
Crème brûlée je jedním z těch dezertů, které opravdu nikdy neurazí. Potěší i ty, kteří třeba nemusejí čokoládu, na druhou stranu chuť na sladké zažene spolehlivě. A když si tuhle dobrotu budeš připravovat doma, budeš mít stoprocentně pod kontrolou kvalitu surovin i množství cukru.
Není tedy nutné spoléhat se na návštěvu cukráren a kaváren (a na to, že tuhle lahůdku zrovna budou nabízet). Rozmazli své chuťové buňky, kdykoli po tom zatoužíš!
Historie crème brûlée? Značně nejistá
Občas se stane, že se o dobrotu pere víc států. Uvádí se proto, že crème brûlée má svůj původ ve Francii, Španělsku nebo v Anglii. První tištěný recept se ovšem objevil ve francouzské kuchařce v roce 1691. Jejím autorem byl kuchař, jenž působil v paláci ve Versailles. Dezert zmiňuje jako připravený ze žloutků a mléka s „připálenou“ cukrovou krustou.
Něco podobného ale bylo údajně cool a in už v roce 1630 v Anglii, konkrétně na Trinity College v Cambridge. Španělská, konkrétně katalánská verze dezertu byla poprvé popsána až v 18. století, ale Katalánci si stojí za tím, že původ náleží právě jejich zemi. Dezertu se tu říká crema catalana a tradičně se baští 19. března na Den svatého Josefa.
shutterstock_2225903753.jpg

Crème brûlée: recept na božské pochutnání
Historii ale klidně můžeme nechat za sebou, protože přítomnost je – hlavně co se crème brûlée týče – mnohem zásadnější. V ní si totiž můžeš mňamku o konzistenci pudinku, ovšem s jemnější texturou připravit, a to snadno.
Co potřebuješ: 500 ml smetany (jakékoli), 4 žloutky, 70 g cukru (+ ještě pár lžiček na posypání), vanilkový lusk a z něj vyškrábaná semínka
Jak na to?
- Předehřej si troubu na 160 °C (horkovzdušnou asi na 140 °C, záleží na tvých zkušenostech s troubou).
- Smetanu, lusk a semínka pomalu zahřívej v rendlíku. Jakmile se bude blížit varu, dej ho z plamene.
- Lusk vyhoď.
- Cukr a žloutky utři do jemné pěny. Pak k nim pomalu a za stálého míchání přilij smetanu s vanilkou.
- Obě směsi pořádně promíchej nebo prošlehej, aby se dokonale spojily.
- Smetana by při přelévání neměla mít víc než 82 °C, aby se žloutky nesrazily.
- Vzniklou jednu směs nalij do rendlíku a ještě chvíli ji ohřívej na mírném plamenu. Může to trvat asi 6 nebo 7 minut, pak se směs udrží na zadní straně lžíce. Jakmile se tak stane, stáhni ji z plamene.
- Směs rozděl do 4 mističek o objemu 200 ml. Pozor, musí být ohnivzdorné!
- Formičky se směsí dej do zapékací nádoby nebo na pekáč. Do nádoby nebo na pekáč nalij horkou vodu, která bude sahat do poloviny výšky formiček.
- Peč 25 minut, pak by měl být dezert pevný. Formičky vyndej z pekáček nebo nádoby, nech je vychladnout a pak je dej aspoň na 3 hodiny do lednice.
- Před podáváním každý dezert posyp troškou cukru a flambovací pistolí ho efektně zkaramelizuj.
Pokud nemáš flambovací pistoli, můžeš zkusit cukr zkaramelizovat v troubě pod rozpáleným grilem. A jestli nechceš takhle experimentovat, klidně dezert jen drobně posypej cukrem a podávej!
Crème brûlée navíc není žádná křehotinka a odpustí ti i drobné nedostatky, co se surovin týče. Můžeš použít jeden druh smetany, ale klidně namíchat tu na vaření s tou ke šlehání. Využít se dá i mléko a na druhou stranu i smetana s poctivými 40 %.
Dezert navíc můžeš servírovat i s čerstvým ovocem. Báječné jsou jahody, borůvky i maliny, pochutnat si ale můžeš i na dalším.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- simple.wikipedia.org/wiki/Crème_brûlée
- fresh.iprima.cz/prostreno/creme-brulee-4