Bezový sirup: zdravý a osvěžující nápoj, který ti zpříjemní nejen letní dny

Shutterstock
|
15. 06. 2023
|
Černý bez je oslavován jako jedna z nejvýznamnějších rostlin českého lidového léčitelství. A není divu, je to lék snad na všechny neduhy. A ta chuť k tomu!

Černý bez je u nás velice rozšířenou rostlinkou, která v podobě keře nebo stromu dorůstá do výšky až 6 metrů. Nejčastěji na něj narazíš na okraji lesů, na pasekách, podél cest, ale i na zahradách.

Jistě si hned vybavíš bohatě kvetoucí žlutobílé kvítky s intenzivní vůní, které se objevují na přelomu jara a léta. Mimochodem – typická vůně spolehlivě odpudí otravný hmyz i hlodavce.

Staré přísloví říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ To jen dokazuje, jak moc si ho naši předkové vážili. A dokonce už ve starém Římě byl bezový sirup považován za lék proti kašli, teplotě a zahlenění.

Magická léčivka našich babiček

Bez je léčivka s prastarou tradicí, kterou můžeš znát i pod názvy bezinky, kobzinky, psí bez nebo třeba kosmatice. Léčivé účinky mají všechny části téhle výjimečné rostliny, tedy bezové květy, plody, listy, kůra i kořeny, přičemž zdraví prospěšnými látkami se to v nich přímo hemží.

Dřív byly bezu připisovány magické účinky. Lidi věřili, že umí očistit duši a otevírá lásku. Bez na zahradě měl zajistit ochranu majetku a nevěsty zas dostávaly bezové sazeničky jako svatební dar.

Květy jsou bohaté zejména na silice, slizové látky, glykosidy, flavonoidy, vitamín C a organické kyseliny. Plody pro změnu obsahují cukry, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a taky vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín A.

Zdravotní účinky bezu:

  • posiluje imunitu
  • funguje proti bolestem hlavy
  • příznivě působí na trávicí systém, pomáhá proti zácpě
  • detoxikuje organismus
  • rozpouští hleny a pomáhá při nachlazení
  • pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi
  • zpomaluje proces stárnutí buněk
  • zvyšuje elasticitu cév
  • pomáhá regenerovat jaterní buňky

shutterstock_1498637012.jpg

Černý bez je ohromně zdraví. Zkus jeho účinky i na sobě!
Shutterstock
Z bezu si můžeš připravit klidně i džem!

Košíček, dobrá nálada a výprava na bez

Když se budeš chtít vypravit na bez, bude záležet na období a na tom, co chceš sbírat.

  • Květy: na jejich sběr vyraz v červnu nebo začátkem července, a to ideálně někam, kde nejezdí moc aut. Na sběr si vezmi košík nebo plátěný pytlík, aby se květy nezapařily.
  • Plody a listy: plody sbírej na podzim, až těsně před prvními mrazíky. Jejich barva by měla být černá, až tehdy jsou úplně zralé. Na listy můžeš kdykoli, ideální je, když jsou ještě mladé.

Pozor! Syrové plody jsou mírně jedovaté, proto je raději zpracuj do marmelády nebo nasuš.

Bez v limonádě i usmažený v těstíčku

Výhoda bezu je, že je neskutečně variabilní. Z plodů vykouzlíš džem, šťávu, ale třeba i kompot.

Květy zas výborně poslouží jako základ pro osvěžující limonádu nebo sirup. V sušeném stavu jsou vhodné k celoročnímu skladování a k přípravě léčivého čaje. Louhováním v alkoholu získáš první pomoc při nachlazení. A když nevíš, co k nedělnímu obědu, obal květy v těstíčku se skořicí a usmaž.

Domácí bezový sirup

Co potřebuješ:

  • 50 květů černého bezu
  • 3 litry převařené a vychladlé vody
  • 2 kilogramy cukru
  • lžíci kyseliny citrónové
  • šťávu z citrónu

Jak na to?

  • Květy oper (silnější stonky ořež a do sirupu je nepřidávej).
  • Omyté květy zalij vodou, přidej šťávu z citrónu a vař 15 minut.
  • Pak je nech 24 hodin stát v chladu.
  • Další den sceď přes plátýnko a jemně vymačkej vodu z květenství.
  • Do šťávy vmíchej cukr, kyselinu citrónovou a vař do lehkého zhoustnutí.
  • Hotový sirup přelij do lahví a uchovávej v chladničce.

A pozor! Ze sirupu snadno připravíš i bezovou zmrzlinu, což je v parných dnech naprostá delikatesa!

Přejeme dobrou chuť a na zdraví!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články