Sebeláska aneb Jak se mít ráda? Praktické tipy a triky, které ti změní život

Shutterstock
|
08. 10. 2024
|
V letadle musíš nejdřív sama sobě nasadit kyslíkovou masku, než se postaráš o ostatní. A tak to funguje i v běžném životě. Starost o sebe je důležitější, než si možná myslíš.

Psychologové se zatím neshodli na jednotné definici sebelásky. Německý odborník Erich Fromm třeba tvrdil, že láska k sobě samému znamená aktivní péči, úctu a odpovědnost za vlastní život a své štěstí, růst a svobodu. Stejně jako se staráš o sestru a mamku, měla by ses starat i o sebe. Koneckonců sebeláska je předpokladem lásky k druhým.

Jiní zase zjistili, že láska je postoj k laskavosti k sobě samému, který se můžeš naučit a který zahrnuje tři části (Henschke & Sedlmeier, 2021).

  • Jednou je kontakt sám se sebou, kterým odborníci myslí to, že by každý měl vnímat sám sebe. Konkrétně své emoce, myšlenky a tělo. To všechno ale bez nějakého hodnocení.
  • Další je sebepřijetí. Člověk, který se má rád, přijímá i svůj stín. Zahrnuje všechno, co neodpovídá subjektivnímu ideálu, který sis sama pro sebe nastavila. Jednoduše tak přijímáš sebe sama se vším všudy, s tím dobrým i s tím zlým.
  • Poslední částí je péče o sebe sama, což děláš, když se sama o sebe staráš (třeba když ti není psychicky nebo fyzicky dobře), utváříš vztahy a děláš to, co tě baví (Henschke & Sedlmeier, 2021). Máš o sebe prostě starost a chráníš sama sebe, jako bys byla svoje vlastní dítě. Může to znamenat třeba to, že vnímáš svoje tělo a dáváš mu, co potřebuje. Nebo když cítíš, že jsi smutná a nevíš co máš dělat, řekneš si o pomoc. Nebo si uvědomuješ, že si za vydělané peníze můžeš dopřát tu pračku, co chceš. Zároveň se v práci nestrháš jako kůň, jen protože to šéf chce.

Sebeláska pak podle všeho usnadňuje sebepoznání. Čím víc se máš ráda, tím víc znáš sebe samu. Připouštíš si totiž všechny ty negativní věci, na které ses předtím třeba bála pomyslet nebo kterým ses vyhýbala. Učíš se víc o svých potřebách a tužbách a nebojíš se je plnit.

Pokud si stále nejsi moc jistá, dáme ti pár příkladů, jak taková sebeláska může konkrétně vypadat. Víš, že jsi až moc hodná, čehož chce někdy využívat tvůj šéf a dát ti přesčas. Ty se ale za sebe dokážeš postavit, jsi asertivní, a když cítíš, že si potřebuješ odpočinout, tak upřednostníš své zdraví a prosadíš si naopak brzký návrat domů.

Za své rozhodnutí se dokážeš pochválit a doma si už opravdu odpočineš a nezačneš uklízet celý byt jen proto, aby byl tvůj partner spokojený. Ti, kteří se mají rádi, si dokážou nastavovat hranice a jsou hrdí na to, kým jsou. Je opravdu důležité, aby ses měla ráda.

A ještě malá odbočka. I když se to tak může možná zdát, není pravda, že lidi, kteří se mají rádi, jsou narcisté. Právě naopak. Narcisté mají totiž málo sebelásky, ne hodně, jak si někteří myslí. Aby dokázali milovat sami sebe, hledají potvrzení a uznání u druhých, povyšují se nad ně a postrádají empatii vůči nim.

Nechtějí taky uznávat své chyby a přebírat za ně odpovědnost. Ty ale už teď víš, že člověk, který se má rád, to má opačně. Ti, kteří milují sami sebe, jsou k sobě stejně laskaví, jako k ostatním.

Sebeláska podporuje zdravé sebevědomí

Přední myslitelé z různých teoretických a historických okruhů v průběhu staletí považovali sebelásku za jednu z nejdůležitějších věcí v životě (Henschke & Sedlmeier, 2021).

