Sabotéři v tvojí hlavě: zjisti, co jsou zač, a nedej jim šanci!

Shutterstock
|
14. 06. 2023
|
Kritizuješ samu sebe? Každý den se shazuješ a posuzuješ? Tvoje sebevědomí je na bodě mrazu a svůj potencionální úspěch odsoudíš k zániku ještě v zárodku? Nejvyšší čas odhalit své sabotéry!

Sabotér neboli náš vnitřní kritický hlas nám dokáže pěkně zavařit a zkomplikovat život. Představ si ho jako záškodníka, který žije v tvojí hlavě. Někdy spí, ale rád se probouzí ve chvíli, kdy ho nejmíň potřebuješ.

V okamžiku, kdy po něčem toužíš, se tvůj sabotér probere a začne ti pohotově našeptávat a vysvětlovat, proč se do ničeho radši nemáš pouštět. Když přesto chceš jeho hlas ignorovat a vyzkoušet něco nového, zmocní se tě sabotér znova a polapí tě do spletitých sítí tvých vlastních vnitřních pochybností a nejistot.

Pozitivní inteligence

Když před 10 lety vyšla kniha s názvem Pozitivní inteligence Shirzada Chamineho, uznávaného odborníka a předsedy největší světové organizace pro trénink koučů, stala se okamžitě celosvětovým bestsellerem, který měl potenciál měnit životy lidí. A mnoho čtenářů vypovědělo, že jim skutečně kniha život změnila. Ptáš se čím?

Shirzad Chamine v knize popsal koncept sabotérů a přišel tak s průlomovou teorií, která odhaluje fungování našich vnitřních hlasů, jejich původu a dopadu na kvalitu života.

Jak to funguje?

Když to trochu zjednoduším, koncept sabotéra vychází z předpokladu, že každý z nás máme mozek určený pro přežití (mozek sabotéra) a mozek kreativní. Úspěch, výkon a celkovou spokojenost ovlivňuje naše nastavení, tedy jinými slovy jde o to, kterou část mozku zapojujeme. A hádáš správně, že mozek kreativní činí náš život spokojenějším. Koncept sabotéra se tedy snaží posílit činnost kreativního mozku oproti té sabotující části, jejíž vliv potřebujeme spíše oslabit.

Mozek sabotéra

Sabotéři motivují naše jednání pomocí negativních emocí. Využívají strachu, studu, viny, stresu a dalších nepříjemností. Taková motivace nám sice může přinášet výsledky, ne ale životní spokojenost. Příkladem takového sabotéra jsou časté pochybnosti o sobě samých:

  • „A co když to popletu?“
  • „Jana z vedlejšího kanclu to umí přece mnohem líp!“
  • „Tohle nikdy nezvládnu.“
  • „Ty moje výrobky nikdo nepotřebuje. Jsem úplně nemožná!“
  • „Musím si ještě dodělat vysokou, jinak nemůžu pracovat.“
  • „Nemůžu nic říct, neměli by mě rádi…“

shutterstock_2264150879.jpg

Sabotéři v hlavě nám toho dokážou spoustu zkazit.
Shutterstock
Co když to zase zkazím? Možná bych na ten pohovor radši vůbec neměla chodit...

Jak se mi sabotér dostal do hlavy?

Sabotér se zrodil v dětství jako tvůj strážce. Když jsi byla malá, mohl tě chránit a pomáhat ti. Tím se sabotér posiloval a získal ve tvé hlavě významný prostor. Jenže znáš to, zástěrka ze školky tě tehdy taky chránila před umazáním, ale dneska bys v ní už nevylezla ani na dvorek. Zkrátka dneska už ti sabotéři neslouží ku prospěchu, ale přesto tě pořád ovlivňují.

Kreativní mozek

Kreativní mozek nás naopak motivuje přes naše pozitivní emoce. Využívá empatii, kreativitu, vášeň, zvídavost a další. Vede k lepším výsledkům, a navíc nám přináší i pocit spokojenosti a radosti ze sebe samých. Kdo by to nechtěl?

Pomocí jednoduchých testů se dá změřit, jaký je tvůj kvocient pozitivní inteligence (PQ). Ten se totiž používá jako ukazatel duševní zdatnosti. Jeho hodnota nám ukazuje, jak často se naše mysl chová jako přítel a jak často jako nepřítel. A dobrá zpráva je, že PQ se dá zvyšovat tréninkem!

Potřebujeme tedy oslabit mozek sabotéra a posílit kreativní mozek. Když se nám to podaří, můžeme se těšit na lepší výsledky dosažené s větší lehkostí, zkvalitnění blízkých vztahů, větší nápaditost, schopnost čelit výzvám, rychleji se zotavit z negativních myšlenek, mít víc energie, pohody, motivace, lepší spánek. Nepůjde to sice samo a hned, což dá rozum, protože sabotéři se taky nezrodili ze dne na den.

Soudce, mudrc nebo oběť?

Naším největším vnitřním kritikem je soudce. Každý máme svého. Jeho prací je hledat chyby nejen na sobě, ale i na druhých. Kvůli němu prožíváme frustraci, smutek i zklamání. A protože jsme o něm dlouho nevěděli a on mohl sílit, stihl si vytvořit parťáky. Sabotérů ve tvé hlavě tak může žít hned několik.

Škodílci mají trefné názvy. Možná se ve tvé mysli zabydlel spolu se soudcem i puntičkář, utěšitel, hyperúspěšný, oběť, hyperracionální, hyperostražitý, neuspokojitelný, vedoucí nebo unikač.  Ale neboj. Nežijí tam jenom samí sabotéři. Kreativní mozek je reprezentován mudrcem a vědmou.

Zajímá tě, co který škodílek páchá? A jak oslabit jeho vliv? Přečti si náš další článek, kde ti odhalíme podrobnější popisy jednotlivých sabotérů a poradíme, jak posilovat mudrce, abys nastolila svým myšlenkám rovnováhu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články