Jednou ze sezónních potravin pro měsíc červenec je i řepa. A proč konzumovat právě ji? Řepa totiž vyplavuje z tkání přebytečnou vodu, podporuje funkci jater a střev. Také aktivuje tvorbu červených krvinek a je zeleninou, která posiluje obranný systém těla například proti virózám. Že se ti do její konzumace příliš nechce? S naší polévkou na tenhle rudý zázrak změníš názor!
Co potřebuješ:
- 4 středně velké červené řepy
- 2 lžičky olivového oleje
- středně velkou cibuli
- 2 velké mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 500 g brambor (nemusí být)
- 1 malý svazek čerstvých bylinek
- 1 litr kuřecího vývaru
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl, pepř
- pažitka na ozdobu
- starší bageta na ozdobu
Jak na to?
Červenou řepu oloupej, nakrájej ji na menší kostičky a odlož stranou. Stejně tak postupuj i s bramborami. Do většího hrnce přilij olivový olej. Na drobné kousky nakrájej cibuli, mrkev očisti a nastrouhej na hrubším struhadle. Řapíkatý celer pokrájej na kolečka a společně s ostatní zeleninou orestuj doměkka.
beetroot-3490809_1280.jpg
Jakmile bude zelenina měkká a cibule zezlátne, přidej na kostičky nakrájenou červenou řepu, společně s bramborami. Zalij ji litrem vývaru a přidej svazek bylinek. Použít můžeš hladkolistou petrželku, tymián, rozmarýn nebo třeba bazalku. Pokud se vývar z hrnce příliš rychle odpařil, můžeš polévku dolít 250 ml studené vody. Takto připravený základ polévky přikryj pokličkou a zhruba hodinu vař.
Jakmile řepa změkne, nech polévku mírně vychladnout, odeber svazek bylinek a obsah hrnce rozmixuj tyčovým mixérem dohladka. Dochuť solí a pepřem a podávej se lžičkou zakysané smetany a opečenou bagetou. Na dozdobení můžeš použít najemno nasekanou pažitku.