Veganské pisto manchego je skoro jako naše lečo. Španělskou dobrotu navíc připravíš ze zbytků

Shutterstock
|
10. 04. 2025
|
Potřebuješ po dlouhé zimě odlehčit svůj jídelníček? Máme pro tebe luxusní španělský recept plný grilované zeleniny, čerstvých rajčat a špetky chilli.

Pisto (někdy též označované jako pisto manchego nebo jen manchego) je lehký španělský pokrm z regionu La Mancha, který můžeš jíst nejen jako studený předkrm, ale taky jako hlavní chod nebo přílohu. Lehké zeleninové jídlo tě svými chutěmi vystřelí do nebe. A dáme ruku do ohně za to, že si ho zamilují taky masožravci.

Historie a varianty pista

Pisto není žádná novinka, jeho původ mají údajně na svědomí už Maurové, kteří toho ve Španělsku dost ovlivnili (kromě jídla třeba i architekturu). Podle všeho tenhle pokrm vychází z jídla al-buraniya, které se servírovali na svatbě maurské princezny Būrān.

Pisto není jen jedno. Existuje spousta regionálních variant. Základem bývá směs cibule, rajčat a papriky. Někde se pak přidává lilek, jinde cuketa, lišit se může i použitá směs koření, takže je výsledek jemnější, nebo naopak pikantnější.

shutterstock_1769773181.jpg

Pisto není žádná novinka. Ve Španělsku vzniklo už díky Maurům.
Shutterstock
Pisto může připomínat naše lečo. Cizokrajný nádech mu dodáš směsí koření.

Pisto manchego: recept na zeleninovou nálož

Příprava tohohle španělského pokrmu je nesmírně jednoduchá a zvládnou ji proto i naprostí začátečníci. Navíc jde v podstatě o jídlo z jednoho hrnce, které připravíš během několika mála chvilek pro celou rodinu na několik dnů. Jak na to? Tady je náš odzkoušený redakční recept!

Co potřebuješ: větší lilek, větší cuketu, 2 velké cibule, rajčatovou passatu, 4 velká rajčata (klidně je můžeš namixovat s cherry rajčátky), 3 stroužky česneku, snítku hladkolisté petrželky, chilli vločky, žlutou nebo červenou papriku, špetku cukru, olivový olej, koření na paellu (česnek, uzená paprika, kurkuma, petržel, pepř, tymián, šafrán), sůl a čerstvě mletý pepř

Jak na to?

  • Jako první si předehřej troubu na zhruba 170 °C.
  • Připrav si plech, který vyložíš pečicím papírem. Lilek a cuketu si omyj a nakrájej na malé kostičky. Ty rozprostři na pečicí papír (nevadí, když se budou překrývat) a důkladně je zakápni olivovým olejem.
  • Posypej kořením na paellu, solí a čerstvě mletým pepřem.
  • Nech péct zhruba 20–30 minut.
  • Mezitím si v rendlíku rozehřej olivový olej, na kterém zpěníš dvě na malé kostky nakrájené cibule a tři stroužky česneku.
  • Do misky si nakrájej na malé kostičky papriku a rajčata.
  • Hladkolistou petrželku omyj, nasekej nadrobno a odlož bokem.
  • Jakmile se cuketa s lilkem rozvoní, přesuň obsah plechu do hrnce k orestované cibuli. Přidej rajčatovou passatu, trošku cukru a na kousky nakrájenou papriku společně s rajčátky.
  • Všechno důkladně promíchej a nech zhruba 5 minut provařit, ať se chutě propojí.
  • Na závěr přidej trochu čerstvého pepře, chilli a hladkolistou petržel.

Pisto servíruj jako studený nebo teplý předkrm, přílohu k masu nebo lehké hlavní jídlo, které příjemně zahřeje a zasytí. Přidat můžeš taky bulgur s restovanou cibulkou a koriandrem nebo rýži, kterou povaříš s cibulí a špetkou kari koření.

Pokud se bojíš, že tě samotná zelenina nezasytí, můžeš hotové pisto servírovat s volským okem nebo zastřeným vejcem. V takovém případě ale už samozřejmě nepůjde o jídlo vhodné pro vegany.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Pisto
  • spanishrecipesbynuria.com/category/traditional-spanish-recipes
  • bbcgoodfood.com/recipes/collection/spanish-recipes
  • tastingtable.com/1030242/pisto-the-spanish-vegetable-stew-with-ancient-origins
Související články