Vejce jsou úžasná potravina. Jsou zdrojem bílkovin, kterých má většina z nás v jídelníčku nedostatek, a navíc mýtus, že zvyšují hladinu cholesterolu, je dávno vyvrácený (leda bys jich snědla třicet denně, o tom už by se dalo polemizovat). Ve vyvážené stravě mají opodstatněné zastoupení. Jestli si na nich chceš pochutnat zase trochu jinak, zkus tyhle recepty.
Muffiny se slaninou a sýrem
Co potřebuješ: 4 vejce, 4 plátky slaniny, 100 g čedaru (nebo sýra, kterému dáš přednost), 100 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř na dochucení, bylinky podle chuti
Jak na to?
- Odděl žloutky od bílků, z těch pak vyšlehej tuhý sníh.
- Žloutky smíchej se smetanou, osol a přidej čedar.
- Slaninu nakrájej na malé kousky a přidej ke směsi se žloutky.
- Pak ke směsi přimíchej sníh.
- Vlij směs do tvarovaného plechu, pokud nemáš košíčky, vymaž formičky máslem.
- Peč v předehřáté troubě na 180 °C, dokud vejce neztuhnou.
- Můžeš podávat samotné, se zeleninou i s pečivem.
bigstock-homemade-healthy-breakfast-egg-165956219.jpg
Muffiny s mozzarellou, rajčátky a špenátem
Postup u další muffinů bude podobný, jen budeš přidávat jiné ingredience. Pokud nechceš, nemusíš šlehat sníh, „těsto“ můžeš vytvořit jednoduchým smícháním všech ingrediencí.
Co potřebuješ: 10 vajec, lžičku soli, špetku pepře, 400 g cherry rajčátek, 150 g čerstvého špenátu, 250 g nastrouhané mozzarelly
Muffiny se sýrem a olivami
Co potřebuješ: 3 vejce, špetku soli a pepře, 100 g kvalitní šunky, cibuli, lžíci oleje, 100 g sýru podle chuti (ale měl by být kvalitnější), balení oliv
Jak na to:
- Jedinou výjimkou je při přípravě těchto muffinů cibule, kterou se vyplatí nakrájet a nechat na pánvičce zesklovatět. Jinak můžeš postupovat stejně jako u předchozích receptů.
Máš svůj oblíbený recept na vaječné muffiny? Napiš nám ho do diskuze pod článkem!