Fitness Krtkův dort pro mlsné jazýčky, které myslí na svou figuru

Bigstockphoto
|
25. 08. 2021
|
Když se v našich končinách objevila pečicí směs na Krtkův dort, mnozí se výsledku práce mohli utlouct. Z hlediska výživy to ale nebylo žádné terno.

O něco lepším řešením je připravit si „krtinec“ pěkně poctivě, ne ze sáčku. A úplně nejlepší je udělat si ho ve fitness verzi, s níž sice taky schramstneš nějakou tu kalorii, nicméně získáš aspoň trochu bílkovin a živin, o kterých by sis jinak v souvislosti s dortem mohla nechat jenom zdát. 

Pár zajímavostí o oblíbené pochoutce

Krtkův dort pochází z Německa, kde se často podává jako narozeninový dort. Dělává se i naruby, tedy s tmavým krémem a světlým korpusem, nebo v jahodové podobě. Klasika staví na mouce, šlehačce, želatině, pudingu, oleji a vejcích. A micmohodem – nemusíš ho tvarovat do kupičky, dá se udělat i na plech.

Fitness Krtkův dort, který nedáš z ruky

Než se do tohohle skvostu pustíš, upozorňujeme, že je těžké nesníst ho celý najednou. A taky připomínáme možnost upéct ho klasicky do podoby hromádky, ale i na plech jako klasickou buchtu.

Co potřebuješ: na těsto 1 balení čokoládového pudingu, 30 g čokoládového proteinu, 20 g holandského kakaa, ½ balíčku kypřicího prášku, vanilkové aroma (nebo flavdrops), 4 vejce a kokosový olej; na náplň 2 banány, 1 balení vanilkového pudingu (nebo flavdrops), 250 ml mléka, vanilkové aroma, 300 g tvarohu a 30 g vanilkového proteinu

bigstock-bananas-lie-on-the-board-whol-401418524.jpg

Krtkův dort? To chce banány!
Bigstockphoto
Na přípravu dort použij spíš uzrálejší banány.

Jak na to?

  • Smíchej suché suroviny – pudingový prášek, protein, kypřicí prášek a kakao.
  • Pak přidej vejce a vanilku a všechno promíchej. Vznikne ti poměrně tekuté těsto.
  • Vymaž si formu o průměru 20 cm kokosovým olejem, vlij do ní těsto a peč zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
  • Než se korpus upeče, připrav si krém. Ve 250 ml uvař vanilkový puding a přidej vanilku nebo vanilkové flavdrops. Pokud dáváš jen vanilku, přidej trošku erythritolu, ať je výsledek sladší.
  • V míse rozmíchej tvaroh s vanilkovým proteinem, a jakmile hotový puding trošku vychladne, přimíchej k němu tvaroh. Vznikne ti hustý krém.
  • Vychladlý korpus vydlabej lžící a kolem dokola nech okraj zhruba 2 centimetry.
  • Banány podélně rozkroj a naskládej je do vydlabaného korpusu.
  • Na banány pak vrstvi krém, aby připomínal známou hromádku.
  • Těsto, které jsi vydlabala, rozdrob a nasyp ho na krém. Neboj se drobky lehce přitlačit.
  • Dortík nech přes noc odpočinout v lednici a pak se do něj můžeš pustit.

Není třeba se toho bát, je to jednoduché a zvládne to i míň zdatná kuchařka!

Máš ráda Krtkův dort? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jestli máš na jeho přípravu nějaký zlepšovák!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články