Spojení jemných pekanových oříšků s javorovým sirupem na křehkém korpusu tě vynese to gastronebe. A možná že si na něm pochutná i ten, kdo jinak sladkému úplně neholduje. Pojď se na něj s námi podívat zblízka!
Původ pekanového koláče
Původ téhle dobroty je docela nejasný. První zmínku o něm bychom našli ve Spojených státech v roce 1886, ale tak nějak se dá tušit, že se něco na tenhle způsob peklo i předtím. Má se dokonce za to, že jeho historie může sahat až do dávných časů k domorodcům, kteří s pekany uměli šikovně nakládat.
Později se do Ameriky dostali kolonizátoři, pekanové ořechy si oblíbili a do své kuchyně je nadšeně zařadili – to během 19. století. Dneska je pekanový koláč populární pochoutkou, která neodmyslitelně patří hlavně k americkému Dni díkuvzdání i k Vánocům. Chutná ale po celý rok, a jestli ho chceš mít pořádný a poctivý, připrav si ho doma podle receptu, který pro tebe máme!
I když se pekanový koláč pojí hlavně s jižanskými státy, jako je Georgia, Alabama nebo Mississippi, populární je po celých Spojených státech a troufneme si říct, že ho milují lidi napříč celou planetou.
shutterstock_2502134567.jpg
Recept na pekanový koláč, po kterém se zapráší
Jestli právě přemýšlíš, co si upečeš na víkend ke kávě nebo pro návštěvu, ulož si tenhle recept na pekanový koláč, který ohromí!
Co potřebuješ: hotový korpus o průměru 25 cm nebo na těsto 200 g hladké mouky, 140 g másla, 40 g třtinového cukru, pár kapek kvalitního vanilkového extraktu a 2 lžíce studené vody; na náplň pak ještě 80 g třtinového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 100 g javorového sirupu, špetku soli, 200 g nasekaných a 250 g celých pekanových oříšků
Jak na to?
- Připrav si hotový korpus nebo ho upeč z uvedených ingrediencí.
- Nasekej 200 g pekanových ořechů na menší kousky, smíchej je s cukrem, moukou, vajíčky, rozpuštěným máslem, špetkou soli a javorovým sirupem.
- Tuhle náplň rovnoměrně rozprostři na korpus připravený ve formě a na ni naskládej půlky pekanových oříšků (těch nenasekaných).
- Rozehřej si troubu na 180 °C a koláč v ní pak peč 30 minut.
- Jakmile je upečeno, vyndej koláč z trouby, ale nech ho do vychladnutí ve formě.
- Po vychladnutí můžeš koláč ještě lehce potřít javorovým sirupem. Dodá mu na sladkosti a lesku.
A je hotovo! Upéct pekanový koláč, to není žádná věda, výsledek je ale famózní. Pustíš se do toho?
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- georgiapecantrees.com/history-pecan-pie
- kuchynelidlu.cz/recept/pekanovy-orechovy-kolac
- catandcook.cz/pekanovy-kolac-pecan-pie