
Tuhle italskou dobrotu připravíš během několika mála minut ze zbytků, které máš v lednici a ve spíži. A to i za předpokladu, že ti vařečka neříká paní a běžně připálíš i vodu na čaj.
Kde se vzaly, tu se vzaly…
V jednoduchosti je síla. A když potřebuješ rychle zaplácnout žaludek něčím teplým, a ještě k tomu chutným, jsou těstoviny jasnou volbou. Ostatně Italové to vědí moc dobře. Jinak by přece nevymysleli dobrotu jménem aglio e olio!
Na přípravu tohohle receptu potřebuješ jen několik surovin a pár minutek volného času. Pokud by ti základní recept přišel maličko suchý a chtěla bys ho něčím ozvláštnit, klidně sáhni po čerstvých rajčatech, troše bazalky nebo čerstvých chilli papričkách.
To samozřejmě za předpokladu, že pikantním těstovinám holduješ. V opačném případě si je připrav v jejich „panenské“ variantě bez pálivých papriček.
Odkud se vlastně tenhle pokrm vzal? Původně šlo o jídlo chudých obyvatel Neapole, kteří si nemohli dovolit variantu špaget se škeblemi jako bohatí měšťani. Zatímco v původním receptu je použitý pouze česnek s olivovým olejem, moderní varianty (spaghetti aglio olio e peperoncini) připouštějí i chilli.
Dneska je tenhle recept dokonce mnohem slavnější než jeho „škeblový“ předchůdce. Jak si ho připravit?
shutterstock_2314889083.jpg

Spaghetti aglio olio: recept na snadnou dobrotu
A teď už k samotnému receptu. Ničeho se neobávej, vmžiku vykouzlíš lahůdku, po které se strávníci olíznou.
Co potřebuješ: 2 lžíce olivového oleje, 1–2 stroužky voňavého česneku, špagety
Jak na to?
- Špagety si uvař podle návodu. Musí být al dente, tedy na skus.
- Zatím si v menším rendlíku zahřej olivový olej (nepřepal ho, není primárně určený ke smažení) a přidej k němu na plátky nakrájený česnek.
- Pokud se ti nechce česnek krájet ručně, klidně ho nastrouhej na hrubém struhadle. Půl stroužku si nech bokem. Přidáš ho do těstovin, jakmile je stáhneš z plotny.
- Jakmile se česnek rozvoní (nespal ho, zhořknul by), přidej k němu okapané špagety.
- Všechno důkladně promíchej a po vypnutí přidej zbytek česneku nastrouhaného na jemném struhadle.
Pokud máš po ruce čerstvou hladkolistou petrželku, můžeš ji orestovat společně s česnekem. Milovníci chilli nechť s tímhle kořením nešetří. A pokud si chceš opravdu královsky pochutnat, posypej hotové špagety strouhaným parmazánem nebo sýrem pecorino.
Jen pozor, ať tě při téhle neřesti nevidí nějaký ten Ital. V původním receptu se totiž sýr neobjevuje!
Použité zdroje:
- loveandlemons.com/spaghetti-aglio-e-olio
- sundaypasta.com/italian-food/about-spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino
- the-pasta-project.com/pasta-aglio-olio-peperoncino-alla-borbonica