Proč jíst hroznové víno: chrání srdce, kosti a imunitu. A božsky chutná!

Shutterstock
|
10. 08. 2024
|
Dokáže být tak slaďoučké a neodolatelné. Hroznové víno nejen chutná, ale taky nesmírně prospívá zdraví. Jak?

Hned si to povíme. Tohle ovoce si totiž zaslouží naši pozornost, zvlášť když je jeho doba – to pak chutná mnohem líp než obvykle. A pokud sis ho už dokázala vypěstovat na zahradě, tuplem víš, o čem mluvíme!

Věděla jsi, že hrozno se pěstovalo už ve druhohorách, tedy asi 150 miliónů let zpátky? Jde tak o jednu z nejstarších rostlin, které si člověk kultivoval a hýčkal. Záhy začal hroznové víno nejen baštit, ale taky pít jeho šťávu, a to čerstvou i zkvašenou. Oblastí, odkud víno pochází, je pravděpodobně Jihozápadní Asie.

Druhy hroznového vína

Odrůd hroznového vína je celá řada. Když z nich ale nevyrábíme víno jako nápoj, rozlišujeme hlavně barvu – nejčastěji zelenou a tmavě fialovou, hrozno ale může mít spoustu odstínů mezi tím (žluté, zelenožluté nebo červené).

Obecně platí, že čím je hrozno tmavší, tím je sladší a šťavnatější, ale jak už určitě sama víš, občas je to spíš „kus od kusu“.

Co obsahuje hroznové víno?

Ve 100 g hroznového vína najdeš průměrně 67 kcal (tedy 281 kJ) energie, 17 g sacharidů (z toho 15,4 g cukrů), 0,7 g bílkovin, 0,35 g tuků a 2,14 g vlákniny. Z 81 % ho tvoří voda.

Ve 100 g dál hrozno nabízí hodně draslíku (192 mg), podstatný je u něj i vápník (12 mg) a hořčík (9 mg), najdeš tu i železo (0,5 mg). Nezanedbatelné zastoupení v něm má vitamín C (4 mg), vitamín A (1 mg) a vitamín E (0,7 mg). Nabízí i něco málo vitamínu B (konkrétně vitamín B1, B2, B3 a B6).

shutterstock_427915969.jpg

Hroznové víno potěší tvoje chuťové buňky i tělo jako celek.
Shutterstock
Šťavnaté, slaďoučké, ideálně bez pecek. Hroznové víno dělá divy s chuťovými buňkami i zdravím

Hroznové víno: zdraví v hrsti, které neomrzí

Díky obsahu toho, co je výš uvedeno, ale i dalších důležitých složek, má hroznové víno blahodárné účinky na lidské zdraví. Tady jsou konkrétní příklady:

  • Snižuje krevní tlak.
  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
  • Působí jako supervýkonný antioxidant, takže zabraňuje předčasnému stárnutí buněk a rozvoji rakovinného bujení.
  • Antioxidanty taky snižují riziko vzniku srdečního onemocnění.
  • Díky resveratrolu snižuje míru inzulinové rezistence a zvyšuje citlivost organismu na inzulin. Zároveň zkvalitňuje jeho produkci.
  • Chrání oči před běžnými chorobami, jako je makulární degenerace, glaukom nebo šedý zákal.
  • Lutein a zeaxanthin dokážou podporovat zdraví očí a zlepšovat jejich výkon.
  • Zlepšuje paměť, pozornost a náladu.
  • Chrání před rozvojem Alzheimerovy choroby.
  • Pomáhá chránit kosti před rozvojem osteoporózy.
  • Podporuje imunitní systém jako takový.
  • Působí protizánětlivě a taky proti plísním.
  • Prospívá pokožce a vlasům – u vlasů zajišťuje rychlejší růst, a co se pokožky týče, u té napomáhá produkci kolagenu, což usnadňuje hojení ran a zpomaluje vizuální známky jejího stárnutí.
  • Antokyany můžou pomáhat s hubnutím (ale mysli na zlaté pravidlo „všeho s mírou“) a snižují obsah tuku v játrech.
  • Pomáhá při zácpě.
  • Zbavuje nadměrně zadržované vody a otoků.
  • Jsou zdrojem melatoninu, tzv. hormonu spánku, takže napomáhají ke kvalitnějšímu spánku, což řada z nás jistě ocení.

Není toho zrovna málo, takže dát si pravidelně trošku hroznového vína se fakt vyplatí.

Hroznové víno a hubnutí

Díky tomu, že hroznové víno obsahuje antokyany, může podpořit tvoje hubnutí. Mysli ale na to, že obsahuje jednoduché cukry, kterých bys denně neměla spořádat víc než 10 % vhodného denního příjmu.

