Lucidní snění otevírá vnitřní světy a pozitivně ovlivňuje kreativitu. Jak na něj?

DALL-E & redakce Jsme kočky
|
12. 07. 2024
|
Lucidní snění je pozoruhodné, to rozhodně. Ale i když jde jen o snahu snít, je nutné k němu přistupovat s respektem. Předejdeme tak negativním účinkům na spánek a duševní zdraví.

Lucidní snění je fascinující stav, kdy si člověk uvědomuje, že sní. Díky tomu tak může do jisté míry děj svého snu ovládat. Tenhle fenomén byl sice úplně poprvé vědecky popsán holandským psychiatrem Frederikem van Eedenem v roce 1913, ale v mnoha kulturách a tradicích se objevuje už po staletí.

Řízené nebo vědomé snění rozhodně otevírá dveře k novým možnostem sebepoznání, pozitivně ovlivňuje kreativitu a má blahodárné dopady na osobní růst. V souvislosti s lucidním sněním tak ani zdaleka nejde jen o nevšední zážitek, ale zároveň jej můžeme vnímat taky jako práci na sobě. 

Jak funguje lucidní snění?

Lucidní snění probíhá během REM fáze spánku, kdy je mozek nejaktivnější a sny jsou nejživější. V tomhle stavu dochází k zvýšené aktivitě prefrontální kůry, což je část mozku spojená s vědomím, logickým myšlením a plánováním.

Tahle zvýšená aktivita umožňuje snícímu uvědomit si, že se nachází ve snu, a následně pak spáč může tenhle sen aktivně ovládat a šít si děj na míru. Při takovém snění se kombinují prvky vědomí a nevědomí, což rozhodně můžeme považovat za pěkně hlubokou sondu do psychiky.

Sny na zavolanou

Lépe řečeno na vyvolanou. Existuje totiž několik technik, které můžou lucidní sny pomoct vyvolat. Jednou z nejběžnějších metod je tzv. reality testing neboli testování reality. Samotných způsobů, jak realitu testovat je pak velká spousta. Například se snažíme ve snu navodit stav, který v reálu není možný. Třeba setkání se zesnulou osobou, létání nebo klouzání po chodníku místo běžné chůze.

Další takovou možností je snaha přenést si do snu činnost z běžného dne. Když tak třeba budeme cíleně a vědomě přes den pořád pomrkávat po hodinkách, s největší pravděpodobností to pak uděláme i ve snu.

dalle_2024-07-01_18.17.00_-_a_dream-like_scene_depicting_lucid_dreaming._the_setting_is_slightly_surreal_with_a_realistic_touch_featuring_a_calm_dimly_lit_night_sky_filled_with.jpg

Zkoušela jsi někdy dosáhnout lucidního snění?
DALL-E & redakce Jsme kočky
Lucidní snění může být dobrý nápad, ale nesmí se to s ním přehánět.

Další účinnou technikou je MILD (mnemonic induction of lucid dreams). Tahle metoda zahrnuje opakované připomínání si před spaním, že chci mít lucidní sen. Pomocí afirmací typu „budu si pamatovat, že sním“ se zvyšuje pravděpodobnost uvědomění si snění. A někde tam už začíná i ono lehké koketování s prací na sobě.

Další vyvolávačkou je metoda WBTB (wake back to bed). Sice je trošku o počítání, ale v souvislosti s lucidními sny patří tahle metoda k hojně praktikovaným a spočívá v přerušovaném spánku. Model se dá popsat jako probuzení po 5–6 hodinách, zůstat vzhůru asi 30 minut a pak se vrátit do postele s úmyslem mít lucidní sen. Tahle technika je velmi efektivní, protože aktivuje mozek během fáze spánku, kdy jsou sny nejživější.

Poslední, ale neméně účinnou technikou je metoda zvaná DILD (dream-initiated lucid dream). Při praktikování téhle metody si člověk plně uvědomuje, že sní. To všechno samozřejmě přímo během samotného snu. Že sníme, nám ale sepne až ve chvíli, kdy se ve snu objeví nějaký neobvyklý nebo nereálný prvek

Výhody lucidního snění

Paleta výhod u takového snění je poměrně pestrá. Jednou z nich je například zvýšená kreativita a schopnost řešit problémy s větší lehkostí. Tenhle stav může být velmi užitečný pro všechny kreativní duše, které potřebují nekonečný přísun inspirace. Pro umělce, spisovatele a jiné kreativce je proto tahle výhoda obzvlášť cenná. Umožňuje totiž zkoumání kreativních nápadů a hledání řešení v nekonečně flexibilním prostředí snů.

Další významnou výhodou je schopnost zvládat a překonávat noční můry. Lucidní snění poskytuje možnost aktivně zasahovat do děje snu a měnit ho, což může výrazně snižovat úzkost spojenou s opakujícími se nočními můrami. Dlouhodobé obavy z toho, co příšerného se mi zase bude zdát a jak se zase nevyspím, působí na psychiku velmi negativně. Lidi, kteří mají se skutečnými nočními můrami dlouhodobé zkušenosti, často trpí zmíněnými úzkostmi a bývají vyčerpaní.

Třešinkou na snovém dortu je pak to, že lucidní sny můžou sloužit k procvičování dovedností, pomáhají v seberozvoji a prohlubují sebepoznání. Mnoho lidí tenhle stav využívá k prozkoumání svých vnitřních přání a obav, snažíme se prostřednictvím takového snění rozplétat různá traumata, zkoušíme získat nové zdravé návyky. To všechno pak může vést k osobnímu růstu a dochází ke zlepšení kvality života.

Na co si dát pozor

Samozřejmě, že ti lucidní snění zní jako ten nejlepší nápad, do kterého se hned teď chceš vrhnout po hlavě. Ale pozor. Navzdory spoustě výhod, které lucidní snění přináší, existují i určité nevýhody a úskalí, které by člověk neměl úplně podceňovat.

Největším strašákem je asi riziko spánkové deprivace. Třeba takové opakované probouzení v noci za účelem vyvolání lucidních snů může vést k narušení spánkového cyklu a nedostatku kvalitního spánku, což může mít hodně negativní dopad na celkové zdraví. A to pak dosahujeme úplně opačného výsledku, než který jsme zamýšleli.

Dalším potenciálním rizikem je ztráta hranice mezi snem a realitou. Někteří lidi můžou mít potíže s odlišením snů od reality, což může vést k zmatení a dezorientaci v běžném životě. A to taky asi není na seznamu přání normálního člověka.

Pokus o lucidní snění je zkouškou trpělivosti a postupně člověka zoceluje. Vyzkoušíš si ho i ty?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • czechtheworld.com/lucidni-sneni-jak-ovladat-sny/
  • cs.wikipedia.org/wiki/Lucidn%C3%AD_sn%C4%9Bn%C3%AD
  • herbalus.cz/blog/4431580-jak-na-lucidni-sneni-navod-typy-techniky-kontroverze-souvisejici-jevy
  • sleepfoundation.org/dreams/lucid-dreams
  • healthline.com/health/healthy-sleep/how-to-lucid-dream
Související články