Tibi limonáda alias vodní kefír. Pomůže s trávením a v létě i krásně osvěží

Shutterstock
|
23. 08. 2024
|
Každá limonáda nemusí být jenom sladká ochucená voda. Příkladem je populární tibi limonáda, při které ani nebudeš vědět, že piješ něco zdravého.

Kvašené nápoje, za které ti tělo poděkuje, mají dneska podobu chutných limonád, které si můžeš udělat i sama doma. Přirozeně šumivý drink vděčí za své vlastnosti tibi krystalům neboli drobným kvasným zrnům. Na těch žijí mikrobiální kultury, které se živí cukrem.

Není známo, odkud tahle kouzelná zrnka původně pochází, ale říká se, že je roku 1899 úplně náhodně objevil jistý M. L. Lutz na kaktusu v cukrovém výměšku. Pak se zjistilo, že se v Mexiku na kaktusech tvoří krystaly, které jsou tibi zrnkům velmi podobné.

Jiné zdroje mluví ještě o Tibetu, Ukrajině nebo Kavkazu. Přesně to ale nikdo neví, a to i proto, že podobné kultury teď už najdeme po celém světě. Fermentování pak velmi dobře znali naši předci, kteří díky němu dodávali svému tělu během těžších zimních měsíců potřebné živiny, vitamíny a probiotika.

Přírodní fermentovaný nápoj bez mléka

Bakterie a kvasinky z tibi krystalů po několikadenním procesu fermentace v nálevu s cukrem vytvoří vodní kefír. Po fermentaci tak dostaneš zdravější alternativu klasických sycených drinků, které nedělají nic pro tvé zdraví.

Osvěžující a jemně šumivá tibi limonáda se chová jako kefír, který ale funguje bez mléčných bakterií, jež bys našla v jogurtech, kefírech a jiných zakysaných výrobcích. Jednoduše dokáže kvasit ve vodě. Díky tomu můžou pít tibi limonádu i lidi, kteří nesnáší laktózu, a vegani.

Další zajímavostí je, že na rozdíl od jiných fermentovaných nápojů, jako ke kombucha, neobsahuje tibi limonáda kofein ani tein, nemusíš se tedy bát dát si ji i před spaním. A servírovat ji můžeš i dětem. Tibi nápoj můžeš dokonce směle zařadit i do low carb diety. Většinu cukru totiž v procesu fermentace mikroby jednoduše snědí.

Kvašený zázrak pomůže trávení i imunitě

Drink přímo překypující probiotiky, enzymy, elektrolyty, vitamíny a minerály, bude milovat tvé trávení i imunitní systém. Ochrání organismus před virovými infekcemi, alergiemi a ekzémy. Probiotika taky snižují riziko rozvoje některých civilizačních onemocnění a pomáhají při hubnutí. Podpora prospěšných bakterií ve střevech totiž ovlivňuje chuť k jídlu, rychlost metabolismu a tělesnou hmotnost.

Vodní kefír pomáhá i při regulaci krevního tlaku a má protizánětlivé účinky. Odborníci našli u vodního kefíru překvapivě i spojitost s psychickým stavem člověka.

Je pravdou, že fermentovaný a kvašený nápoj na první ochutnání trochu připomíná burčák a ne každému musí sednout. S tibi limonádou se to stejně jako s ostatními fermentovanými drinky nemá přehánět.

Při nadměrné konzumaci se můžou projevit nežádoucí účinky, jako je nadýmání, průjem a lehká nevolnost. Doporučené množství tibi limonády jsou 3–4 menší kávové šálky (150–200 ml) za den, a to jen po dobu tří týdnů. Pak si dej od kvašené limči na týden pauzu.

Stejně tak je třeba myslet na to, že když se nápoj nechá kvasit příliš dlouho, vzniká v něm alkohol. Pozor je na to třeba dávat hlavně tehdy, když limču budou pít i děti. Fermentované nápoje nemusí dělat dobře ani lidem s přecitlivělostí na kvasinkové infekce, diabetikům a lidem s histaminovou intolerancí.

U přípravy tibi limonády si vyhraješ

Jestli přemýšlíš, že by sis drink s vysokým obsahem prospěšných kolonií bakterií a kvasinek zkusila připravit doma, tak směle do toho. Poradíme, že nálev při přípravě projde dvojí fermentací. Jak bude limonáda ve výsledku chutnat, záleží jednak na množství cukru v prvotním nálevu a taky na délce samotné fermentace.

Čím déle necháš tibi krystaly pracovat, tím míň sladký a víc navinulý nápoj získáš. Kromě toho záleží i na množství krystalů – když jich přidáš víc, fermentace se uspíší a tvoje limonáda bude kyselejší. Příchuť drinku si navíc můžeš určit i ty sama, a to podle toho, jaké ovoce, zeleninou šťávu, bylinky a koření do něj přidáš ve druhém kole fermentace.

Výborná malinová tibi limonáda v pár krocích

A jak si takovou kvašenou limču jednoduše připravit doma? Prozradíme ti recept na výbornou fermentovanou malinovku.

Co potřebuješ: 50 gramů tibi krystalů (seženeš je v e-shopech nebo na bazarech), 40 gramů cukru, litr vody, nesířené sušené ovoce (nejlíp jeden fík, pár rozinek nebo kokosových chipsů) a dvě hrsti malin (čerstvých nebo mražených)

Jak na to?

  • Tibi krystaly nejdřív vlož do velké zavařovací sklenice a zalij je vodou s rozmíchaným cukrem. Nádobu zavíčkuj a nech ji 24–48 hodin stát při pokojové teplotě. Ve sklenici bude probíhat první kolo fermentace.
  • Poté bude následovat sekundární fermentace. Do jiné sklenice přeceď fermentovaný nálev, přidej k němu maliny a nech dalších 12–24 hodin pod víčkem kvasit. Z limonády zmizí zbytky cukru a dostane kýženou příchuť.
  • Hotový nápoj pak sceď do lahví s úzkým hrdlem a pákovým uzávěrem, svoji práci ale taky odvede obyčejná plastová láhev.
  • Lahve s limonádou ulož do lednice, kde se proces fermentace zastaví.

Náš tip: Pro extra perlivou limonádu nech nálev před vložením do lednice ještě pár hodin na lince. Pak si ale dej pozor při otevírání, bude to síla.

Krystaly hned po slití nálevu z první fermentace nezapomeň zalít novou vodou s cukrem, přidat sušené ovoce a máš základ na další dávku limonády hotový.

Nemusíš se vůbec bát experimentovat, zkoušej různé příchutě. Do prvotního nálevu přidej ovoce (nejlepší je to, které dobře kvasí, například maliny, jahody, borůvky nebo broskve a nektarinky), vylisovanou šťávu, ale i bylinky podle chuti.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • jidloaradost.ambi.cz/clanky/reportaz-z-mlyna-dubecko-ambiente-na-ceste-za-dobrou-moukou
  • itady.net/co-je-vodni-kefir/
  • itady.net/clanky-2/proc-pit-tibi/
  • colorsoflowcarb.cz/clanky/domaci-limonada-vodni-kefir/  
  • svetplodu.cz/clanek/200/tibi-limonada/
  • nakliceno.cz/blog-o-zdrave-vyzive/tibi-neboli-vodni-kefir-je-prirodni-fermentovany-napoj-bez-mleka/
  • yummypaleo.cz/post/vodni-kefir-fermentovane-limo-ovoce
  • pizzaguru.cz/tibi-krystaly/
  • zdravopedie.cz/ostatni-potraviny/vodni-kefir
Související články