V hroznu najdeme taky proanthocyanidin, který podporuje pocit sytosti, což napomáhá snížit chuť k jídlu, a v důsledku toho snížit příjem potravy. Může se to tedy opravdu hodit, když to bude ve vhodném množství.

Jak skladovat hroznové víno

Doma ti vydrží několik dní, pokud mu dopřeješ místo v lednici, v šuplíku na ovoce a zeleninu. Nahnilé už ho určitě nejez.

Hroznové víno v kosmetice

S vinnou révou se často setkáváme i v kosmetice. Semínka hroznového vína se lisují a vyrábí se z nich olej, který se pak přidává do nejrůznějších produktů – ty jsou pak nejen zázrakem pro pokožku a pleť, ale taky nádherně voní. Nejdůležitější jsou ovšem zvláčňující schopnosti tohohle oleje.

Hodí se na normální až mastnou pleť, má příjemně lehkou konzistenci a dobře se vstřebává – žádný mastný film nečekej.

Jak zahrnout hroznové víno do jídelníčku

Chtěla bys mít hroznové víno ve svém repertoáru, ale nechceš ho zobat jen tak po kuličkách? Pak se určitě ptáš, jak využít hroznové víno, aby vzniklo něco chuťově dokonalého.

Přidat ho můžeš do smoothie a zeleninových salátů, šťáva z hroznů je fajn a oživující prvek omáček například ke kachně nebo k vepřovému. Vynikající je v muffinech, koláčích a dalších pečených dobrotách. A dál?

Mražené hroznové víno

Hrozno si můžeš dát do mraz áku a v horkých letních dnech ho pak zobej. Získáš tak zdravé osvěžení místo klasické zmrzliny.

Rozinky

Z hroznů si doma můžeš vyrobit rozinky, abys nemusela používat ty kupované, které zavání chemií. Stačí rozložit hrozny na plech a sušit je na slunci nebo v sušičce ovoce. Když je předem namočíš do citrónové šťávy, uchovají si dokonce svou barvu.

Hroznové chutney

Smíchej hrozny s cibulí, octem, cukrem, skořicí, zázvorem a hřebíčkem (případně chilli) a tuhle směs vař, dokud nezhoustne. Hroznové chutney je (podobně jako třeba cibulové nebo jablečné) bezva k masu a sýrům.

Hroznový džem

Džem z hroznů je fenomenální. Když smícháš rozmačkané hrozny s citrónovou šťávou a cukrem a tuhle směs povaříš, dokud nezhoustne, budeš mít o dobrotu postaráno. Pokud z toho chceš mít spíš želé, neboj se přidat chia semínka!

shutterstock_1854275440.jpg

Džem z hroznového vína je jednoduchý na přípravu a výsledek je famózní.
Shutterstock
Džem z hroznového vína je absolutní nebe v puse!

Domácí hroznová šťáva

Jestli miluješ hroznovou šťávu, na téhle budeš ujíždět, věř nám. Omyté hrozny bez stonků dej do hrnce s trochou vody a pozvolna je vař, dokud nezměknou. Pak je propasíruj přes plátno. Šťávu můžeš dochutit citrónem nebo medem (nebo obojím) a pak si ji míchat s vodou.

Nejčastější dotazy

Na co se lidi v souvislosti s vínem nejčastěji ptají? Zjistily jsme to a máme pro tebe odpovědi.

Jak často bych měl/a jíst hroznové víno?

Záleží na tom, jak se ti hodí do skladby jídelníčku, abys neměla až příliš vlákniny (ta by způsobila průjem) nebo jednoduchých cukrů (10 % z denního příjmu).

Je hroznové víno vhodné pro děti?

Je, ale až pro děti od 3 let. Ty menší by se totiž snadno mohly celými kuličkami zadusit. Řešením je podávat dětem hrozno nakrájené na menší kousky. I u dětí starších 3 let je lepší to hlídat (a neplatí to jen o hroznu).

A pozor, hrozno je dost sladké ovoce, děti si na jeho cukr snadno zvyknou. Měla bys s tím počítat.

Může se jíst hroznové víno večer?

Záleží na tom, jakou jsi měla během dne skladbu jídelníčku. Pokud jsi ještě nevyčerpala sacharidy (a konkrétně ty jednoduché – cukry), vadit to nemusí. Jde o to, jestli ti to bude dělat dobře a jak reaguješ na cukr. Pokud tě nabije energií a nemůžeš po něm spát, prostě ho nejez.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • bezpecnostpotravin.cz/termin/cukr-ve-vyzive
  • healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes
  • itesco.cz/hello/clanek/hrozny-maji-lecive-ucinky-pomohou-vam-i-zhubnout/20581
  • magazin.biooo.cz/zdravi/zdrave-potraviny/hroznove-vino-a-jeho-uzasne-ucinky-na-zdravi
  • kaloricketabulky.cz
Související články