V minulosti provedli psychologové několik výzkumů, aby zjistili, k čemu sebeláska člověku vlastně je. A zjistili třeba to, že když se máš ráda, je to klíčové pro prevenci psychických onemocnění (Schrader, 2016) a jednoduše pro to, abys byla v pořádku a bylo ti psychicky dobře. Sebeláska má na člověka léčivý vliv (Irvani, 2007), a to hlavně u starších lidí.

Když se budeš mít ráda, budeš mít větší motivaci začít pracovat na svých cílech a zařadit malé krůčky, kterými se k nim dostaneš, do své každodenní rutiny. Staneš se sebevědomější a nebudeš se bát vykročit do nových výzev.

S tím se pojí i větší chuť na zkoušení nových vzrušujících věcí a koníčků. Lidi se zdravým sebevědomím berou selhání spíš jako příležitost k učení než jako bolestivou porážku. Tvoje hrdost neutrpí takovou újmu, protože si budeš vážit svých schopností a názorů.

Mezi další výhody sebelásky je větší vděčnost a odpouštění druhým. Kromě toho lidi, kteří se mají rádi, mnohem radši tráví čas o samotě, jsou si totiž vlastní skvělou společností.

Další bezva věcí na sebelásce je to, že ty, kteří se mají rádi, jen tak něco nevykolejí a líp zvládají těžké situace než ti, kteří se moc rádi nemají. Nesoutěží s ostatními, ani se s nimi neporovnávají, protože přijali i svá negativa a jsou sami se sebou spokojení.  

shutterstock_2217309207.jpg

Koupel, vínko, dobrá knížka nebo náročný sport. Věnuj čas tomu, co tě naplňuje!
Shutterstock
Dělej, co tě baví, a dopřej si to, co ti dělá dobře. I o tom sebeláska je!

Bludný kruh deprese a sebekritiky

Nedostatek lásky pak podle odborníků může způsobit, že člověk upadne do deprese a úzkosti. Potlačuje sám sebe a tím úplně mizí jeho autenticita (Irvani, 2007). Lidi, kteří se nemají rádi, často tolerují zneužívání a špatné chování ostatních vůči sobě.

Zanedbávají svoje pocity a potřeby, protože si sami sebe neváží. Někdy to dojde tak daleko, že se sami sabotují a rozhodují se v rozporu se svými zájmy. Můžeš si dokonce vyvinout tzv. sebenenávist, která se vyznačuje přehnanou sebekritikou. Ti, kteří sami sebe nenávidí, si mají tendenci opakovat, že nemůžou nic udělat správně a nejsou na nic dost dobří. Nedokážou si taky odpustit chyby v minulosti a mají od sebe nerealistická očekávání. Kvůli tomu, že se neustále srovnávají s někým dalším, se začnou po chvíli cítit méněcenně.

Zajímavostí je, že sebenenávist podle odborníků pramení z toho, jak na každého reagovali rodiče v mládí. Pokud podporovali tvoji dětskou autonomii a dovolili ti dělat chyby, dodali ti tím víc sebevědomí. Pokud tě ale jako dítě častěji kontrolovali a nedali ti tak prostor na selhání, zaseli v tobě semínko pochybností, které za ty roky mohlo přerůst až v nedostatek sebeúcty, a dokonce i v sebenenávist.  

Jednoduché a praktické tipy, jak se mít ráda

A jak na to, aby ses v budoucnu měla víc ráda? Máme pro tebe pár praktických tipů a triků, díky kterým ti to časem půjde snadno.

