masa a krájení surovin, pak už je všechno otázkou chviličky.
- Přečti si také: Pomazánky, které zpestří tvůj jídelníček. Zkus křen nebo květák
Na smažené nudle pad thai budeš potřebovat:
- 1 porci rýžových nudlí (cca 250 g)
- 1 kuřecí prso
- 4 lžíce teriyaki omáčky
- 4 lžíce kvalitní sójové omáčky (shoyu nebo tamari)
- 1 chilli papričku
- 1 velkou cibuli
- 1 velkou mrkev
- 1 jarní cibulku
- 1 plechovku sójových (nebo jiných) klíčků
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci másla
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 limetku
- 1 vejce
- nesolené buráky
- sezamová semínka
- čerstvé bylinky (např. koriandr, thajská bazalka apod.)
bigstock-thai-drunken-noodles-or-pad-ke-352605872.jpg
Postup přípravy nudlí pad thai
Maso umyj, očisti a nalož (ideálně na několik dní) do marinády ze sójové omáčky a chilli papričky nakrájené na kolečka. Jakmile bude maso namarinované, vyndej ho z lednice a nech na lince temperovat.
Mezitím si připrav rýžové nudle (ideálně ty určené přímo na přípravu pokrmu pad thai) a namoč je do horké vody. Nudle nemusíš vařit, stačí je nechat změknout. Mysli totiž na to, že v pánvi je budeš společně s ostatními surovinami smažit a vaření by z nich proto udělalo rozblemcané a blíže neidentifikované amarouny.
- Máš chuť spíš na salát? Připrav si nějaký low carb ze superpotravin!
Oloupej si cibuli a nakrájej ji na malé kostičky. Mrkev očisti a nakrájej na velmi jemné nudličky (tzv. julienne). Pomoct si můžeš speciální škrabkou, a pokud nemáš ji ani trpělivost, jednoduše mrkev nastrouhej na hrubém struhadle. Zelenou cibulku očisti a nakrájej šikmo na tenká kolečka. Limetu rozkroj na čtyři měsíčky, ze dvou vymačkej šťávu a zbylé dva nech k servírování.
Sójové klíčky (můžeš variabilně vyměnit za jiný druh) přeceď, propláchni a nech okapat. Vyloupej burské oříšky a nadrť je v hmoždíři nebo rozsekej v robotu na malé kousíčky. Koriandr, společně s dalšími bylinkami zbav stonků a natrhej na větší kousky.
- Zajímají tě další recepty z kuřecího? Zkus třeba zapečené těstoviny s kuřecím masem, parmazánem a špenátem
Do větší pánve (ideálně pánve wok) nalij olej, přidej lžičku másla a nech rozehřát. Jakmile bude pánev rozpálená, přidej do ní marinované maso a zprudka opékej.
Ve chvíli, kdy bude maso opečené, přidej všechnu cibuli a mrkev. Společně restuj až do chvíle, dokud mrkev nebude měkká na skus. Celý postup by neměl trvat déle, než pět minut.
K masu a zelenině přidej vymačkanou šťávu z limetky, teriyaki omáčku, cukr a důkladně promíchej. Směs odhrň stranou a na pánev vyklepni vejce. Nech ho pár vteřin smažit a několikrát promíchej asi jako, když chystáš omeletu. Smažené vejce pak smíchej se zbytkem ingrediencí v pánvi.
Nakonec přidej scezené a okapané nudle a klíčky které se směsí důkladně promíchej. Pánev vypni a ke směsi přidej jarní cibulku. Hned servíruj posypané nadrcenými oříšky a čerstvými bylinkami ve společnosti dílku limetky.
Zkoušela jsi kuřecí pad thai podle našeho receptu? Dej nám vědět do diskuze pod článkem, jak se ti povedlo.