Tradiční velikonoční beránek, který nepopraská: potřebuje čas a třené těsto

Shuttestock
|
26. 03. 2024
|
Není na světě beránek ten, který se zavděčí lidem všem. To je jasné. Někdo si jede tvarohového, někdo kefírového. Třená klasika ale holt byla, je a bude osvědčená topka.

A můžeme v kuchyni klidně experimentovat Velikonoce co Velikonoce, zkoušet nejrůznější druhy těst a zdobení, běhat za úplňku nahaté po paloučcích a sbírat jako přísadu první kapky ranní rosy, jen aby proboha zase nepopraskal, ale tradice nás nakonec vždycky položí na lopatky a k milému beránkovi z třeného těsta se v drtivé většině případů vracíme. Důvod je prostý. Poctivý beránek z třeného těsta se nedá zkazit. Když tedy dodržíme ten správný postup a nešidíme ho na čase…

Proč se na Velikonoce peče beránek

Nadýchaný beránek není jen jedlá dekorace, která si trůní uprostřed velikonočního stolu mezi malovanými vajíčky. Není ani jen tak obyčejnou mlskou, kolem které krouží natěšení členové rodiny, kteří sice zdvořilostně pochválí beránkovo vzezření, ale pak mu s chutí ukousnou hlavu.

Velikonoční beránek má dlouhou historii v křesťanství a představuje oběť Ježíše Krista. Čili ano, sousloví obětní beránek skutečně nevzniklo čirou náhodou, ale pojí se právě s těmihle svátky, které nás co nevidět čekají.

Kdy péct velikonočního beránka

Doba, která je pro upečení beránka ideální, se liší podle toho, z jakého těsta tenhle symbol Velikonoc pečeme. Pokud při přípravě používáme kypřicí prášek, musíme s pečením počkat na úplně tu nejposlednější chvíli. Taková noc z neděle na pondělí je v takovém případě nejlepším časem. Protože má ale asi jen málokdo chuť a čas tancovat po kuchyni s bábovkovým těstem ve tři hodiny ráno, přichází do úvahy samotná neděle.

Začneš-li s beránkem, který není z třeného těsta, dřív, na Velikonoční pondělí už s ním skoro můžeš zatloukat hřebíky. Jestli ale vsadíš na poctivé růčo turbo třené těsto, můžeš se do beránka pustit už o Bílé sobotě.

Pestrá paleta druhů

Tolik, kolik je na světě lidí, tolik je nejen povah, ale snad taky druhů velikonočních beránků. Nebo aspoň takový pocit člověk získá, když projíždí různé „pečicí diskuze“, kulinářská fóra i odbornější prameny. Je až k nevíře, z čeho všeho si můžeme milého beránka uplácat. Patříš-li tak k experimentátorům a novoty ti nejsou cizí, nechť jsou ti následující body brzkou inspirací, protože beránek může být:

  • makový
  • tvarohový
  • piškotový
  • mandlový
  • s marcipánem
  • ořechový
  • s pomerančovou kůrou a pistáciemi
  • malinový
  • karamelový
  • skořicový
  • kefírový
  • mrkvový
  • čokoládový
  • jablečný
  • s meruňkovou marmeládou
  • šlehačkový
  • kávový
  • pečený ve formě i pečený bez formy

Kdybychom měly pokračovat, budeme tu do Velikonoc. Tedy, do těch příštích. Druhů beránků je opravdu nespočet, a byť jsou těsta v základu povětšinou stejná, nejčastěji piškotová nebo šlehačková, výsledek se přece jen liší podle toho, jaké přísady přidáme.

shutterstock_2136630809.jpg

Letos už ti velikonoční beránek nepopraská.
Shutterstock
Beránek se dá upéct na milión způsobů. Důležité je dodržet postup a načasování!

Echt tradiční recept

Tradiční velikonoční beránek se někde dědí z generace na generaci, v jiných rodinách zase naopak vznikají nové pokusy, které se dědictvím možná teprve stanou. My pro tebe dnes jeden takový zděděný recept máme a věř, že rodinka tě za něj bude na rukou nosit.

Co potřebuješ: 120 g másla, 210 g cukru krupice, celý vanilkový cukr, špetku soli, 3 vejce, 180 g polohrubé mouky, 75 g mletých vlašských ořechů a 90 ml mléka; na vymazání ještě 2 lžíce másla a 3 lžíce hrubé mouky nebo strouhanky

Jak na to?

