Bulharská specialita
Málokdo tuší, že šopský salát je „dítětem“ bulharské kuchyně. Tahle dobrota vznikla v okolí měst Sofie a Dupnice a podle dochovaných zdrojů ji vůbec poprvé připravili Šopové – obyvatelé Bulharska, kteří mluví specifickým nářečím (má blízko k makedonštině).
Pravý šopský salát tady připravují z rajčat, okurek, syrové či pečené papriky, balkánského sýru a petrželky. Nezbytnou součástí je koření čubrica, bez kterého se v Bulharsku neobejdou u naprosté většiny tradičních pokrmů. V některých částech střední Evropy nahrazuje tradiční balkánský sýr feta, která se vyrábí z ovčího nebo kravského mléka.
„To když jsme tak jednou jedli salát…“
Říká se, že žádná historka nezačíná slovy „to když jsme tak jednou jedli salát…“. V případě tradičního bulharského pokrmu ale výjimka potvrzuje pravidlo. Šopský salát totiž Bulhaři konzumují zejména během popíjení tradičních lihovin, jako je vodka, silný anýzový likér mastika a vinná pálenka rakije.
Podle jedné z tradic jsou dokonce k přípravě poctivého bulharského „šopáku“ potřeba rovnou tři lidé. Olej do zálivky přidává marnotratník, sůl filosof a ocet lakomec. A tak vznikne ideální poměr, který salát skvěle dochutí. Tradiční šopský salát připravovaný rodilým Bulharem chutná příjemně po saturejce, paprice a oreganu a často se přidává do masa, vařené, smažené nebo dušené zeleniny.
Zajímavosti, které jsi o šopském salátu nevěděla
Ingredience, ze kterých Bulhaři šopský salát připravují, se barevně podobají bulharské vlajce, takže v místních vyvolávají národní sentiment. Během 20. století se tenhle salát stal jedním ze symbolů bulharského cestovního ruchu, protože se často připravoval v letoviscích u Černého moře. Sami Bulhaři ho považují za národní salát a nedají na jeho chuť, kterou ovlivňují čerstvé lokální suroviny, dopustit.
Bulharská kuchyně patří k nejzdravějším v Evropě. Místní pokrmy jsou chutné a lehce stravitelné. Pokud bys přece jen měla s trávením tradičních bulharských pokrmů potíže, nech si do šopského salátu přikrájet trošku čerstvé petrželky nebo jednu pálivou chilli papričku. Snadno nastartuješ trávení a zároveň rozpumpuješ metabolismus.
Jak si připravit ten nejlepší šopský salát?
Potřebovat budeš:
- 1 kus papriky
- 4 kusy vyzrálých rajčat
- ½ salátové okurky
- ½ červené cibule
- 10 dkg balkánského sýru nebo sýru feta
- extra panenský olivový olej
- petrželovou nať na ozdobu
- bulharské koření čubrica
- sůl
- vinný ocet
Jak na to?
Cibuli oloupej a nakrájej na tenké proužky. Ostatní zeleninu na podobně velké kostky. Jednotlivé ingredience (vyjma balkánského sýru) nasyp do misky a vrhni se na přípravu zálivky. V menší misce smíchej (ideálně metličkou) extra panenský olivový olej, vinný ocet a sůl.
Zálivku průběžně ochutnávej a jednotlivé ingredience přidávej postupně. Zeleninu posypej čubricou, důkladně promíchej v misce, přidej na kostičky nakrájený balkánský sýr, zálivku a najemno nakrájenou petrželku. Podávej s čerstvým bílým chlebem.
Oblíbila sis šopský salát? Nebo dáváš přednost jiné salátové variantě?