Kaki: božská zimní pochoutka se vrací. Dej si ji samotnou nebo třeba do kaše!

Shutterstock
|
18. 11. 2022
|
Leskle zářivý oranžový plod plný vitamínů a minerálů, to je kaki. Jeho sezóna právě teď vrcholí a my ti prozradíme, proč by ses pro něj měla vypravit do obchodu ještě dneska.

Spousta lidí tuhle exotickou pochoutku vůbec nezná, což je škoda. Kaki je příjemně sladké ovoce vzhledově podobné například rajčeti a chutí podobné broskvi, mrkvi, melounu nebo dýni.

Napumpuje imunitu

Kaki asi z 60 % tvoří voda, potěší tě vysoký podíl pektinů i komplexní sacharidy. Nechybí stále potřebný vitamín C, provitamín A, draslík, fosfor, hořčík, měď, mangan, vápník a železo.

Víš, že v překladu kaki znamená pokrm bohů nebo Diovo ovoce?

Co všechno kaki dokáže?

Stejně jako další ovoce, i kaki dokáže lidskému tělu prospět. Takhle:

  • působí proti volným radikálům a rakovině (protože obsahuje antioxidanty)
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • normalizuje krevní tlak, čímž snižuje zátěž kardiovaskulárního systému
  • podporuje zažívání a působí proti zácpě i průjmu
  • má močopudný účinek
  • působí proti předčasnému stárnutí buněk a má pozitivní účinek na pleť
  • urychluje spalování tuků
  • je dobrou prevencí aterosklerózy
  • podporuje nervový systém
  • zvyšuje tvorbu bílých krvinek
  • zlepšuje kvalitu spánku

Nejez ale víc než jedno kaki naráz. Nadměrná konzumace (hlavně nezralých plodů) může způsobit hromadění nestrávených zbytků v žaludku!

Kaki v těhotenství může nesmírně prospět správnému embryonálnímu vývoji plodu, tak se neboj tohle exotické ovoce konzumovat, pokud nosíš pod srdcem dítko!

shutterstock_751183678.jpg

Kaki jednoznačně prospěje tvému zdraví, ale pozor, ochutnávej ho pomalu. Může působit jako alergen.
Shutterstock
S kaki se dá kouzlit. Přidej ho třeba do smoothie!

Kde se kaki vůbec vzalo?

Kaki roste na stromech zvaných tomel japonský. Původní domovina tohohle stromu je Korea, ale dneska už se kaki pěstuje téměř v celém subtropickém pásu, ve Středozemí i na pobřeží Černého moře. K nám se nejčastěji dováží ze Španělska a Izraele. Sklízí se ještě nezralé, aby dlouhý převoz k nám zvládlo.

Sezóna kaki je od konce září do konce února. Největší vrchol je kolem Vánoc.

Při nákupu nespěchej a ulov si ten nejhezčí kousek

Plody kaki vybírej dostatečně zralé a měkké, ale bez výrazných otlaků a zelených míst. Sleduj taky barvu, ta by měla být sytě oranžová nebo načervenalá. A jestli sis přece jen domů přinesla tvrdé a nezralé kaki, nic se neděje, nech ho pár dnů dozrát při pokojové teplotě.

Jak si na něm pochutnat?

Nejlíp uděláš, když oloupeš slupku a kaki zbaštíš čerstvé. Můžeš ho přidat do ovocného salátu, ozdobit jím palačinky nebo si ho přimíchat do jogurtu nebo ovesné kaše. A jestli máš náladu na experimenty, vykouzlit se z něj dají džemy, želé, koláče nebo muffiny.

Honí tě mlsná u televize? Připrav si kandované kaki

Jasně, bude v tom cukr, ale pořád to bude lepší než mastné a přesolené chipsy.

Co potřebuješ: 3 kusy kaki, 200 g třtinového cukru, citrón

Jak na to?

  • Kaki nakrájej na co nejtenčí plátky a rozlož na plech s pečicím papírem.
  • Každý kousek kaki posyp třtinovým cukrem a zakápni citrónovou šťávou.
  • Vlož do trouby předehřáté na 100 °C a nech ovoce sušit, dokud nezmizí šťáva a kaki se nezkroutí a nestáhne.

Přejeme dobrou chuť, ať už si na kaki pochutnáš v jakékoli úpravě!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články