  • Dovol si říkat „ne“. Někdy všem prostě pomoct nedokážeš a je to tak v pořádku. Od té chvíle, kdy se naučíš říkat „ne“, na sebe budeš brát opravdu jen to, co zvládneš. Je to skvělý způsob, jak sama sebe víc respektovat. S tím souvisí nutnost vytyčení si hranic. Pokud víš, že ráda uleháš o desáté večer, aby ses dobře vyspala, neboj se kamarádce říct, že na víno chceš jít nejpozději v sedm, abys svou noční hodinku stihla.
  • Zajdi si k psychologovi. V poslední době se trápíš nebo se jen cítíš ztraceně? Péče o duševní zdraví je jedním z nejlepších způsobů, jak se sám o sebe postarat a dopřát si trochu lásky. V terapii ti odborník pomůže na sobě pracovat efektivněji.
  • Obklop se věcmi, které máš ráda. Ať už jsou to pokojovky, nebo fotky s blízkými, je to jedno. Vytvoř si domov, kde se budeš cítit pohodlně a bezpečně.  
  • Vyhraď si čas na cvičení a jiné koníčky. Starost o tělo má podle výzkumů nespočet dopadů na duševní i fyzické zdraví. Stačí 30minutová procházka, na které rozhýbeš tělo a vypneš mysl. S tím souvisí vyhrazení času na všechno, co tě baví. Najdi si koníček a opravdu se mu věnuj. Baví tě malování, focení, bikram jóga nebo jízda na koni? Neboj se a běž do toho!
  • Zamkni dveře. Tím spíš, když už máš děti a manžela. Dovol si mít aspoň chvilku o samotě a příště, když se půjdeš sprchovat, za sebou (nejlépe po domluvě s někým, kdo ti pohlídá ratolesti) zamkni. A bez výčitek.
  • Řekni si o pomoc. Součástí sebelásky je říct, když něco potřebuješ nebo jen cítíš, že je toho na tebe hodně a hodila by se ti pomoc. Neboj se tedy říct partnerovi, že po náročném dni v práci může uvařit večeři on a ty si místo toho dej vanu se svíčkami. Klidně i v pondělí.  
  • Připomeň si, co na sobě máš ráda. Někdy se člověk zasekne v negativní samomluvě. Abys ale nezapomněla na to, proč jsi na sebe hrdá, můžeš si na papírek napsat poznámky, kde sama sebe pochválíš. Skvělé je taky sepsat si věci, za které jsi vděčná, nebo které tě frustrují. Ráno před zrcadlem si taky zkus říkat pozitivní afirmace, třeba o tom, jak jsi krásná a úspěšná.  
  • Rozmazluj se. Nemusíš si hned kupovat drahé dovolené a designové kabelky. Stačí si koupit to předražené kafe na cestě domů, které ti tak moc chutná, hezky se nalíčit nebo si zatančit na oblíbenou písničku. Dělej cokoli, co ti udělá radost.  

Jak se sebeláska nepěstuje?

Nakonec ti ještě shrneme, co bys opravdu dělat neměla:

  • Neklaď na sebe nerealistické nároky, ale jen takové, které si schopna naplnit.
  • Nehledej uznání u druhých, naopak po něm pátrej u sebe samotné, a to tím, že si budeš připomínat, za co jsi na sebe pyšná.
  • Jak už jsme taky zmínily, zkus se nesrovnávat s druhými.
  • Nebuď na sebe příliš přísná a sebekritická a neobětuj svoje potřeby pro druhé.
  • Prioritizuj své zdraví a nevyčítej si to. Přece jen musíš nejdřív sama sobě nasadit kyslíkovou masku, abys mohla pomáhat druhým. Pamatuješ?

Hodně štěstí na tvé cestě za sebeláskou!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • Henschke, E., & Sedlmeier, P. (2021). What is self-love? Redefinition of a controversial construct. The Humanistic Psychologist, 51(3). doi.org/10.1037/hum0000266
  • Schrader, C. (2016). Über die Liebe zu sich selbst im Alter [About the love for oneself in old age]. Psychotherapie im Alter, 13(3), 311–319.
  • Irvani, S. (2007). Authentic self-love as a healing phenomenon in systemic, relational psychotherapy [Doctoral dissertation, Alliant International University]. ProQuest.
  • psychcentral.com/blog/imperfect/2019/05/what-is-self-love-and-why-is-it-so-important#Putting-self-love-into-practice
  • psychcentral.com/blog/ways-to-love-yourself-more#recap
  • healthymepa.com/2018/05/15/4-benefits-self-love-important/
  • webmd.com/mental-health/what-is-self-loathing
  • choosingtherapy.com/how-to-love-yourself
  • lifehack.org/articles/communication/30-ways-practice-self-love-and-good-yourself.html
Související články