Spousta lidí tuhle exotickou pochoutku vůbec nezná, což je škoda. Kaki je příjemně sladké ovoce vzhledově podobné například rajčeti a chutí podobné broskvi, mrkvi, melounu nebo dýni.
Napumpuje imunitu
Kaki asi z 60 % tvoří voda, potěší tě vysoký podíl pektinů i komplexní sacharidy. Nechybí stále potřebný vitamín C, provitamín A, draslík, fosfor, hořčík, měď, mangan, vápník a železo.
Co všechno kaki dokáže?
Stejně jako další ovoce, i kaki dokáže lidskému tělu prospět. Takhle:
- působí proti volným radikálům a rakovině (protože obsahuje antioxidanty)
- podporuje imunitní systém
- snižuje hladinu cholesterolu
- normalizuje krevní tlak, čímž snižuje zátěž kardiovaskulárního systému
- podporuje zažívání a působí proti zácpě i průjmu
- má močopudný účinek
- působí proti předčasnému stárnutí buněk a má pozitivní účinek na pleť
- urychluje spalování tuků
- je dobrou prevencí aterosklerózy
- podporuje nervový systém
- zvyšuje tvorbu bílých krvinek
- zlepšuje kvalitu spánku
Nejez ale víc než jedno kaki naráz. Nadměrná konzumace (hlavně nezralých plodů) může způsobit hromadění nestrávených zbytků v žaludku!
Kaki v těhotenství může nesmírně prospět správnému embryonálnímu vývoji plodu, tak se neboj tohle exotické ovoce konzumovat, pokud nosíš pod srdcem dítko!
shutterstock_751183678.jpg
Kde se kaki vůbec vzalo?
Kaki roste na stromech zvaných tomel japonský. Původní domovina tohohle stromu je Korea, ale dneska už se kaki pěstuje téměř v celém subtropickém pásu, ve Středozemí i na pobřeží Černého moře. K nám se nejčastěji dováží ze Španělska a Izraele. Sklízí se ještě nezralé, aby dlouhý převoz k nám zvládlo.
Sezóna kaki je od konce září do konce února. Největší vrchol je kolem Vánoc.
Při nákupu nespěchej a ulov si ten nejhezčí kousek
Plody kaki vybírej dostatečně zralé a měkké, ale bez výrazných otlaků a zelených míst. Sleduj taky barvu, ta by měla být sytě oranžová nebo načervenalá. A jestli sis přece jen domů přinesla tvrdé a nezralé kaki, nic se neděje, nech ho pár dnů dozrát při pokojové teplotě.
Jak si na něm pochutnat?
Nejlíp uděláš, když oloupeš slupku a kaki zbaštíš čerstvé. Můžeš ho přidat do ovocného salátu, ozdobit jím palačinky nebo si ho přimíchat do jogurtu nebo ovesné kaše. A jestli máš náladu na experimenty, vykouzlit se z něj dají džemy, želé, koláče nebo muffiny.
Honí tě mlsná u televize? Připrav si kandované kaki
Jasně, bude v tom cukr, ale pořád to bude lepší než mastné a přesolené chipsy.
Co potřebuješ: 3 kusy kaki, 200 g třtinového cukru, citrón
Jak na to?
- Kaki nakrájej na co nejtenčí plátky a rozlož na plech s pečicím papírem.
- Každý kousek kaki posyp třtinovým cukrem a zakápni citrónovou šťávou.
- Vlož do trouby předehřáté na 100 °C a nech ovoce sušit, dokud nezmizí šťáva a kaki se nezkroutí a nestáhne.
Přejeme dobrou chuť, ať už si na kaki pochutnáš v jakékoli úpravě!