Pampeliška, tedy smetánka lékařská, je úžasná léčivka. „Vytřískej“ z ní, co se dá – tělo ti za to bude vděčné. Co dokáže?
- podporuje trávení
- pomáhá rozpouštět žlučníkové kameny
- harmonizuje hladinu cukru v krvi
- podporuje funkci jater
- pomáhá s ekzémem, akné a bradavicemi
- omezuje pálení žáhy
- prospívá vlasům
- zbavuje nadbytečného zavodnění
- je nabitá antioxidanty (prevence předčasného stárnutí buněk a šíření rakovinného bujení)
A to určitě není všechno. Zpracovat si pampelišky do zásoby nebo je hned zužitkovat tak vůbec není na škodu. Užívat se dají jak vnitřně, tak zevně. Využít se dají květy, listy i kořeny.
Ale pozor, konzumace pampelišek má svá omezení. Například listům a kořenům by se měly vyhýbat těhotné ženy, stejně jako lidi se žaludečními kameny nebo obstrukcí žlučovodů. Opatrní by při jejich konzumaci měli být všichni, které trápí žaludeční nebo dvanácterníkové vředy.
5 receptů a způsobů, jak zpracovat pampelišky
Co s pampeliškami? Ledacos! Jak už padlo v úvodu, dá se s nimi kouzlit tak, že z toho sama budeš překvapená. Máme pro tebe 5 tipů, ale fantazii se meze nekladou, takže s nimi můžeš naložit, jak chceš!
Pampeliškový med
Tradiční včelí med to nikdy nebude, ale od věci taky není. Pampeliškový med ti bodne hlavně v zimě do čaje, v létě s ním zase můžeš dosladit domácí limonády.
Co potřebuješ (na 1 litr medu): 1 l vody, citrón, pomeranč, 1 kg cukru a 250 pampeliškových květů
Jak na to?
- Květy dej do hrnce a zalij je litrem vody.
- Citrón nakrájej na kolečka. Pomeranč oloupej a nakrájej na kousky. Pak obojí přidej do vody s pampeliškami.
- Přiveď vodu k varu a potom směs vař 20 minut.
- Pak ji odstav a nech ji přes noc odstát.
- Druhý den směs sceď přes síto do hrnce.
- K takhle získané tekutině přisyp cukr a vař ji, dokud nezhoustne. Občas ji promíchej.
- Jakmile je med hustší, stáhni ho z plamene a hned nalij do skleniček. V těch ještě zhoustne, mysli na to.
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup se dá jednoduše připravit i bez vaření. Pak s ním, stejně jako s pampeliškovým medem, můžeš dochutit limonádu, dezerty a klidně i čaj.
Co potřebuješ: 50 pampeliškových květů, 200 g cukru, 1 dcl vody
Jak na to?
- Květy natrhej na menší kousky a nech je hodinu rozložené na utěrce, aby měli šanci vylézt broučci.
- Pak je den do sklenice, vsyp k nim cukr, obojí promíchej a nech cukr 48 hodin působit. Čas od času nádobu otoč.
- Po 2 dnech přilij decilitr vody a dej směs ještě na jeden den do lednice.
- Vzniklý sirup přeceď a přelij do zavírací skleničky. Uchovávej ho v ledničce.
Pampeliškový salát
Z pampeliškových listů si můžeš levně připravit skvostný a zdravý salát!
Co potřebuješ: 4 vejce, čisté pampeliškové listy, pažitku; na dresink pak ještě lžíci vinného octa, pepř, sůl, 3 lžíce olivového oleje, trošku cukru a lžičku dijonské hořčice
Jak na to?
- Nasbírané listy omyj a osuš. Dej je do mísy.
- Připrav si dresink – vyšlehej suroviny do hladké emulze. Pak ho přilij k listům a promíchej.
- Rozděl salát na talíře a přidej navrch čtvrtky vajíček a posypej ho nasekanou pažitkou.
- Podle chuti salát ještě dosol.
shutterstock_2144448755.jpg
Pampeliškové pesto
Pokud máš ráda pesta, můžeš si to další připravit z pampeliškových listů! Pak si ho dopřej jako kterékoli jiné.
Co potřebuješ: 2 šálky čerstvých pampeliškových listů, 2 stroužky česneku, 12 lístků bazalky, ½ šálku olivového oleje, ½ šálku opražených piniových oříšků, mandlí, vlašských oříšků nebo lískových oříšků, ½ šálku strouhaného parmazánu, sůl, pepř a trošku citrónové šťávy
Jak na to?
- Pampeliškové listy omyj a osuš. Pak je lehce rozmixuj.
- Přidej bazalku, vybrané oříšky, česnek a znovu rozmixuj.
- Pomalu přilévej olivový olej a nepřestávej mixovat, dokud nevznikne pesto.
- Pak ještě přidej parmazán, sůl, pepř a podle chuti i citrónovou šťávu.
- Všechno pořádně promíchej. Je hotovo!
- Pesto skladuj v ledničce (vydrží několik dní) nebo ho v kostkách zmraz.
Pampeliškový čaj
Pampeliškový čaj je na přípravu to nejjednodušší. Když ho necháš vychladnout, můžeš ho použít i k oplachu pokožky a pleti.
Co potřebuješ: 10 pampeliškových květů, 400 ml vody
Jak na to?
- Nejdřív nech z květů vylézt broučky.
- Po propláchnutí dej květy do konvičky a zalij je 400 ml vroucí vody.
- Nech je louhovat 5 minut a je hotové!
Co si z pampelišek letos připravíš ty?
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- magazin.recepty.cz/clanky/pampelisky-nejsou-dobre-jen-na-med-a-sirup-vyzkousejte-netradicni-recepty-z-listu-i-kvetu-2064.html
- kouzlobylinek.cz/pampeliska-lekarska/
- fresh.iprima.cz/magazin/novinky/pampeliskovy-sirup-vareny-i-studeny-proc-je-dobre-si-ho-pripravit
- tchiboblog.cz/recept-pampeliskovy-med/
- magazin.recepty.cz/clanky/pampelisky-nejsou-dobre-jen-na-med-a-sirup-vyzkousejte-netradicni-recepty-z-listu-i-kvetu-2064.html
- fresh.iprima.cz/pampeliskovy-salat-s-vejcem-natvrdo