
Pisto (někdy též označované jako pisto manchego nebo jen manchego) je lehký španělský pokrm z regionu La Mancha, který můžeš jíst nejen jako studený předkrm, ale taky jako hlavní chod nebo přílohu. Lehké zeleninové jídlo tě svými chutěmi vystřelí do nebe. A dáme ruku do ohně za to, že si ho zamilují taky masožravci.
Historie a varianty pista
Pisto není žádná novinka, jeho původ mají údajně na svědomí už Maurové, kteří toho ve Španělsku dost ovlivnili (kromě jídla třeba i architekturu). Podle všeho tenhle pokrm vychází z jídla al-buraniya, které se servírovali na svatbě maurské princezny Būrān.
Pisto není jen jedno. Existuje spousta regionálních variant. Základem bývá směs cibule, rajčat a papriky. Někde se pak přidává lilek, jinde cuketa, lišit se může i použitá směs koření, takže je výsledek jemnější, nebo naopak pikantnější.
shutterstock_1769773181.jpg

Pisto manchego: recept na zeleninovou nálož
Příprava tohohle španělského pokrmu je nesmírně jednoduchá a zvládnou ji proto i naprostí začátečníci. Navíc jde v podstatě o jídlo z jednoho hrnce, které připravíš během několika mála chvilek pro celou rodinu na několik dnů. Jak na to? Tady je náš odzkoušený redakční recept!
Co potřebuješ: větší lilek, větší cuketu, 2 velké cibule, rajčatovou passatu, 4 velká rajčata (klidně je můžeš namixovat s cherry rajčátky), 3 stroužky česneku, snítku hladkolisté petrželky, chilli vločky, žlutou nebo červenou papriku, špetku cukru, olivový olej, koření na paellu (česnek, uzená paprika, kurkuma, petržel, pepř, tymián, šafrán), sůl a čerstvě mletý pepř
Jak na to?
- Jako první si předehřej troubu na zhruba 170 °C.
- Připrav si plech, který vyložíš pečicím papírem. Lilek a cuketu si omyj a nakrájej na malé kostičky. Ty rozprostři na pečicí papír (nevadí, když se budou překrývat) a důkladně je zakápni olivovým olejem.
- Posypej kořením na paellu, solí a čerstvě mletým pepřem.
- Nech péct zhruba 20–30 minut.
- Mezitím si v rendlíku rozehřej olivový olej, na kterém zpěníš dvě na malé kostky nakrájené cibule a tři stroužky česneku.
- Do misky si nakrájej na malé kostičky papriku a rajčata.
- Hladkolistou petrželku omyj, nasekej nadrobno a odlož bokem.
- Jakmile se cuketa s lilkem rozvoní, přesuň obsah plechu do hrnce k orestované cibuli. Přidej rajčatovou passatu, trošku cukru a na kousky nakrájenou papriku společně s rajčátky.
- Všechno důkladně promíchej a nech zhruba 5 minut provařit, ať se chutě propojí.
- Na závěr přidej trochu čerstvého pepře, chilli a hladkolistou petržel.
Pisto servíruj jako studený nebo teplý předkrm, přílohu k masu nebo lehké hlavní jídlo, které příjemně zahřeje a zasytí. Přidat můžeš taky bulgur s restovanou cibulkou a koriandrem nebo rýži, kterou povaříš s cibulí a špetkou kari koření.
Pokud se bojíš, že tě samotná zelenina nezasytí, můžeš hotové pisto servírovat s volským okem nebo zastřeným vejcem. V takovém případě ale už samozřejmě nepůjde o jídlo vhodné pro vegany.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- en.wikipedia.org/wiki/Pisto
- spanishrecipesbynuria.com/category/traditional-spanish-recipes
- bbcgoodfood.com/recipes/collection/spanish-recipes
- tastingtable.com/1030242/pisto-the-spanish-vegetable-stew-with-ancient-origins