Slané palačinky 5x jinak: chutnají se špenátem, ale i s lososem nebo červenou řepou

Shutterstock
|
16. 02. 2025
|
Palačinky. Jednoduché, ale tak vděčné. Zapomeň tentokrát na džem a šlehačku a vydej se s námi na slané palačinky, které si zamiluješ!

Palačinky patří k těm báječně vděčným pokrmům, stejně jako třeba lívance nebo muffiny. Stačí udělat základ a zbytek už doladíš podle toho, na co máš zrovna chuť. Kromě sladkých palačinek se tak klidně můžeš připravit i ty naslano, které předčí i svíčkovou od babičky.

Historie palačinek

Placek z mouky a vajec bylo v historii nepočítaně. Patří k těm nejstarším pokrmům vůbec, jejich „objev“ se datuje do období až 8 000 let př. n. l. Ty, které známe my, se ale na naše území „dostaly“ až v 17. století z Uherska, a to ještě podle původního francouzského receptu na crêpes. Tohle jídlo zaujalo kuchaře Palacciniho natolik, že ho musel taky zkusit.

Jenže původní placka jen tak přelitá koňakem a posypaná cukrem mu přišla příliš jednoduchá a fádní. Proto ji zesílil a namazal na ni džem, sroloval ji a dozdobil šlehačkou a ovocem. Tahle dobrůtka se ujala natolik, že přežila staletí a název (jak už možná tušíš) nese právě pro tomhle osvíceném kuchaři.

Slané palačinky: recept na 5 způsobů, jak si pochutnat

Se slanými ingrediencemi se v kombinaci s palačinkami dá neuvěřitelně kouzlit. U nás se můžeš inspirovat, ale klidně popusť uzdu fantazii a experimentuj po svém. Mimochodem – palačinky se taky dají zapéct a pak to taky stojí za to!

Slané palačinky se špenátem

Palačinky a špenát, to je klasika, která neomrzí a neurazí. Se špenátem taky snadno pokryješ aspoň část doporučeného denního příjmu zeleniny, tak s chutí do toho.

Co potřebuješ: palačinky, 200 g mraženého listového špenátu, 2 stroužky česneku (nebo podle chuti), kelímek ricotty, sůl a pepř

Jak na to?

  • Pokud už máš hotové palačinky, rozmraz si špenát.
  • Vymačkej z něj všechnu vodu, ať se palačinky nerozmáčí.
  • Ricottu smíchej se solí, s pepřem a prolisovaným česnekem.
  • Do ricotty pak vmíchej špenát.
  • Touhle směsí potři palačinky a zaroluj je. Hotovo!

Slané palačinky s kuřecím masem a nivou

Pokud miluješ chuťové spojení kuřecího masa a tučné nivy, neváhej a zkombinuj ji taky s palačinkami.

Co potřebuješ: palačinky, 4 vejce, 150 g nivy, 500 g kuřecího masa, mrkev, půlku brokolice, 200 g kysané smetany, olej a pepř

Jak na to?

  • Mrkev a brokolici pořádně očisti a nakrájej na drobné kousky.
  • Mrkev dej na chvilku povařit do osolené vody a pak přidej brokolici, aby se spařila.
  • Pak zeleninu sceď a nech okapat, ať nemáš v jídle zbytečnou vodu.
  • Nadrobno si nakrájej taky maso a nivu nastrouhej nahrubo.
  • Maso, zeleninu a dvě třetiny nivy smíchej v misce s kysanou smetanou, můžeš přidat pepř. Pozor na sůl, niva je slaná dost!
  • Na hotové palačinky rozděl připravenou náplň, sroluj je a dej je do olejem vymazané formy.
  • Rozšlehej 4 vejce, vmíchej do nich zbytek nivy a touhle směsí palačinky přelij.
  • Rozehřej si troubu na 170 °C a palačinky v ní peč zhruba 30 minut, může to trvat i trochu déle.

Slané palačinky se šunkou a sýrem

Sýr a šunka, to je dvojka, která chutná za každých okolností. Teda pokud zrovna nejsi vegetariánka nebo veganka…

Co potřebuješ: palačinky, 100 g kvalitní šunky, 250 g goudy, sůl, pepř, pórek a bazalku (nemusí být)

Jak na to?

  • Pokud máš hotové palačinky, nejspíš si vystačíš s tím, že ještě na teplé naskládáš šunku a sýr, osolíš, opepříš a ozdobíš bazalkou.
  • Pokud palačinky ještě nemáš, při jejich přípravě vmíchej do těsta nakrájenou šunku, pórek a bazalku (všechno nadrobno).
  • Hotové palačinky už jen posypeš sýrem, který se na nich pěkně rozteče, a sroluješ. Hotovo!

shutterstock_251176072.jpg

Palačinky si můžeš připravit třeba se šunkou a sýrem. Je to jedna z mnoha možností.
Shutterstock
Palačinky se šunkou a sýrem jsou extrémně jednoduché, a přitom tak dobré!

Slané palačinky s lososem a ricottou

Tohle je ale extra třída! Pokud máš ráda ryby, konkrétně uzeného lososa, tenhle recept si určitě zopakuješ. A dostaneš do sebe prospěšné omega-3 mastné kyseliny!

Co potřebuješ: palačinky, 100 g uzeného lososa, hrst čerstvého kopru, 250 g ricotty a pepř

Jak na to?

  • Smíchej ricottu s koprem a čerstvě namletým černým pepřem.
  • Každou palačinku namaž touhle směsí a dej na ni plátek lososa.
  • Zaroluj palačinky a můžeš podávat!

shutterstock_2147045643.jpg

Z lososa načerpáš potřebné omega-3 mastné kyseliny.
Shutterstock
Zasytí a ještě prospějí zdraví. Dej si palačinky s ricottou a lososem!

Slané palačinky s červenou řepou a kozím sýrem

Kombinaci červené řepy a kozího sýra si buď zamiluješ, nebo ji do sebe podruhé už nevpravíš. Pokud s ní tvoje chuťové buňky mají dobré zkušenosti, hoď obojí na palačinky!

Co potřebuješ: palačinky, 180 g červené řepy (uvařené), lžíci olivového oleje, lžičku citrónové šťávy, lžičku medu, 100 g kozího sýra, lžičku sušeného tymiánu

Jak na to?

  • Připrav si palačinky.
  • V misce smíchej med s olivovým olejem a citrónovou šťávou.
  • K tomu si přidej na drobné nudličky nakrájenou řepu a promíchej.
  • Do směsi můžeš přimíchat i tymián.
  • Nakrájej si nadrobno kozí sýr.
  • Na každou palačinku dej trošku připravené směsi, posypej kozím sýrem a zaroluj.

Všechny tyhle recepty jsou jednoduché, a přesto z nich je ve výsledku famózní bašta. Zkusíš je?

Autor článku: redakce

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Související články