Perkelt je maďarská pochoutka ze tří surovin. Snadno překoná i tradiční guláš

Shutterstock
|
03. 11. 2023
|
Rychlý pokrm maďarského původu perkelt je synonymem rychlého a lahodného masového jídla. Utluče se po něm jak tvůj partner, tak celá rodina.

V Maďarsku se perkeltu říká pörkölt a je národním jídlem. Mnozí ho považují za bratra známého guláše. Naproti němu se ale podává spíš s tarhoňou, noky nebo rýží než s knedlíky. Může být připraven jak z hovězího (tomu říkají marhapölkört), tak z telecího masa (jiným názvem borjupörkölt). Jde ale ukuchtit i z kuřecího nebo ryb. Zkrátka z toho, co je zrovna po ruce.

Guláš, nebo perkelt?

Existují i další výhody perkeltu oproti guláši. Nemusíš ho třeba zahušťovat, to by ostatně bylo proti maďarským mravům. Stačí na něj jen pár surovin, kromě masa ho uvaříš jen s mletou paprikou, cibulí a trochou tuku. Trojkombinace dá perfektní chuťový základ vodní lázni, ve které se připravuje maso. S tím souvisí i další výhoda perkeltu – při jeho přípravě se moc nenadřeš.

Ikonické koření

Historie pörköltu je úzce spjatá právě s tradičním maďarským gulášem, protože obě jídla byla původně připravována jako selské pokrmy obsahující mletou papriku. Tu Maďaři obecně používají v mnoha tradičních receptech. Kromě perkeltu ji najdeš i v paprikáši (maďarsky paprikás), který se obvykle připravuje z kuřecího nebo telecího masa.

Druhým jídlem je tokáň neboli tokány, který obsahuje maso dušené ve vlastní šťávě. Perkelt je z těchhle jídel zaručeně nejjednodušším, a přitom pořád lahodným jídlem. Proto ti přinášíme snadný postup, jak ho vykouzlit během chvilky.

Recept na domácí perkelt

Co potřebuješ: 750–800 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, 2 středně velké cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžičky sladké mleté papriky, 400 ml vody a lžičku soli

Jak na to?

  • Maso omyj a nakrájej na kostičky. Trochu ho osol, promíchej a nech stranou.
  • Rozehřej sádlo, přidej do něj najemno nakrájenou cibuli a dvě minuty ji opékej, dokud nezesklovatí. Potom přidej papriku, rychle promíchej a hned zalij připravenou vodou. Směs přiveď k varu.
  • Přidej nakrájené maso. Hrnec přikryj poklicí a nech na mírném ohni probublávat 30–45 minut.
  • Na posledních 20–30 minut odkryj pokličku, aby se šťáva trochu zahustila vypařováním.
  • Nakonec šťávu naposledy podle své chutě přisol. Podávej s tarhoňou, těstovinami, rýží nebo třeba s bramborami.

K vařenému masu můžeš přidat třeba trochu rajčat, papriky nebo kořenové zeleniny. Nic nezkazíš ani vývarem nebo rajčatovým protlakem, který se hodí k cibulovému základu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články