Jen stěží bys hledala větší dar přírodní medicíny, než je právě česnek. Cenný je pro své silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Užívat ho můžeš jako prevenci, ale i jako první pomoc při příznacích nejrůznějších onemocnění.
Najdeš v něm na 400 zdraví prospěšných látek, které posílí imunitu, sníží cholesterol i krevní tlak, zlepší trávení, ochrání mozkové buňky před degenerací a očistí krev od nečistot. Jeho pravidelná konzumace tě může ochránit i před nemocemi srdce a cév. Ale není česnek jako česnek.
Česnek cestovatel
Žijeme v České republice, takže si možná mylně myslíš, že většina česneků nabízených v supermarketech pochází z české produkce. Omyl. Česnek se k nám dováží ze Španělska (které je největším producentem česneku v Evropské unii), Číny, Francie, Maďarska a Polska. Jenže co si budeme povídat, českému česneku se žádný jiný nevyrovná.
Dovážený česnek má mnohem míň cenných látek a výjimkou není ani chemické ošetření kvůli dlouhému transportu. Oproti tomu český česnek má výraznou chuť i aroma a je štiplavější.
V kuchyni ho spotřebuješ mnohem míň, takže pokud si spočítáš cenu dražšího českého česneku versus levnějšího dováženého, nakonec vyjde levněji ten o něco dražší, ale silný tuzemský stroužek. Sečteno a podtrženo – koupí česneku z českých polí podpoříš lokální ekonomiku a k tomu ušetříš.
Zapoj všechny smysly: hmat, zrak, čich a chuť
Pokud se v obchodě zastavíš v sekci ovoce a zeleniny, nespěchej. Abys zjistila, odkud česnek uložený v bedýnkách pochází, začni tím, že si palici doslova osaháš. Nejdřív ji zmáčkni a sleduj, jestli je pevná a nerozpadá se. Česnek, který k nám cestoval, v dlani lehce rozlomíš, nemá totiž tolik vrstev slupek.
Potom si zkus k česneku přivonět. Ten český má silné aroma, které by tě mělo lehce štípat do nosu.
Omrkni i celkový vzhled. Čínské česneky vypadají na chlup stejně, kdežto český česnek je co kus, to originál. Rozdíl je i v počtu stroužků. Hlavička českého česneku obsahuje 5–8 stroužků, španělský nebo čínský jich má víc.
Vidíš paličák a jásáš radostí? Česnek paličák je česnek, kdy je uprostřed tvrdý stvol a kolem něho jsou uspořádány větší stroužky. I tady buď na pozoru. Je pravda, že převážná část českých česneků jsou tzv. paličáky, ale ty se k nám dostanou i ze Španělska. Ty dovážené mají hodně volných slupek, fialovou kresbu, jsou velké a stonky mívají uprostřed díru.
shutterstock_1312901660.jpg
Sláva farmářským trhům
Abys měla stoprocentní jistotu, jaký česnek kupuješ, vyplatí se navštěvovat farmářské trhy nebo si zajet přímo za farmářem. Faktem je, že v supermarketech málokdy seženeš český česnek, a když už, tak jen v sezóně.
Jak česnek správně skladovat? Do lednice ho nedávej
Sehnala jsi od farmáře pravý tuzemský česnek? Pecka! Byla by škoda snížit jeho kvalitu špatným skladováním. Palici chraň před přímým sluncem a vlhkem. Nejlepší je uložit ho v papírové krabici do spižírny. Jakmile se do česneku pustíš, spotřebuj ho do 10 dnů.
A abychom končily optimisticky, tady je jedna skvělá zpráva na závěr. Dovoz česneku ze zahraničí klesá a my začínáme být v jeho produkci čím dál víc soběstačnější.