Jak se zbavit zlozvyků? Známe pět triků, díky nimž s nimi rychle zatočíš

Shutterstock
|
01. 12. 2023
|
Kouření, kousání nehtů nebo závislost na sociálních sítích. Každý má nějaký zlozvyk, kterého se chce zbavit, ale nejde mu to. Jestli tě taky nějaké štvou, zkus naše tipy.

Konec roku se nezadržitelně blíží a s ním i Vánoce a oslavy Nového roku. Kromě prskavek a ohňostrojů k němu odmyslitelně patří i novoroční předsevzetí. Přelom roku se zdá být tím pravým milníkem pro skoncování s otravným kousáním nehtů, závislosti na sladkém nebo jiných nechtěných návyků. Pro zatočení se zlozvykem ale nemusíš čekat na to, až hodiny v poslední den roku odbijí půlnoc. Pokud chceš, můžeš se zbavit jakéhokoliv zlozvyku, jen musíš mít čas a trpělivost.

Boj s potěšením a vlastní hlavou

Proč vůbec máš zlozvyky, i když víš, že ti ubližují? Při návycích mozek převezme mentální autopilot, který automatickou a opakovanou činnost dělá bez přemýšlení. Škodlivý návyk vzniká i tím, že příjemná událost působí na mozkové „centrum odměn“, spustí uvolňování dopaminu, a díky tomu je chceš stále dokola opakovat.

Tímhle způsobem se lidi dostanou až k přejídání, nebezpečné závislosti na alkoholu nebo nutkavému prohlížení sociálních sítí. Zvyky založené na potěšení je taky o dost těžší prolomit. Vyhýbání se změně mozek chápe jako přežití a dává nám dočasnou odměnu, za kterou se tak rádi vracíme.

shutterstock_176089463.jpg

Na začátku si musíš uvědomit, proč si svůj zlozvyk vlastně uchováváš.
Shutterstock
Kouření, pití alkoholu nebo přejídání. Se vším se dá skoncovat, jen vědět, jak na to.

Dané části mozku takhle pracují proti nám, když se snažíme překonat špatné návyky. Odborníci jsou ale toho názoru, že zlozvyky jde i přesto pokořit. Bude to chtít občas trochu bojovat se svou vlastní hlavou. Začít můžeš uvědoměním, jakých zlozvyků se chceš zbavit a hlavně proč se jich chceš zbavit. Zjištění důvodu ti dá silnější motivaci a bude ti berličkou v horších časech. Potom se můžeš vrhnout na vypracování strategie, jak jim čelit.

Pět praktických tipů, jak skoncovat se zlozvyky

Co by to bylo za rady bez praktických tipů a triků? Tady jsou ty, které ti můžou pomoct překonat sebe samotnou:

  • Vyhýbej se místům, které ke zlozvykům nabádají. Nechoď na místa, která máš spojená s kouřením. Pokud po cestě z práce míjíš kavárnu, ve které si kupuješ koblihy, zkus jinou cestu. A pokud se lákavé situaci nemůžeš vyhnout, připrav se na ni psychicky. Dopředu si naplánuj, jak ji zvládneš.
  • Nahraď nezdravé návyky těmi zdravými. Zkus cvičení, meditaci nebo oblíbený koníček. Místo dortu si dej mandle a místo zmrzliny mražený jogurt. Alternativní návyky můžou působit proti nutkání zopakovat špatné chování. Díky nové zálibě posiluješ zdravou alternativu a potlačíš tu nechtěnou.
  • Odměňuj se za malé krůčky. Když dosáhneš klidně i malého cíle, dej si zdravou odměnu. Vyhni se přístupu „všechno, nebo nic“, i malé kroky se v tomhle těžkém procesu počítají.
  • Nechávej si poznámky. Používání samolepek, lepicích papírků nebo jiných vizuálních připomínek všude tam, kde dochází ke zlozvykům, ti pomůže si danou činnost brzo rozmyslet. Vzkazy sama sobě můžeš nechávat třeba na ledničce nebo u stolu, kde jíš.
  • Připrav se na možné nezdary. Zkus se psychicky připravit na uklouznutí, aby ses pak necítila provinile. Když k nějakému přešlapu dojde, zkus se z něj poučit, přemýšlet nad tím, co k nezdaru vedlo a jestli by ti změna přístupu nepomohla k udržení se na správné cestě. 

Samy sobě jsme často největšími kritiky. Zkus se zamyslet nad tím, jak bys reagovala na přítele, který by ti řekl, že snědl sáček chipsů a to mu zničilo celé snažení se o zdravý jídelníček. Laskavý přístup ke kamarádovi zkus aplikovat i na sebe. Pomoct ti může i fakt, že cílem není úplně odstranit starý návyk (to stejně nejde), ale posílit nový tak, abys na starý neměla ani pomyšlení. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články