Rukola je sice taky léčivkou, ale oficiálně ji řadíme k listové zelenině. Její střapaté listy, které si snadno můžeme splést s těmi pampeliškovými, vystřelí i ten nejobyčejnější salát o level výš. Zapamatovatelná rukola má lehce nahořklou chuť a od ostatní zeleniny se chuťově výrazně liší. Dá se tak klidně říct, že rukola je mile pikantní a není letní grilovačky, ke které by se parádně nehodila.
V misce i na zahradě
Rukola z čeledi brukvovitých není jen bohatým zdrojem vitamínu C a betakarotenu, ale je taky absolutně nenáročná na pěstování. Spokojí se s naprostým málem, a přitom je její potenciál obrovský.
Rukolu totiž můžeme nechat naklíčit coby microgreens v nakličovací misce, můžeme ji ubytovat na parapetu v květináči, na balkóně nebo ji dáme do zahrádky na záhon a povede se jí tam stejně dobře jako kdekoliv jinde.
Obsah vitamínů a minerálů
V rukole najdeme jen nepatrné množství kalorií, to je skvělé. Jsou v ní tuky, sacharidy, vláknina, bílkoviny, lutein a betakaroten. Dál pak obsahuje vitamín A, vitamín B, vitamín C, vitamín E a vitamín K a z minerálních látek draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, zinek, mangan, selen a měď. Nechybí omega-6 omega-3 mastné kyseliny.
Co si rozhodně zaslouží pozornost, je vysoký obsah vitamínu C. Toho obsahuje rukola mnohem víc než jakákoliv jiná listová zelenina. Stejně tak je to s betakarotenem. I toho je v rukole pořádná nálož, která není u jiné zeleniny až tak obvyklá. Pokud tak potřebuješ posílit imunitu a zhezčit pokožku, do rukoly určitě jdi. A čím dřív to uděláš, tím líp.
shutterstock_284819669.jpg
Rukola v kuchyni
Pro rukolu je charakteristická svěží a pikantní chuť s nádechem hořkých tónů. Často se kombinuje s dalšími druhy listové zeleniny a používá se při přípravě těch nejrůznějších receptů, které by byla věčná škoda nevyzkoušet. K takovým mňam receptům patří třeba teplý kuřecí salát s rukolou a sušenými rajčaty nebo smažené krůtí maso s arašídovým máslem a rukolou.
Rukolu samozřejmě můžeš bez obav přidat i do jiných pokrmů, ale hodně hořké zralé listy jsou přece jen chutnější, když je proženeš tepelnou úpravou.
Mladé pikantní lístky, které trošku připomínají ředkvičky, se pak skvěle doplňují s kvalitním olivovým olejem, prosciuttem, těstovinami a jdou dohromady i s pizzou. Použiješ ji taky k přípravě rukolového pesta, na rukolový salát, pomazánky, polévky i do toustů. A pokud ti snad nejsou cizí experimenty, můžeš vyzkoušet i netradiční kombinace, jako je například rukola s balzamikovým octem, ořechy a pečenými malinami.
Pozor na nákup
Tahle léčivka se běžně prodává v každém marketu. Čerstvá nebalená ale většinou ne. Pro tu musíš na trhy nebo přímo do zeleninových krámků. V normálním obchodě ji v regále najdeš balenou v průhledné krabičce.
Díky tomu si můžeš dobře počíhat na to, jestli nemá nějaké vady na kráse, které by se mohly promítnout i do chuti. Ovadlé, namokvalé, nebo dokonce plesnivé listy tě samozřejmě nebudou zajímat a budeš šmejdit dál.
shutterstock_1011898978.jpg
Účinky na zdraví
Když budeme baštit ovoce a zeleninu, nikdy v souvislosti se zdravím nic nezkazíme, to je jasné. Rukola tak není žádnou výjimkou a i ona má dost významné dopady na naše zdraví. Takové opady jsou pak samozřejmě toho nejprospěšnějšího charakteru:
- Díky svým projímavým účinkům pomáhá při zácpě.
- Zajišťuje rychlejší hojení ran a modřin.
- Bezvadně působí na náš zrak a zlepšuje ho.
- Podporuje zdravé trávení a chuť k jídlu.
- Čistí krev.
- Senzačně detoxikuje organismus.
- Pomáhá při zánětech.
- Působí preventivně proti rozvoji několika druhů rakoviny.
- Zlepšuje zdraví srdce a podporuje jeho správnou činnost.
- Krásně prokrvuje.
- Zvyšuje chuť na intimní dovádění.
- Mimořádně skvěle působí proti únavě.
- Pomáhá lidem s nemocnými játry.
- Má močopudné účinky a pomáhá při zadržování vody v těle.
A byť k tomu s největší pravděpodobností nejsou vědecké a medicínské důkazy, mnoho žen popisuje dobré zkušenosti s rukolovým oplachem, který dodává vlasům mimořádný lesk. V případě takového oplachu stačí rukolu drobně povařit, nechat přes noc ve vodě a tímhle lektvarem pak hřívu opláchnout.
Kočičí zajímavosti závěrem
Když existují povídačky i o čtvrtém stéblu trávy zleva tam někde na aleji v Horní Dolní, není zas až takovým překvapením, že i rukola má svoje legendy.
- Jedna z nich praví, že byla oblíbenou „bylinou“ v dobách starověkého Říma, kde byla považována za symbol síly a vítězství. Prý ji římští válečníci konzumovali před bitvou, aby získali odvahu a sílu, která jim pomohla překonat jejich nepřátele.
- Hrála důležitou roli v romantických příbězích rytířských dob. Rytíři, přesvědčeni o jejích afrodiziakálních schopnostech, prý svým vyvoleným dávali do náruče věnec s rukolou jako symbol své oddanosti a lásky.
- Starověcí alchymisté měli ve svých spisech zmínky o rukole jako o tajemné bylinné ingredienci, která měla schopnost proměňovat obyčejné kovy na zlato. Jejich pokusy o nalezení tajemného elixíru však zůstaly pouhými legendami, takže pro zlato budeš muset i nadále klasicky ke zlatníkovi. Ne do zeleniny.
- V některých kulturách byla rukola považována za ochrannou bylinu, která měla schopnost odvracet zlé duchy a vyšťouchat negativní energii z domovů.
- Podle povídaček se prý v minulosti věřilo, že konzumace rukoly pomohla navázat kontakt s duchovním světem a taky získat vhled do osudu lidí.
A co ty? Přihodíš si rukolu do salátu, nebo ji využiješ ke sbalení nějakého fešného rytíře moderního ražení?
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/177-rukola-ucinky-vliv-na-zdravi-cloveka
- healthline.com/health/food-nutrition/arugula
- Herbarium: The Quest to Preserve and Classify the World's Plants, Barbara M. Thiers, 2020
- Bylinky, léčivá moc přírody, Jarmila Mandžuková, 2020
- Pěstujeme zeleninu, Robert Pokluda, 2009