Drahé léky, případně očkování jsou jednou, nikoli jedinou možností, jak s chřipkou bojovat. Účinný je i elixír, který si jednoduše připravíš doma ze základních surovin.
Nejde o nic jiného než o poctivý domácí vývar. Ten doporučovaly už naše babičky a dlouhodobě se o něm vedou odborné diskuze. Poctivý vývar ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou. Zároveň také posiluje ledviny, uvolňuje dýchací cesty a zrychluje regeneraci oslabeného organismu. Navíc připravit ho není nic složitého. Tady je návod.
Na přípravu kuřecího vývaru potřebuješ
- 1–2 ks kuřecího skeletu
- 2–4 ks kuřecích křídel (příp. kuřecí krky, hřbety)
- ½ celeru
- 3 větší mrkve
- 2 kořeny petržele
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 5 ks bobkového listu
- větší cibuli
- 3 stroužky česneku
- papriku
- rajče
- pórek
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky
Postup přípravy poctivého vývaru
Připrav si ten největší hrnec, který doma najdeš. Kuřecí maso opláchni a nech odpočinout. Kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a papriku očisti. Rajče překroj napůl. Hrnec nasucho rozpal, vlož do něj všechno koření a zeleninu. Zeleninu opeč ze všech stran. Proces restování koření a zeleniny samozřejmě můžeš vynechat, pokud ale chceš docílit silné chuti a zlatavé barvy, neměla bys tenhle krok přeskakovat.
- Vyzkoušej: Krok s restováním zeleniny nahraď opečením masa v troubě při teplotě 180 stupňů. Kosti zhruba po 20 minutách krásně zezlátnou a barvě vývaru dodají šmrnc.
Jakmile je zelenina opečená, pomalu k ní přidej studenou vodu. Vlož maso a všechno začni na mírném plameni ohřívat. Jakmile začne obsah hrnec probublávat, stáhni plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, jinak by se zakalil, což mu na vzhledu nepřidá.
Silný vývar nech táhnout alespoň dvě hodiny. Nezapomeň ale kontrolovat, jestli se nevyvařila všechna tekutina a vývar nebublá. Pokud to tvoje časové možnosti dovolují, nech vývar klidně táhnout třeba i dvakrát tak dlouho. Zhruba v polovině z celkové doby vaření vyndej mrkev, petržel a celer na misku, kde ji nech zchladnout.
Jakmile je vývar hotový, přeceď ho, ober do něj maso od kosti, polovinu kořenové zeleniny nakrájej na kostičky nebo nastrouhej na hrubším struhadle a přidej k hotové tekutině. Následně dochuť solí a pepřem a přidej najemno nasekané bylinky. Podávej horký s domácími nudlemi nebo játrovými knedlíčky.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce