Vzpomeneš si ještě, jak chutnal poctivý vlašský salát, jehož přesné složení upravovala norma z roku 1976? Tahle pochoutka nemohla chybět v žádném pořádném mléčném baru!
Ve vysoké vrstvě ji nandávali na chlebíčky, a pokud jsi zrovna neměla čas stát s jedním z nich u malého plastového pultíku, mohla sis nechat naložit vlašák s sebou a doma ho zpucovat pěkně bez příkras a s křupavým rohlíkem.
Pokud se ti po přečtení výše uvedených řádků začaly sbíhat sliny, máme pro tebe dobrou zprávu! Objevily jsme původní recept ČSN pro studenou kuchyni z roku 1976, podle kterého si můžeš tuhle dobrotu znovu připravit!
Do původního vlašáku patřili sledi i jablka
Zajímavostí je, že vlašský salát se až do roku 1948 připravoval se sledi, jejichž výraznou chuť mírnila nakyslá jablka. Po zmíněném roce začal vlašský salát s pozměněnou recepturou vyrábět národní podnik Pramen. Sledě a jablka tehdy nahradily brambory a salám a salát se stal prakticky přes noc svačinovým hitem!
Dneska už pravděpodobně na salát podle původní receptury nenarazíš. Výrobci, kteří „vlašák“ prodávají, do něj často přidávají místo kvalitního salámu z masa salám výrobní, kyselé okurky nahrazuje levnější cuketa a majonézu řada z nich nastavuje vodou a škrobem. Pokud si chceš na poctivém vlašáku pochutnat, nezbyde ti nic jiného, než si ho připravit doma.
Co potřebuješ: 500 g salátových brambor uvařených ve slupce (varný typ A), 240 g šunkového salámu nebo junioru, 100 g kyselých okurek, 60 g vařené mrkve, 40 g vařeného celeru a 20 g sterilovaného hrášku; na zálivku pak ještě 200 g majonézy, 20 g plnotučné hořčice, 15 g octa, 10 g soli, 10 g cukru, 5 g worcesterové omáčky a 0,5 g čerstvě mletého pepře
Jak si retro vlašský salát připravit?
Nejdřív si uvař brambory a zeleninu a nech všechno důkladně vychladnout. Společně s mrkví a celerem nakrájej brambory na kostičky. Salám překroj na tenké nudličky, okurky nastrouhej na hrubém struhadle, případně je taky nožem nakrájej na malé kostičky.
Všechny ingredience nasypej do menší mísy a na závěr k nim přidej sterilovaný a okapaný hrášek. Vedle si připrav zálivku smícháním majonézy, hořčice, worcesteru, octa, cukru, pepře, kterou trochu osol podle chuti. Zálivku zamíchej do salátu. Hotový vlašák můžeš dochutit octem, solí nebo cukrem. V ledničce ho nech odpočinout do druhého dne.
Dobrou chuť!
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
Autor článku: redakce