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 150 °C.
  • Teď vymažeme beránkovou formu máslem, které má pokojovou teplotu. U mazání nejedeme stylem hrc frc, ale fakt si dáme záležet na tom, aby byl vymazaný každičký kousek formy. Pokud tenhle krok odflákneme, máme krásně nakročeno k tomu, že bude beránek při vyklepávání z formy drolit a lámat.
  • Totéž platí pro vysypání moukou, které přichází na řadu právě teď.
  • A můžeme se dát do těsta. Jeho přípravu odstartujeme tím, že máslo, sůl a polovinu cukru plus vanilkový cukr šleháme v robotu 10 minut. Vznikne nám krásně světlá, nadýchaná pěna.
  • Postupně přidáváme žloutky a necháme je společně s pěnou míchat zhruba 3 minutky.
  • Teď smícháme ořechy a mouku.
  • Bílky vyšleháme se zbytkem cukru do hustého sněhu.  
  • Postupně vmícháme do směsi s máslem mouku a ořechy. Pěkně na střídačku.
  • Na závěr do směsky přidáme sníh z bílků a všechno promícháme metličkou.
  • Nalijeme do formy, zarovnáme a pečeme hodinku. Kdo má obavy nebo špatné zkušenosti s troubou, číhá beránka už po uplynutí 45 minut.
  • Když je beránek upečený, necháme ho ve formě ještě 3 minuty odpočívat.
  • Až pak ho překlopíme na talíř a opatrně se zbavíme formy.
  • Beránka necháme ležet 10 minut na zádech minut a až pak ho postavíme.

Celé snažení zakončíme třeba posypáním moučkovým cukrem a s pocitem hrdosti se můžeme vrátit k velikonočnímu (ú)klidu.

Aby beránek nepraskal

Pár fíglů, jak na to, aby beránek nepopraskal, už jsme ti věnovaly. Řeč byla o třeném těstě, které nejenže vydrží nejdéle čerstvé a s každým dalším dnem je lepší a lepší, ale díky absenci kypřidla se na povrchu beránka utvoří maximálně maličké bublinky a ne průrvy jak po zemětřesení v Chile.  Musíš ale tak jako tak ctít pár pravidel.

  • Opravdu velký pozor si dej na vymazání a vysypání formy.
  • Beránka peč pozvolna a dej mu čas.
  • Nesnaž se ho na talíři postavit fofrem, ale znovu si dej na čas. Horké těsto je křehounké a potřebuje chladnutím trochu zpevnit.
  • Na talíři tu němou tvář ale zase nenechávej ležet ani příliš dlouho. Beránek se přilepí k povrchu a je po legraci.
  • Dodržuj časy, které jsou pro vymíchání těsta potřebné, a nesnaž se nic urychlit.
  • Zvol dostatečně velkou formu.

A když všechno tohle dodržíš, dílo se podaří. Zkrátka čiň (třenému) těstu dobře, nepopraskaným beránkem se ti odmění.

Kočičí tipy, jak ho ozdobit

Estetická stránka velikonočního stvoření už je pak čistě na preferencích každého z nás. Nejčastěji bývá politý tmavou nebo bílou čokoládou a citrónová poleva je taky zajetou klasikou. Máme ale i další možnosti.

  • Beránka zmíněnou čokoládou klidně potáhnout můžeme, ale navíc ho ozvláštníme kandovaným ovocem.
  • Beránka můžeme pomazat krémem a celého ho pak zasypat sekanými mandlemi.
  • Barevné výzdoby docílíme pomocí ovoce, které si nakrájíme na kousky a kolem beránka naskládáme.
  • Můžeme použít taky jedlé kvítky nebo třpytky.
  • Různými způsoby si můžeme vyhrát s čokoládovými pilinkami a čokoládovými lístky.
  • Beránek pro mrňouse může být zasypaný barevnými bonbóny.
  • Polevy si můžeme barevně vyšperkovat díky potravinářským barvivům.

Už máš jasno v tom, kdy letos začneš beránka připravovat a jakou bude mít podobu?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • Abeceda Velikonoc, Valburga Vavřinová, 2023
  • ireceptar.cz/vareni-a-recepty/velikonocni-beranek-30000317.html
  • receptypanicuby.cz/sladkosti/velikonocni-beranek/
  • klasicke-recepty.cz/velikonocni-beranek/
Související články