Dršťková polévka, kterou si zamilují i největší odpírači

Bigstockphoto
|
07. 11. 2021
|
Lidi ji buď milují, nebo nesnáší. Nic mezi tím. Řeč je samozřejmě o dršťkové polévce, které bylo dříve přezdíváno „polévka nádražních restaurací“.

Dneska její základ tvoří dršťky, které jsou obvykle připravovány z uvařených předžaludků (bachor, čepec a kniha) skotu. Často ale bývají nahrazeny třeba houbami (použít můžeš třeba Jidášovo ucho nebo hlívu) nebo dalšími bezmasými ingrediencemi (třeba sójovým masem). Jak si ji připravit v její originální podobě? Máme pro tebe vymazlený recept!

Potřebovat budeš:

  • půl kila hovězích drštěk
  • 1,5 litru vývaru (buď z drštěk, nebo z hovězího masa)
  • 2 stroužky českého česneku
  • 5 kuliček celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžíci červené papriky
  • špetku drceného kmínu

bigstock-still-life-of-tomato-and-tripe-434742311.jpg

Máš ráda dršťkovku, nebo ji nemůžeš ani cítit?
Bigstockphoto
Dršťková polévka? Tak na tu můžeš mít jedině vyhraněný názor.

Jak na to?

Aby byly dršťky chuťově dobré, rozhodně je nekupuj už předvařené z obchodu, ale radši si je připrav sama doma. Nejdřív je okrájej od nepěkných částí a přidej k nim dvě lžíce soli.

Pořádně je vymyj, vlož do studené vody a 30 minut vař. Pak dršťky nakrájej na plátky asi 10x10 centimetrů. To proto, abys s nimi mohla lépe manipulovat. Plátky drštěk opět opláchni, přidej k nim další špetku soli a dej na 30 minut vařit.

Po posledním propláchnutí už vývar z drštěk nevylévej, ale přidej k němu celou cibuli, pepř, nové koření a sůl. Nech vařit nejméně tři hodiny. Jen si hlídej, aby se všechna voda z hrnce nevypařila! Nakonec vývar sceď a uchovej.

Dršťky z vývaru vyndej a nakrájej na tenké, asi pěticentimetrové proužky. Připrav si jíšku, kdy si na pánvi rozehřeješ máslo a přidáš mouku. Jíšku nech zezlátnout a před tím, než ji vypneš, přidej do ní červenou papriku s česnekem.

Jíšku pak postupně přidávej do vývaru a nech aspoň 20 minut provařit, aby z polévky nebyla cítit. Nakonec do polévky přidej dršťky, kmín a majoránku a podávej ji třeba s čerstvým chlebem.

Jak jsi na tom s dršťkovou polévkou? Miluješ ji, nebo ji nemůžeš ani cítit? Dej nám vědět v diskuzi!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články