Možná je ti spojení „low fat“ povědomé z obalů některých potravinářských výrobků – v češtině to znamená nízkotučný. Jestli patříš k těm Kočkám, kteří si při slově „tuky“ automaticky představí špeky a v panickém záchvatu by nejradši všechny tuky z jídelníčku vyškrtaly, jsi tu správně.
Pozor, nízkotučný neznamená bez tuku!
No, abychom to s tím vyškrtáváním zase moc nepřehnaly: vyvážená strava by měla být složená ze všech tří základních stavebních látek organismu – to znamená ze sacharidů, bílkovin i tuků. Tak to prostě je, a pokud se rozhodneš jednu z nich trvale vyškrtnout, ohrozíš tím fungování svého těla. Předpokladem low fat diety je omezení nasycených tuků a dorovnání jídelníčku větším množstvím sacharidů a bílkovin.
Nasycené vs. nenasycené tuky
Tuky se dělí do dvou skupin podle toho, jestli obsahují nasycené, nebo nenasycené mastné kyseliny. Rozpoznáš je snadno: nenasycené tuky jsou kapalné, kdežto nasycené tuhé, tedy pokud se bavíme o pokojové teplotě. Právě těm nasyceným by ses měla při low fat dietě vyhýbat, zejména pak těm živočišným (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné maso).
Nenasyceným tukům v podobě rostlinných a rybích olejů, ořechů, avokáda, semínek a čehokoliv s obsahem omega mastných kyselin se neboj jít naproti. Ale pozor – když je budeš jíst v šíleném množství, budou naopak hubnutí bránit, protože dohromady dají moc kalorií.
bigstock-female-hands-holding-bowl-with-443749292.jpg
Hlídat, počítat, kontrolovat...
Aby byla tahle dieta funkční, neobejdeš se bez hlídání složení potravin. Tvůj denní příjem tuků by neměl přesáhnout 20 % z celkového denního energetického příjmu. Zároveň bys měla myslet i na dostatečný přísun bílkovin, ideálně v množství 1,4–2 g/kg tvé hmotnosti.
U nízkotučných výrobků, které se ti zdánlivě hodí do krámu, se měj na pozoru – tuk je tu nahrazen aditivy, škroby nebo cukry, a to by ti s hubnutím moc nepomohlo!
Proč low fat a proč ne
Jednou z výhod low fat stravování je relativně krátká doba hubnutí a fakt, že své tělo zásobuješ jen takovým množstvím tuku, které skutečně využije. Plusem je i přísun nenasycených mastných kyselin na úkor těch nasycených, což má pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu.
Rizikem je možný negativní dopad na hormony, které se uvolňují z tukových buněk, tzv. adipokiny. Ty pak paradoxně způsobují zpomalení procesu hubnutí a zvyšování chuti na sladké.
A jak by to mohlo vypadat?
U snídaně sáhni třeba po nízkotučném jogurtu, citrusech, celozrnných cereáliích, otrubách, toastu nebo bobulovitém ovoci.
K svačině si dopřej borůvky nebo celerový džus, k obědu sněz luštěniny, celozrnné pečivo, odstředěné mléko, rýži, řepu nebo brokolici.
K večeři se hodí pečené brambory, salát, pečené kuře, pita chleba a ovocný koktejl a den zakonči třeba rýžovými chlebíčky s mrkví.