Jak rozeznáš český česnek od čínského? Zaměř se na počet stroužků, vůni i množství slupek

Shutterstock
|
17. 01. 2023
|
V supermarketu vidíš označení český česnek, šup s ním tedy do košíku. Ale nenech se oklamat. V nevědomosti takhle snadno koupíš česnek ze Španělska nebo Číny. Poradíme ti, jak poznat ten náš.

Jen stěží bys hledala větší dar přírodní medicíny, než je právě česnek. Cenný je pro své silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Užívat ho můžeš jako prevenci, ale i jako první pomoc při příznacích nejrůznějších onemocnění.

Najdeš v něm na 400 zdraví prospěšných látek, které posílí imunitu, sníží cholesterol i krevní tlak, zlepší trávení, ochrání mozkové buňky před degenerací a očistí krev od nečistot. Jeho pravidelná konzumace tě může ochránit i před nemocemi srdce a cév. Ale není česnek jako česnek.

Česnek cestovatel

Žijeme v České republice, takže si možná mylně myslíš, že většina česneků nabízených v supermarketech pochází z české produkce. Omyl. Česnek se k nám dováží ze Španělska (které je největším producentem česneku v Evropské unii), Číny, Francie, Maďarska a Polska. Jenže co si budeme povídat, českému česneku se žádný jiný nevyrovná.

Dovážený česnek má mnohem míň cenných látek a výjimkou není ani chemické ošetření kvůli dlouhému transportu. Oproti tomu český česnek má výraznou chuť i aroma a je štiplavější.

V kuchyni ho spotřebuješ mnohem míň, takže pokud si spočítáš cenu dražšího českého česneku versus levnějšího dováženého, nakonec vyjde levněji ten o něco dražší, ale silný tuzemský stroužek. Sečteno a podtrženo – koupí česneku z českých polí podpoříš lokální ekonomiku a k tomu ušetříš.

Víš, že průměrný Čech spotřebuje za rok asi 800 gramů česneku?

Zapoj všechny smysly: hmat, zrak, čich a chuť

Pokud se v obchodě zastavíš v sekci ovoce a zeleniny, nespěchej. Abys zjistila, odkud česnek uložený v bedýnkách pochází, začni tím, že si palici doslova osaháš. Nejdřív ji zmáčkni a sleduj, jestli je pevná a nerozpadá se. Česnek, který k nám cestoval, v dlani lehce rozlomíš, nemá totiž tolik vrstev slupek.

Potom si zkus k česneku přivonět. Ten český má silné aroma, které by tě mělo lehce štípat do nosu.

Omrkni i celkový vzhled. Čínské česneky vypadají na chlup stejně, kdežto český česnek je co kus, to originál. Rozdíl je i v počtu stroužků. Hlavička českého česneku obsahuje 5–8 stroužků, španělský nebo čínský jich má víc.

Vidíš paličák a jásáš radostí? Česnek paličák je česnek, kdy je uprostřed tvrdý stvol a kolem něho jsou uspořádány větší stroužky. I tady buď na pozoru. Je pravda, že převážná část českých česneků jsou tzv. paličáky, ale ty se k nám dostanou i ze Španělska. Ty dovážené mají hodně volných slupek, fialovou kresbu, jsou velké a stonky mívají uprostřed díru.

shutterstock_1312901660.jpg

Česnek se k nám dováží z více zemí, je proto potřeba správně si vybírat. Tedy pokud chceš ten český.
Shutterstock
Český česnek je štiplavější a víc tě "bouchne" do nosu.

Sláva farmářským trhům

Abys měla stoprocentní jistotu, jaký česnek kupuješ, vyplatí se navštěvovat farmářské trhy nebo si zajet přímo za farmářem. Faktem je, že v supermarketech málokdy seženeš český česnek, a když už, tak jen v sezóně.

Jak česnek správně skladovat? Do lednice ho nedávej

Sehnala jsi od farmáře pravý tuzemský česnek? Pecka! Byla by škoda snížit jeho kvalitu špatným skladováním. Palici chraň před přímým sluncem a vlhkem. Nejlepší je uložit ho v papírové krabici do spižírny. Jakmile se do česneku pustíš, spotřebuj ho do 10 dnů.

A abychom končily optimisticky, tady je jedna skvělá zpráva na závěr. Dovoz česneku ze zahraničí klesá a my začínáme být v jeho produkci čím dál víc soběstačnější.

Zdroj

Související články